Χτύπημα στον Ερντογάν και από Σαουδική Αραβία: «Σφίγγει» το εμπάργκο στην Τουρκία

χτύπημα-στον-ερντογάν-και-από-σαουδικ-1112178

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απόφαση του βασιλέιου της Σαουδικής Αραβίας να απαγορεύσει την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων

Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και ευπαθών τροφίμων, από πέρυσι.

Οι Σαουδάραβες έχουν σταματήσει εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες τουρκικά δέματα από την Τουρκία στα σαουδαραβικά αεροδρόμια. Τα φορτηγά επετράπη στη χώρα μόνο μετά από παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο, αναφέρει η Cumhurriet.

Το ιστορικό

Το 2017, όταν η Σαουδικής Αραβίας και οι σύμμαχοι της χώρες επέβαλλαν εμπάργκο στο γειτονικό Κατάρ, λόγω της υποστήριξής του στη Μουσουλμανικη Αδελφότητας, η Άγκυρα έσπευσε να στηρίξει το Κατάρ οικονομικά και στρατιωτικά.

Επιπλέον οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του αντιφρονούντος σαουδάραβα Τζαμάλ Κασσογκσί στην Κωνσταντινούπολη. Τότε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ριάντ ζήτησε να επιβληθεί πλήρες μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Τουρκίας.

Εκ τοτε, αναφέρει η Cumhurriet εφημερίδα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ασκούν πίεση στις τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και τις βιομηχανίες της.

Η τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι η Σαουδική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με μεμονωμένες επιχειρήσεις και τους διέταξε να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες ή να αγοράσουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση είπε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε οποιαδήποτε εταιρεία που αγνοεί την παραγγελία.

«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Μας ζητούν να τους τα στείλουμε μέσω τρίτης χώρας», ανέφερε ανώνυμα στη Cumhuriyet ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν πολύ, ειδικά αυτές που έχουν έδρα τις νοτιοανατολικές επαρχίες» είπε.

Και ταξιδιωτικό εμπάργκο

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν ορίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή τοποθεσία λόγω της αυξανόμενης μικροεγκληματικότητας εις βάρος Σαουδαράβων πολιτών και της οπλοκατοχής στη χώρα. Το μηνυμα των ΜΜΕ ενισχύει η Σαουδική πρεσβεία στην Άγκυρα η οποία έχει επίσης προειδοποιήσει για την αύξηση της βίας εις βάρος υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αριθμός των Σαουδάραβων τουριστών που έρχονται στην Τουρκία μειώθηκε κατά 17% πέρυσι αυξάνοντας την πίεση στην τουρκική οικονομία.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook