Χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας με γλάσο
Αν σε ένα κέικ δεν μπορούν να αντισταθούν τα παιδιά, είναι σίγουρα το κέικ σοκολάτας. Εδώ το δίνουμε στη Χριστουγεννιάτικη εκδοχή του
Μερίδες:για μία στρογγυλή φόρμα του κέικ
Υλικά
300γρ. Φαρίνα
320γρ. ζάχαρη
5 αβγά μέτρια
110γρ. βούτυρο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
165γρ. κρέμα γάλακτος
½ κουτ. γλυκού αλάτι
45γρ. Κακάο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
30ml ηλιέλαιο
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
200γρ. Σοκολάτα Λευκή σε Σταγόνες
1 κουτ. σούπας βούτυρο
καρυδόψιχα (προαιρετικά)
σπόρους ροδιού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε τα 110γρ. βούτυρο σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα 45γρ. Κακάο και το ηλιέλαιο στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνετε τη Φαρίνα και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μείγμα του κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα του κέικ βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά. Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο: Λιώνετε τη Σοκολάτα Λευκή σε Σταγόνες σε μπεν μαρί και προσθέτετε στο τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Όσο είναι ακόμη ρευστό το γλάσο, το ρίχνετε λίγο λίγο πάνω από το κρύο κέικ. Εάν θέλετε διακοσμείτε την επιφάνεια του με καρυδόψιχα και σπόρους ροδιού.
olivemagazine.gr