Χτυπημένες τιμές και «φέσια» των tour operators βυθίζουν πολλά ξενοδοχεία

χτυπημένες-τιμές-και-φέσια-των-tour-operators-βυ-1039583

Το δημοσίευμα των FT χτες περί προβλήματος βιωσιμότητας πολλών ελληνικών ξενοδοχείων λόγω απόφασης της Tui να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και το Μάρτιο του 2021 έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα που καίει πολλούς επαγγελματίες του χώρου.

Πριν λίγες μέρες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε ερώτηση του Reporter.gr για το θέμα με τις πληρωμές των ΤΟ ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι σε δύσκολη θέση. «Δεν ξέρω πως θα διεκδικήσουν χρήματα με δεδομένη τη συγκυρία» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις περίμεναν αυτά τα λεφτά μια και δεν είναι μόνο κέρδος αλλά και μέρος εξόδων.

Στο φόντο αυτό έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που βγήκε χτες στη δημοσιότητα εξειδικεύει το βάρος των επιχειρηματιών του νησιού από την έκθεσή του στον μεγαλύτερο tour operator που δραστηριοποιείται στη χώρα και που, μάλιστα, είχε το καλοκαίρι πιέσει ασφυκτικά για άνοιγμα του τουρισμού. Μάλιστα, πέρα από όσα συνέβησαν το καλοκαίρι πριν από λίγο καιρό η Tui υπόσχονταν επέκταση της σεζόν την Ελλάδα μέχρι τον Νοέμβριο.

Έτσι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με έρευνα στα μέλη της προσδιόρισε ότι συνολικά οι Tour Operators οφείλουν πάνω από 90 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχεία του νησιού. Το «μερίδιο» της ανέρχεται στα 40 εκατ. Ευρώ περίπου. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά τα παραθέτει σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αλλά και στον υφυπουργός Μάνο Κόνσολα.

«Σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης μας, Μέλη μας, πριν λίγες εβδομάδες, έλαβαν συμβόλαια προς υπογραφή για το 2021 από πολύ μεγάλο ΤΟ της Βρετανίας τα οποία δεν αναφέρουν περίοδο αποπληρωμής !!!» αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και ο πρόεδρός της Μανώλης Μαρκόπουλος όπως και ο Κωνσταντίνος Μηνέττος Γενικός Γραμματέας. Μάλιστα συμπληρώνουν τα εξής:

«Συμπερασματικά, σε μια σεζόν με λιγότερους μήνες λειτουργίας, χαμηλές τιμές και αυξημένα κοστολόγια, η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανέλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν δεν είναι δεδομένη. Σε ένα περιβάλλον με πολλές οικονομικές δυσκολίες, προστίθεται το μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμών από τους Tour Operators στους ξενοδόχους, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της φετινής σεζόν δεν έχει ακόμα εισπραχθεί, και δεν προβλέπεται να εισπραχθεί ούτε στο επόμενο πεντάμηνο!

Κατανοούμε ότι η θεσμική σας ιδιότητα δεν είναι να παρεμβαίνετε στις συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, και συγκεκριμένα των Ελλήνων Ξενοδόχων και των Ξένων Tour Operators, όμως απαιτούμε να μας στηρίξετε με κάθε τρόπο αφού καταστρατηγούνται οι βασικοί όροι υπογεγραμμένων συμβάσεών μας μαζί τους. Οφείλουν να γνωρίζουν, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα την δική σας, αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων, αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες διότι επιφέρουν πολύ δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές μας κοινωνίες και κατ’ επέκταση στην Εθνική Οικονομία.»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΞΡ:

-O τζίρος των Ξενοδοχείων της Ρόδου από Tour Operators κυμάνθηκε περίπου στα 200 εκ ευρώ.

-Οι συνολικές αφίξεις ήταν 600.000 (με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, εκ των οποίων οι μισές εκτός της υψηλής περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, άρα με χαμηλότερες τιμές ανά ημέρα).

-Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, περίπου τα 2/3 του συνολικού τζίρου του προορισμού πραγματοποιείται μέσω πρακτορείων σε Ξενοδοχεία, και το υπόλοιπο 1/3 είτε προέρχεται από απευθείας κρατήσεις, είτε αφορά μη κύρια καταλύματα (Διαμερίσματα, Επιπλωμένες Τουριστικές Κατοικίες, κλπ).

-Με βάση τα παραπάνω μπορεί να γίνει αναγωγή στα παρακάτω ποσοστά και τα αποτελέσματα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση.

Από την έρευνά για τα Ξενοδοχεία της Ρόδου, εξάγονται επίσης τα εξής αποτελέσματα :

1. Οι Tour Operators οφείλουν αυτή την στιγμή (Αρχές Νοεμβρίου) στα Ξενοδοχεία της Ρόδου το 46% του τζίρου τους! Δηλαδή περισσότερα από 90 εκ ευρώ!

2. Η TUI Group έχει το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλής, με πάνω από 60% με εκτιμώμενο τζίρο περίπου 70 εκ ευρώ, δηλαδή κενό στην αγορά της Ρόδου πάνω από 40 εκ. Ευρώ!

Μετά ακολουθεί η JET2 με περίπου 50%, η DER με 29%, το FTI με 26%, και άλλοι ΤΟs στο 35%.

3. Όλοι οι παραπάνω ΤΟs (τουλάχιστον προς το παρόν), πλην της TUI και κάποιων μικρότερου μεγέθους, συνεχίζουν τις πληρωμές τους κανονικά.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου εκτιμά ότι η απόφαση της TUI Group, να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της μετά τον Μάρτιο του 2021, αυτό αφορά ποσό άνω των 30 εκ. ευρώ.

4. Το ποσό που εκτιμάται ότι θα πληρωθεί ετεροχρονισμένα και αντίθετα με την περίοδο αποπληρωμής που είχε προσυμφωνηθεί θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια Ευρώ (!).

Στην επιστολή της, δε, προς τον Υπουργό Τουρισμού τονίζει σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το καλοκαίρι, την ανάγκη να τεθεί μια κόκκινη γραμμή στην μέγιστη πίστωση που αποδέχονται τα Ξενοδοχεία στις συμβάσεις τους με τους Tour Operators. «Με την πιστωτική πολιτική που από τον Αύγουστο έχουμε προτείνει για το 2021, και με ικανοποίηση βλέπουμε την πλειοψηφία των Μελών μας να τηρούν, τέτοια φαινόμενα που διαπιστώνονται φέτος θα είναι εφικτό να περιοριστούν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

Επίσης ο κ. Μαρκόπουλος αποκαλύπτει ότι άλλος μεγάλος tour operator από την Μεγάλη Βρετανία, εμφανίστηκε ακόμη πιο επιθετικός απέναντι στους έλληνες ξενοδόχους καθώς τους έστειλε συμβόλαια προς υπογραφή για το 2021 «τα οποία δεν αναφέρουν περίοδο αποπληρωμής»

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο στο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε πριν λίγες μέρες απάντησαν περισσότερα από 50 Ξενοδοχεία και όμιλοι σε σύνολο περίπου 200 που άνοιξαν φέτος.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook