Χωρίς μέριμνα και πόρους από το κράτος το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ζητήσει ο Δήμος Χανίων | Photos

χωρίς-μέριμνα-και-πόρους-από-το-κράτος-1010644

Την κατάσταση που επικρατεί στο στάδιο της προετοιμασίας για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και το τι πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος Χανίων από την κεντρική διοίκηση, συζήτησαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Χανίων.

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, του αντιδημάρχου Παιδείας και προέδρου της Β’θμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου, Αντώνη Βαρδάκη και εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην των συνδυασμών Παπαδογιάννη- Αρχοντάκη), η συζήτηση κινήθηκε στην προετοιμασία που γίνεται αυτή τη στιγμή για να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και την ετοιμότητα για την επικείμενη επαναλειτουργία τους.Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές, που είναι αρμόδιες για την καθαριότητα και συντήρηση των σχολικών μονάδων, είναι τεράστιες, καθώς το κράτος έχει πάρει τις αποφάσεις του για τον ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργίας των σχολείων, ωστόσο δεν έχει δώσει τη χρηματοδότηση που πρέπει να τις συνοδεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση που τις εφαρμόζει.

«Δεν φτάνουν τα αντισηπτικά που απέστειλε η κυβέρνηση»

Μάλιστα ο κ. Βαρδάκης ανέλυσε τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με τα μέσα αυτοπροστασίας παιδιών και εκπαιδευτικών και τόνισε ότι η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει για τη διάθεσή τους στις σχολικές δομές.

Για τα αντισηπτικά:

Οι αποφάσεις του Υπουργείου αναφέρουν ότι για τις συνολικά 1.800 σχολικές αίθουσες που έχει ο Δήμος Χανίων (600 στη Β’θμια – 1.200 στην Α’θμια), χρειάζονται συνολικά πάνω από 3,5 χιλιάδες λίτρα για την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που ο κ. Βαρδάκης χαρακτήρισε εντελώς ανέφικτο να καλυφθεί.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, οι υπηρεσίες κινήθηκαν για την προμήθεια αντισηπτικών, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης ο διαγωνισμός βγήκε άγονος σε πρώτη φάση, ενώ τώρα πλέον εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάδοχος το επόμενο δεκαήμερο.

Για την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες:

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συνολική διάθεση των μέτρων αυτοπροστασίας και των εργαζομένων που θα φροντίζουν την καθαριότητα των σχολείων, όπως μάσκες, γάντια, ποδιές και γαλότσες, με τη χρηματοδότηση να έχει μείνει στα περυσινά δεδομένα.

Παρόλαυτά τόνισε ότι ήδη οι σχολικές επιτροπές επεξεργάζονται το πως θα εξασφαλίσουν τα μέσα αυτά, ενώ ανέφερε ότι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες απολύμανσης των χώρων πριν την προσέλευση και μετά την αποχώρηση των μαθητών, οι καθαρίστριες της Α’θμιας σχολικής επιτροπής (σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς) με πλήρη σύμβαση, μεταφέρθηκαν με νέα σύμβαση έργου στις δομές της Β΄θμιας.

Ο πρόεδρος της Α’θμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου, Νίκος Βλαζάκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει κινήσεις για να μονιμοποιηθεί  το προσωπικό της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε το θέμα ως «καυτή πατάτα».

«Είναι προτεραιότητα για μας η προμήθεια αντισηπτικών, υπάρχει απόθεμα για τις πρώτες μέρες, ενώ χτες στάλθηκε από το Υπουργείο και νέα παρτίδα, σαφώς όχι για το σύνολο των αναγκών. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση και θα προσπαθήσουμε να χορηγήσουμε και προστατευτικές μάσκες και για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού», ανέφερε εκτός των άλλων ο κ. Βαρδάκης.

Σημανδηράκης: Θα καλύψουμε με ίδιους πόρους

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους, ενώ τόνισε ότι τώρα φαίνονται οι δομικές αδυναμίες του κεντρικού συστήματος. «Η σχολική κοινότητα των Χανίων δε θα βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, διότι παρά τις αστοχίες της κεντρικής διοίκησης στην κατανομή τους, εμείς θα καλύψουμε τις ανάγκες από ίδιους πόρους, ακόμα και αν στερήσουμε τα χρήματα από κάπου αλλού», σημείωσε εκτός των άλλων.

Οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανταρσίας στα Χανιά, εισηγήθηκαν τα θέματα που είχαν ζητήσει να συζητηθούν προ ημερησίας στη χθεσινή συνεδρίαση και τόνισαν την ανάγκη ο Δήμος Χανίων να πάρει θέση και να διεκδικήσει επιπλέον μέριμνα από τους αρμόδιους.

Σε αυτό συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετείχαν στη συνάντηση, ενώ ζητήθηκε να εκφραστεί δημόσια η αδυναμία του Δήμου να εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ελλείψει κεντρικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα, εκδόθηκε και ένα διαπαραταξιακό ψήφισμα με τις διεκδικήσεις που θα κάνει ο Δήμος Χανίων από τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να επιλυθούν τα καίρια ζητήματα για την προετοιμασία του σχολικού «restart».

Δείτε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του Δήμου Χανίων:

«Οι ανακοινώσεις, που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να επιλύονται από την Κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού, κ.α).

Η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Το κύριο, που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Ο Δήμος μας οφείλει να συμβάλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων να πραγματοποιηθεί, εφόσον έχει τηρηθεί το σύνολο των παρακάτω προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους:

– Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη. Ακτίνα 1,5 m απαιτεί περίπου 7m2 (E=πr2=3,141,52 =7,065 m2) για κάθε μαθητή.

Να παρθούν λοιπόν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.

Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων.

– Αγορά θρανίων και καρεκλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του.

– Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.

– Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες, κ.λπ.).

– Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές, κ.λ.π.).

-Απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά, όπως προβλέπεται με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και τροποποίηση των συμβάσεων τους (σχολικές καθαρίστριες).

-Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό»

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook