Χρήστος Σταϊκούρας: «Βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας το 2021»

χρήστος-σταϊκούρας-βαθιά-ύφεση-και-α-1008788

Στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πανδημίας και των επιπτώσεων που έχει σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πεδία αυτά, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας: «Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και τη βλέπουμε και στην Ευρώπη ως συγκριτικά μεγέθη, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση. Γιατί συνδέσαμε όλα τα εργαλεία με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δώσαμε την 4η επιστρεπτέα, είναι για διατήρηση θέσεων μέχρι τον Μάρτιο, η 5η επιστρεπτέα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οπότε και προσδοκούμε ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και έτσι θα βελτιωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Δεν εμφανίζω ούτε ωραιοποιώ, ούτε θριαμβολογώ.

Θα είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος και οι πρώτοι μήνες του 2021. Θα έχουμε βαθιά ύφεση και διόγκωση της ανεργίας. Εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα είναι μια ύφεση της τάξεως του 10,5% το 2020, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να πάνε και σε εκτίμηση για χαμηλότερη ύφεση.

Αυτά τα στοιχεία όμως δεν ενσωματώνουν τις όποιες επιλογές γίνουν το επόμενο 15μερο από την κυβέρνηση, οπότε κρατάω μια επιφύλαξη. Σίγουρα υπάρχει αύξηση της ανεργίας φέτος, μείωση της ανεργίας του χρόνου, θα είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην ΕΕ, και θα προσέγγιση το επίπεδο απασχόλησης του 2019. Το 2021 θα καλύψουμε τη μισή απώλεια του 2021 σχετικά με την ύφεση».

Aναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης μισθών για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, δήλωσε ότι: «Όχι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, με νοικοκυροσύνη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στην κοινωνία για ότι και όσο χρειαστεί. Ακόμα κι αν έχουμε επέκταση της κρίσης, εμείς θα είμαστε εδώ».

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις και σχολίασε πως: «Βοηθήσαμε πολύ αυτούς ο οποίοι χρησιμοποιούν το ακίνητο, είτε είναι μικρή επιχείρηση, είτε εργαζόμενος, είτε ο φοιτητής γιος ή κόρη του, με τη μείωση 40% του ενοικίου.

Μέχρι τον Οκτώβριο πήγαμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες με συμψηφισμούς. Έγιναν 340.000 δηλώσεις. Από αυτές πληρώθηκαν οι 230.000 , άρα είναι περίπου 100.000, οι 20.000 από αυτές είχαν λάθη και τους στάλθηκε mail και οι 80.000 δεν διορθώνονται.

Θα υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Υπάρχει όμως μετά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος και είπαμε ότι επειδή είδαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην πλατφόρμα, βοηθάμε τους ιδιοκτήτες κατά το 1/2, πιστώνοντας κατευθείαν στους λογαριασμούς, όχι με συμψηφισμούς, για να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία. Θα γίνουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Δεκέμβρη και στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε την πλατφόρμα ως ΑΑΔΕ, ώστε να πιστωθούν και πάλι στους λογαριασμούς αυτών το συγκεκριμένο ποσό, αρκεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει μείωση του ενοικίου κατά 40%.

Η πλατφόρμα δεν έχει υλοποιηθεί όπως θα θέλαμε. Έχουμε αρκετά παραδείγματα και σε άλλες πλατφόρμες που δεν φταίει η Πολιτεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκανε λάθος ο λογιστής ή στην επιστρεπτέα που επιχειρήσεις δήλωσαν άλλα στοιχεία στη μέση του μήνα για να χρηματοδοτηθούν, από αυτά που δήλωσαν στο τέλος του μήνα. Είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να τα μοιράσουμε κατά τον κοινωνικά δικαιότερο και κοινωνικό τρόπο».

Για το θέμα στήριξης των τυφλών, αναφέρθηκε σε δέσμη παρεμβάσεων 7 σημείων για την οποία υπάρχουν επαφές με την αρμόδια ένωση, για το κατά πόσο μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια από αυτά.

Μεταξύ των πιο ώριμων είναι το θέμα μείωσης του ΦΠΑ και διευκολύνσεων για τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook