Χωρίς τέλος η άνοδος στις τιμές ενέργειας

χωρίς-τέλος-η-άνοδος-στις-τιμές-ενέργε-843438

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύτηκαν οι τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη καθώς λόγω καιρού, κατακόρυφης ανόδου της ζήτησης για ενέργεια και συνέχισης του γεωπολιτικού πόκερ με τη Ρωσία τα πράγματα παραμένουν στο όριο

Χτες η τιμή του φυσικού αερίου έσπασε το φράγμα των 146 ευρώ, με τις προβολές για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες να είναι δυσοίωνες καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην αυξάνει τις ροές προ της ΕΕ, τους χώρους αποθήκευσης στην Ευρώπη να είναι στο 605 της χωρητικότητας και βέβαια το χειμώνα να είναι μπροστά.

Έτσι οι τιμές, ρεύματος στη Γαλλία έφτασαν στη χονδρεμπορική αγορά στα 442 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Αυστρία τα 434,34 ευρώ / MWh και στη Γερμανία τα  431 ευρώ / MWh.  ενώ στην Ελλάδα  βρέθηκαν στα 342 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ήταν στα επίπεδα των 45-50 ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ ενώ και πάλι το ακριβό φυσικό αέριο  αντιπροσώπευσε το 47,55% του συνολικού μίγματος. «Σανίδα « σωτηρίας προσφέρουν τα υδροηλεκτρικά  που συμμετέχουν 15,89% ενώ ο λιγνίτης δίνει το 11,67% της παραγωγής, παρά τη χτεσινή βλάβη στη μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριο 4

Ουσιαστικά με βάση όσα ανέφερε χτες με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο «λογαριασμός» για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τα 350 δις ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα το κόστος του ράλι τιμών το 2021 ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ.

Πάντως σε μια προσπάθεια για έλεγχο των τιμών και διερεύνηση περιπτώσεων αισχροκέρδειας στην αγορά ρεύματος η  Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο της αρχής μπαίνουν όλες οι εταιρίες προμήθειας και βέβαια οι ρήτρες που εφαρμόζουν στα τιμολόγια όπως και συνολικά οι πρακτικές τους στα τιμολόγια λιανικής για τη χαμηλή τάση. Ανάλογα παρακολουθούν την αγορά και η ΡΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και κατάχρηση θέσης από καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς. Σημειώνεται ότι και πάλι νέα επιστολή της Ένωσης των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) θέτει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το θέμα λειτουργίας της αγοράς και το πώς κινούνται τιμολογιακά οι κεθετοποιημένοι παραγωγοί. Ουσιαστικά η ΕΒΙΚΕΝ «φωτογραφίζει» χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι σημαντική καθώς πιθανολογείται ότι η μέση τιμή εισαγωγής είναι μικρότερη από την χρηματιστηριακή τιμή TTF και ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί απολαμβάνουν αυτές τις μειωμένες τιμές.

Οι καταναλωτές

Παράλληλα το ΙΝΚΑ θέτει και τα ζητήματα με την ενεργειακή ακρίβεια. «Μετά από εκατοντάδες καταγγελίες και παράπονα Καταναλωτών σχετικά με τις απαράδεκτες χρεώσεις στο ηλεκτρονικό ρεύμα από όλες τις εταιρίες ενέργειας ,καταθέτουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση» αναφέρει άλλη χτεσινή ανακοίνωσή του που σημειώνει:

«Ως κυβέρνηση επιδοτείται μέχρι ενός ποσού το ρεύμα γενικά για όλους τους λογαριασμούς.

Το χρέος για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως

ΑΔΜΗΕ  Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε

ΔΕΔΔΗΕ Δίκτυο Διανομής Η/Ε

ΥΚΩ Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

ΕΤΜΕΑΡ Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων

Λοιπές χρεώσεις

Όλα λοιπόν αυτά που δεν επιδοτείται ποίος θα τα πληρώσει και γιατί  ;

Κύριοι πρέπει να λάβει ένα τέλος αυτός ο εμπαιγμός εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών.

Το  κόστος της ενέργειας από 0,06 τελικά ανεβαίνει στο 0,19 και άνω 0,25 – 0,30.

Λογαριασμοί 100 ευρώ το δίμηνο έφτασαν στα 300 ευρώ το δίμηνο.

Εκκαθάριση λογαριασμών 4 μηνών αύξηση 300 % και 500 %.

Επιδοτείται έως 300 κιλοβατωρες τον μήνα δηλαδή 1200 το τετράμηνο , μετά  ; το πληρώνουν 100 % .

Εάν λάβουμε υπόψη πως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 1600 με 1800 κιλοβατωρες το τετράμηνο , αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση  το υψηλό κόστος που καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό ;

Πέραν όμως όλων αυτών υπάρχει και η περίπτωση των επιχειρήσεων που πληρώνουν αναδρομικά το  ΟΤΣ  Οριακή Τιμή Συστήματος που εφαρμόζουν στα παλαιότερα οικιακά τιμολόγια και στα επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης.

Από 15000 που πλήρωσε κάποιος στο ρεύμα του ήρθε να πληρώσει 45000 ευρώ. Όλη λοιπόν αυτήν την αύξηση θα την μεταφέρει στον καταναλωτή άρα πάλι εμείς θα πληρώσουμε την όποια αύξηση.

Τελικά λέμε αλήθεια ή ψέματα  ;

Έχουμε δίκιο ή άδικο  ;

Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο 200 % σχεδόν αύξηση και εσείς επιδοτείται το 40 % το υπόλοιπο  ;εμείς οι καταναλωτές.!!!!!

Περιμένουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας  και καταναλωτές μια απάντηση» τονίζει η ανακοίνωση που αναδεικνύει το θέμα του ενεργειακού ράλι.

zarpanews.gr – Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook