Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σαλάτα

Ετοιμάζουμε γιορτινή γαλοπούλα, που συνοδεύουμε με μια πληθωρική σαλάτα, για το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Μερίδες:5-6 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:3:20′ Έτοιμο σε:3:40′

του Λάμπρου Βακιάρου

Υλικά
1 γαλοπούλα (2½ – 3 κιλά)
6 – 7 κλωναράκια δενδρολίβανο
1 κεφάλι σκόρδο
2 φλούδες από πορτοκάλι
10 κλωναράκια θυμάρι
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
4 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκι κανέλας
6 – 7 γαρύφαλλα
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
½ φλιτζάνι μέλι

Για τη σαλάτα
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
3 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ξίδι ροδιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
300γρ. σαλατικά ανάμεικτα + baby σπανάκι
1 μήλο πράσινο
1 ρόδι καθαρισμένο
½ φλιτζάνι καρύδια
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
2 φλιτζάνια ανθότυρο
1 πορτοκάλι, σε φιλέτα

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC, στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε πάρα πολύ καλά τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά.

Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με το δενδρολίβανο, το σκόρδο, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, το κρεμμύδι και 2 φύλλα δάφνης. Δε χρειάζεται να ράψετε την κοιλιά. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ταψί και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό τα άλλα 2 φύλλα δάφνης, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Κλείνετε πάρα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Σιγουρεύεστε ότι δεν υπάρχει καμία τρύπα και κανένα σημείο από το οποίο μπορεί να «δραπετεύσει» ο ατμός που θα δημιουργηθεί με το ψήσιμο. Ψήνετε τη γαλοπούλα στο φούρνο για περίπου 3 ώρες.

Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σουρώνετε το υγρό που υπάρχει στο ταψί. Δυναμώνετε το φούρνο στους 200οC.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε 1 φλιτζάνι από το ζωμό του ταψιού που κρατήσατε και του δίνετε μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε εώς ότου το μέλι ενσωματωθεί με τα υγρά. Αυτή είναι και η σάλτσα σας.

Περιχύνετε τη μισή ποσότητα της σάλτσας πάνω από τη γαλοπούλα και βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο. Μετά από περίπου 6 – 7 λεπτά, με ένα πινέλο αλείφετε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας τη σάλτσα που έχει αρχίσει να καραμελώνει στον πάτο του ταψιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 3 – 4 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα.

Για τη σαλάτα: Σε ένα μεσαίο μπολ βάζετε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξίδι και με αβγοδάρτη ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν. Σταδιακά και με συνεχόμενη ροή προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας παράλληλα με ένταση με τον αβγοδάρτη, ώστε να δημιουργήσετε μια ωραία και πηχτή βινεγκρέτ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε μπολ, ανακατεύετε καλά και λίγο πριν σερβίρετε προσθέτετε τη βινεγκρέτ.

olivemagazine.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ