Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπoυργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι λεφτά θα πάρουν και πότε

χριστουγεννιάτικος-μποναμάς-από-τ-1025790

Στα τέλη Δεκεμβρίου, εν μέσω Χριστουγέννων αναμένεται να λάβουν οι ιδιοκτήτες τον «μποναμά» από το Υπ. Οικονομικών για τα «κουρεμένα» ενοίκια λόγω Covid -19.

Πιο συγκεκριμένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν ακίνητα αλλά «κουρεύονται» κατά 40% λόγω του lockdown με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τις επόμενες στη Βουλή.

Σύμφωνα πληροφορίες η ρύθμιση θα προβλέπει ότι το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου δεν θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους αλλά θα επιστραφεί με μετρητά από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η όλη διαδικασία προϋποθέτει:

1. Μετά την κατάθεση και την ψήφιση της διάταξης να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για την επιστροφή του 50% που έχει «κουρευτεί».

2. Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο έλεγχος και στη συνέχεια αν όλα είναι καλά θα ολκληρωθει η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID με την κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο, εφόσον το lockdown παραταθεί και αυτό το μήνα κατ’ ελάχιστον 14 ημέρες.

Για παράδειγμα, επαγγελματικό ακίνητο με μίσθωμα 1.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση 40%:

– Από τη ζημιά των 400 ευρώ που θα έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του, και όχι μόνο τα 120 ευρώ με συμψηφισμό σε φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ήταν η ρύθμιση που ίσχυσε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το ποσό των 200 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες.

Να σημειωθεί ότι εφόσον ο ενοικιαστής καταβάλει για το μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 600 ευρώ, ο ιδιοκτήτες θα φορολογηθεί μόνο γιαυτά κανονικά την επόμενη χρονιά. Κατά πάγιο τρόπο, βέβαια, αν λόγω δυσκολιών δεν καταβληθούν από τον ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης που δεν θα τα έχει εισπράξει μέχρι τότε, δικαιούται να μην φορολογηθεί γι΄ αυτά αν παρουσιάσει στη ΔΟΥ δικαστική απόφαση ή έστω καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο για αυτά, μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα τα εξής:

1. Όπου συμφωνήθηκαν προαιρετικές μειώσεις τουλάχιστον 30% παραμένουν έγκυρες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο, ισχύει η υποχρεωτική μείωση 40%. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης και ενοικιαστής είχαν ήδη συμφωνήσει για τον Νοέμβριο μικρότερη μείωση τότε αυξάνεται το ποσοστό της μείωσης στο 40%. Η επιστροφή του 50% των «χαμένων» ενοικίων θα υπολογιστεί στο σύνολο της απώλειας εισοδήματος (προαιρετικής και υποχρεωτικής).

2. Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού τους.

3. Όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. Συγκεκριμένα οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:

  • – Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • – Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • – Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook