Χωρίς νερό εδώ και 10 μέρες χωριά στον Αποκόρωνα – Οι κάτοικοι «πληρώνουν» τα… τερτίπια του ΤΟΕΒ | Photos

χωρίς-νερό-εδώ-και-10-μέρες-χωριά-στον-απ-963449

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει εδώ και 10 μέρες η αγανάκτηση εκατοντάδων κατοίκων του Αποκόρωνα, που όλο αυτό το διάστημα είναι χωρίς νερό.

Αιτία του προβλήματος διακοπής της υδροδότησης και της τεράστιας ταλαιπωρίας που υφίστανται σπίτια και οικογένειες με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά εκτός οικισμών του Αποκόρωνα σε Αλμυρίδα, Καλύβες κ.α είναι η μη ανανέωση της ετήσιας σύμβασης μεταξύ του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, που έχει λήξει εδώ και 5 μήνες.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλαν στο zarpanews.gr κάτοικοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα πάνω από μία εβδομάδα, μεταφέροντας νερό με τα βυτία για τις προσωπικές και οικιακές τους ανάγκες, αλλά και τα ζώα τους, αφού έχει διακοπεί και η λειτουργία των αντλιοστασίων.

«Εδώ και 10 μέρες μας έχουν κόψει το νερό… Κάποια σπίτια στον δυτικό Αποκόρωνα είναι εκτός οικισμών και υδρεύονται από εκεί, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα μεταξύ του τοπικού Οργανισμού Ύδρευσης και Άρδευσης με τον ΟΑΚ. Κανονικά αυτό το νερό είναι για άρδευση, αλλά στα εκτός οικισμού κτίσματα, βίλες μόνιμοι κάτοικοι παίρνουν από εκεί νερό και για οικιακή χρήση . Τώρα δεν έχουμε νερό ούτε να κάνουμε μπάνιο… Έχουν αυτοί τις διαφορές τους και την «πληρώνουμε» εμείς που είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» ξεσπούν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι.

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ, Μαμαγκάκης Βαγγέλης, μιλώντας στο zarpanews.gr , αρχικά εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους κατοίκους που ταλαιπωρούνται, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι δυστυχώς ο Οργανισμός δεν είναι αρμόδιος να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

«Με τον ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα η σύμβαση έχει λήξει από τον Ιούλιο και δεν νομιμοποιούμαστε να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις μας χωρίς σύμβαση.  Οι συμβάσεις είναι ετήσιες, αλλά αναφέρουν και κυβικά νερού. Ό,τι τελειώσει δηλαδή πιο νωρίς… Τα κυβικά τελείωσαν πέρυσι, οπότε εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν μπορούμε να τιμολογούμε. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα τον ΤΟΕΒ να δούμε με τους ίδιους όρους τη νέα σύμβαση, αλλά με διάφορα προσχήματα, δεν έχουν έρθει. Ο ΤΟΕΒ δεν θέλει να υπογράψει, θέλει να μειώσουμε την τιμή, να του αφαιρούμε ποσότητες…. Ανατολίτικα παζάρια δηλαδή!

Στην περιοχή μπήκαν για πρώτη φορά και υδρόμετρα, που έδειξαν ότι οι καταναλώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που εμείς μέχρι τώρα κάναμε.… Χωρίς σύμβαση απαγορεύεται η Διεύθυνση Διαχείρισης του ΟΑΚ να παρέχει νερό. Δυστυχώς ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, αλλά μακάρι να ήταν δικό μας θέμα, να τους το λύναμε αμέσως. Διαχειριζόμαστε τα νερά όλης της Κρήτης… Δίνουμε σε 400.000 κόσμο νερό και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, όπως εξάλλου έχουμε άριστες σχέσεις και με το Δήμο Αποκόρωνα. Δυστυχώς όμως με το δυτικό Αποκόρωνα, αυτοί έχουν διάφορα προβλήματα και θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την παροχή από το καλοκαίρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη ο οποίος με δηλώσεις του στο zarpanews.gr ξεκαθάρισε πως υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο ΤΟΕΒ, που με την αδιαφορία και τα τερτίπια του ταλαιπωρεί τόσους πολίτες.

«Αιτία αυτής της διακοπής είναι η οφειλή περίπου 240.000 ευρώ που έχει ο ΤΟΕΒ προς τον ΟΑΚ. Δεν πρόκειται για το νερό που διανέμει ο Δήμος, αλλά νερό που παρέχεται δια μέσου του χρήστη που είναι ο ΤΟΕΒ. ΟΑΚ και ΤΟΕΒ θα πρέπει να κάνουν μία προγραμματική σύμβαση, να συμφωνήσουν στην τιμή μονάδας του κυβικού και στη συνέχεια ο ΤΟΕΒ να πάει να πληρώσει ή να ρυθμίσει τα χρέη του. Μη πληρώνοντας ο ΤΟΕΒ, ως οφείλει, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουνε νερό.

Βέβαια εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε και λέμε ότι δεν είναι δυνατόν να την πληρώνει ο καταναλωτής τη στιγμή που φταίει αυτός που δεν πληρώνει… Θα πρέπει λοιπόν άμεσα,… χθες ει δυνατόν, ο ΤΟΕΒ να έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΑΚ και να λύσει το θέμα του. Προσωπικά μάλιστα μεσολάβησα, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον ΤΟΕΒ, αλλά εγώ δεν έχω θεσμική ιδιότητα. Πρέπει λοιπόν ο ΤΟΕΒ να αναλάβει τις ευθύνες του, να αφήσει τα τερτίπια και να κλείσει το θέμα. Ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με τους πολίτες…» τόνισε χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr ο κ. Κουκιανάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook