Χωριάτικη κιμαδόπιτα

χωριάτικη-κιμαδόπιτα-817091

Μια χορταστική πίτα με τραγανό φύλλο και γέμιση γεμάτη αρώματα.

Μερίδες:για 1 μέτρια φόρμα ή 1 μικρό ταψάκι Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:2:10′ Έτοιμο σε:2:30′

του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Υλικά

4 φύλλα χωριάτικα για πίτα

60γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

300γρ. κιμά μοσχαρίσιο

120γρ. βούτυρο

1 κρεμμύδι τριμμένο

2 ξινόμηλα τριμμένα

1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη

¼ φλιτζανιού ξίδι

¼ φλιτζανιού μηλόξιδο

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

½ κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. σούπας ρούμι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι. Τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια συμπληρώνετε νερό μέχρι ο κιμάς να καλυφθεί και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμο το μίγμα κιμά, το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λαδώνετε ή βουτυρώνετε μία μέτρια φόρμα ή 1 μικρό ταψάκι και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Απλώνετε πάνω από τη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψετε ένα ένα με το βούτυρο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω για να κλείσει. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό. Χαράσσετε την πίτα και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Τη σερβίρετε ζεστή.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook