Χωρίς σχέδια εκκένωσης η Παλιά Πόλη των Χανίων και ο Αγ. Ματθαίος – Σε ετοιμότητα οι φορείς πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

χωρίς-σχέδια-εκκένωσης-η-παλιά-πόλη-τω-1694602

Ειδικές επιτροπές που θα καταρτίσουν σχέδια εκκένωσης για την Παλιά Πόλη των Χανίων, την Σπλάντζια και την περιοχή του Αγ. Ματθαίου είναι υπό σύσταση στον Δήμο Χανίων μετά από σχετική οδηγία που απέστειλε προς τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς ωστόσο να προβλέπει και την ανάλογη χρηματοδότηση.

«Δυστυχώς όπου το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, πετάει την ευθύνη στον Δήμο. Μας ζητάει να εκπονήσουμε σχέδια διαφυγής από όλους τους οικισμούς με μηδέν χρηματοδότηση και μηδέν προσωπικό δεν ξέρω πώς μπορεί ο Δήμος Χανίων να σηκώσει το βάρος» σημείωσε ο κ. Καλογριδάκης, ανοίγοντας την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου του Δήμου Χανίων το πρωί της Πέμπτης.

Από τη μεριά του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, ανέφερε πως η Πυροσβεστική έχει και την διάθεση και την δυνατότητα να συμμετέχει ώστε να γίνει το εγχείρημα σωστά, καθώς ένα ανάλογο σχέδιο που είχε εκπονηθεί παλαιότερα από μελετητικό γραφείο για την περιοχή του Αγ. Ματθαίου, είναι ανεφάρμοστο. Πάντως η Πυροσβεστική διαθέτει τα δικά της σχέδια που αφορούν την επέμβαση στην παλιά πόλη σε περίπτωση πυρκαγιάς ενώ για τον Αγ. Ματθαίο, γίνονται δράσεις ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τους κατοίκους και την ΔΕΥΑΧ.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απ’ άκρη σ’άκρη του νομού βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να μπορεί να μπορεί να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε συμβάν, είτε παροχές βοήθειες, είτε δασικές πυρκαγιές είτε αστικά συμβάντα. το σύνολο του προσωπικού είναι σε επαγρύπνηση, τα μέτρα διασποράς είναι σε πλήρη εξέλιξη και είμαστε σε επιφυλακή για ο,τιδήποτε έκτακτο χρειαστεί. (…) Χρειάζεται επαγρύπνση όλων και οι πολίτες πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί» σημείωσε ο κ. Τσιλιμιγκάκης.

Εκπροσωπώντας τον σύλλογο κατοίκων του Αγ. Ματθαίου, ο  Γιάννης Λιοδάκης, σημείωσε πως δυστυχώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι καθαρισμοί, ούτε καν στις παρυφές των οδών αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα γίνουν παρεμβάσεις σε αυτό το κομμάτι αλλά πρέπει να προχωρήσει και ο καθαρισμός του δάσους. Παράλληλα ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Προέδρος του Σ.Τ.Ο., Μιχάλης Τσουπάκης, καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες, επεσήμανε ότι ο Δήμος Χανίων, έπειτα από τις αλλαγές στη νομοθεσία, καθώς προβλέπονται μεταξύ άλλων καθαρισμοί οικοπέδων ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως υπό προϋποθέσεις και η σύσταση ομάδας υπεύθυνης για την πρόβλεψη εκκένωσης οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι υποχρεωμένος στο μέτρο που του αναλογεί να συνδράμει με ό,τι δυνάμεις διαθέτει τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και όσο την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

«Ευελπιστούμε να μην προκύψουν θέματα ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη θερινή περίοδο, με τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν σε περιοχές, όπως την Παλιά Πόλη και τον Άγιο Ματθαίο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουπάκης και πρόσθεσε «αναφορικά με την προσβασιμότητα όλοι θα πρέπει να σκεφτούμε τα προβλήματα, που μπορεί να προκληθούν από το κλείσιμο των δρόμων, των στενών και τη δυσκολία της πρόσβασης. Ο Δήμος στο μέτρο, που του αναλογεί, κάνει ό,τι είναι δυνατόν και θα συνεχίσει να κάνει και κάποια πράγματα παραπάνω. Στον Άγιο Ματθαίο σύμφωνα με τις οδηγίες, που μας έχει δώσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, γίνονται εργασίες δασοπυρόσβεσης, ενώ θα τοποθετηθεί και ειδική σήμανση».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε πως  ο Δήμος καθαρίζει πάνω από 150 οικόπεδα κάθε χρόνο και με την επέκταση της αρμοδιότητας στα εκτός σχεδίου και πως ο αριθμός θα αυξηθεί ενώ τα πρόστιμα θα στέλνονται απευθείας στους ιδιοκτήτες.

Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την ΠΕ Χανίων, Γιάννης Βερυκοκίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στις επικοινωνίες, να υπάρχει άμεση επικοινωνία την ώρα του συμβάντος αλλά και στον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινότητας. Παράλληλα σημείωσε ότι αλλάζει ο νόμος για την πολιτική προστασία και σε περίπτωση φωτιάς χρειάζονται κλειστοί και ασφαλείς χώροι όχι ανοικτοί.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, η Αντιπεριφέρεια θα υπογράψει μνημόνιο με το λιμενικό για την συνδρομή σε διασώσεις στην περιοχή των Σφακίων. 

Μάλιστα ήδη φέτος έχουν γίνει σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμιγκάκη, 15 διασώσεις!

Όπως επισημάνθηκε, σε δείκτη κινδύνου 4 στον Δήμο Χανίων το άλσος του Αγ. Ματθαίου θα κλείνει ενώ ο στρατός θα συνδράμει με 24ωρα δασοπερίπολα.

Στο συντονιστικό συμμετείχαν της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού, της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού «V Μεραρχίας Κρητών», του Ναυστάθμου Χανίων, Εθελοντικές Ομάδες, που εδρεύουν στον Δήμο Χανίων, πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook