Χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό του Ρεθύμνου

χρονιά-ρεκόρ-για-τον-τουρισμό-του-ρεθ-1531887

Θετικά αποτιμάται η φετινή τουριστική χρονιά, η οποία βαίνει σιγά – σιγά προς την ολοκλήρωση της. Με μέτρο το σύγκρισης το 2019, στο Ρέθυμνο τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου που αφορούν  την περίοδο έως το τέλος του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή 1/4/22 έως 31/8/22, αποδεικνύουν πως οι πληρότητες έφτασαν στο 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν τρία χρόνια, οπότε και ήταν η χρονιά – σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό.

Αυτό, βεβαίως, με βάση τους επισκέπτες που επέλεξαν να μείνουν στα ξενοδοχεία, αφού όπως εξηγεί ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπος Μπιρλιράκης ο πληθυσμός των επισκεπτών ήταν ακόμα μεγαλύτερος αφού οι κλίνες σε βίλες, διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε επισήμως μιλάμε πως στην Κρήτη, έχουμε ξεπεράσει σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις το  2019!

«Οι αφίξεις στα αεροδρόμια ήταν περισσότερες από το 2019» λέει ο Χαράλαμπος Μπιρλιράκης για να συμπληρώσει, ότι «φάνηκε παντού πως ήταν περισσότερος ο κόσμος που ήρθε στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο φέτος από το 2019 και ιδιαίτερα μέσα από την κίνηση στην πόλη, όπου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν ορατό παντού πως ο κόσμος είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του κ. Δημήτρη Βαλέργα, HR director of Human Resources στον όμιλο Y & T Daskalantonaki (Knossians Hotels), ο οποίος δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «Η γνώμη μου για τη φετινή τουριστική χρονιά είναι θετική , η χώρα μας από τον Ιούνιο και μετά γράφει νούμερα πολύ υψηλά σε όλα τα επίπεδα σε σημείο Ιούλιο και Αύγουστο να περάσουμε σε έσοδα το 2019. Είμαι σίγουρος ότι η τουριστική σαιζόν θα τραβήξει έως Νοέμβριο και τέλος έτους θα λέμε όλοι για μια χρονιά εξαιρετική όπως το 2019 ! Επομένως κερδίσαμε μετά τη δύσκολη Υγειονομική κρίση να δούμε πάλι τη χώρα μας πολύ ψηλά στις προτιμήσεις ξένων επισκεπτών ( τόσο από Ευρώπη αλλά και από Αμερική)  με αποτέλεσμα και το πολύ υψηλό έσοδο λόγω τουρισμού. Από την άλλη θεωρώ λόγω προβλημάτων που υπάρχουν σε εύρεση καλού ανθρώπινου δυναμικού χάσαμε σε ποιότητα παροχής υπηρεσίας , όπως επίσης και λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού οι επιχειρηματίες έχουν να διαχειριστούν πολύ υψηλά κοστολόγια!»

Η ακρίβεια επηρέασε την κατάσταση

Γενική διαπίστωση είναι πως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς ανατιμήσεις, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα της χρονιάς.

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Βαλέργας, επισήμανε, ότι «από τη μια η ενεργειακή κρίση , από την άλλη ο πληθωρισμός που τρέχει πάνω από 12% έχουν δημιουργήσει δυσβάσταχτα κοστολόγια για όλο το κόσμο και τις επιχειρήσεις. Αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα να είμαστε επιφυλακτικοί και για το μέλλον ,   θεωρώ ότι οι ανατιμήσεις δυστυχώς θα συνεχιστούν. Όσο δεν σταματάει ο πόλεμος άλλο τόσο δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα .»

«Η ακρίβεια προβλημάτισε τους πελάτες μας, ως προς το αν θα κάνουν φέτος διακοπές», δήλωσε ο κ. Μπιρλιράκης για να επισημάνει, ότι «φάνηκε πως τελικά η θέληση για διακοπές ήταν μεγαλύτερη από τον φόβο της κρίσης. Δεν ξέρουμε, όμως, πως θα επηρεάσει για του χρόνου και πως θα αντιδράσει ο κόσμος σε ό,τι αφορά αυτά που θα συμβούν προσεχώς και συζητούνται αλλά δεν έχουν συμβεί ακόμα για να έχουμε απτά αποτελέσματα και αποδείξεις.»

Συγκρατημένη αισιοδοξία για του χρόνου

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου τα συμβόλαια με τους πράκτορες για την επόμενη τουριστική χρονιά έχουν υπογραφεί και διαφαίνεται πως το ενδιαφέρον είναι έντονο. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις ειδικά πάνω στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβεια, προβληματίζουν τους τουριστικούς παράγοντες, που αισιοδοξούν μεν, αλλά «κρατούν μικρό καλάθι» αφού το ευμετάβλητο των δεδομένων, είναι δυνατόν να ανατρέψει κάθε θετική πρόβλεψη.

«Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη χρονιά και προφανώς δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πως θα αντιδράσει ο κόσμος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο κόσμος επιλέξει να μην κάμει διακοπές ή να κάμει περικοπές και βεβαίως δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πως θα διαμορφωθεί το τελικό τουριστικό πακέτο» είπε ο κ. Μπιρλιράκης, ο οποίος επισήμανε πως «και φέτος ήταν αρνητικά τα δεδομένα αλλά νίκησε η θέληση του κόσμου να κάνει διακοπές καθώς είχαν προηγηθεί τα δύο χρόνια του εγκλεισμού λόγω πανδημίας.»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Βαλέργας δήλωσε, ότι «Θεωρώ ότι και το 2023 θα είναι μια καλή τουριστική σαιζόν, όχι όμως όπως φέτος, που λόγω Covid ο κόσμος είχε την ανάγκη να ταξιδέψει και να εκτονωθεί με την καλή έννοια. Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά για τα εποχιακά ξενοδοχεία και λίγο καλύτερη για τα Αστικά ξενοδοχεία. Με προβληματίζει και μας προβληματίζει όλους πως θα αντιδράσει ο κόσμος μετά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά!

rethemnosnews.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook