Χώρα απαγορεύει το κάπνισμα για όποιους… γεννήθηκαν μετά το 2008 – Η μόνη εξαίρεση και οι επικρίσεις

χώρα-απαγορεύει-το-κάπνισμα-για-όποιο-1587180

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά το κάπνισμα από το επόμενο έτος. Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη, σημαίνει ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να αγοράζουν καπνό θα μειώνεται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, για παράδειγμα, οι 40χρονοι θα είναι πολύ νέοι για να αγοράζουν τσιγάρα!

Η υπουργός Υγείας Αγιέσα Βέραλ, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα βήμα «προς ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα».

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα και το σύστημα υγείας θα είναι καλύτερα κατά πέντε δισεκατομμύρια NZ$ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) καθώς δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα», δήλωσε η Δρ Βέραλ, όπως μεταδίδει το BBC.

Το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μόλις 8% των ενηλίκων να καπνίζουν καθημερινά σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο -από 9,4% πέρυσι.

Από τους αρμόδιους, εκφράζεται η ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει τον αριθμό αυτό σε λιγότερο από 5% έως το 2025, με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψή του.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί επίσης στον περιορισμό του αριθμού των λιανοπωλητών που μπορούν να πωλούν καπνικά προϊόντα σε 600 σε εθνικό επίπεδο -από 6.000 που είναι σήμερα- και στη μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα προϊόντα, ώστε να είναι λιγότερο εθιστικά.

Η εξαίρεση και οι επικρίσεις

Η νέα νομοθεσία δεν απαγορεύει τα προϊόντα ατμίσματος, τα οποία έχουν γίνει πιο δημοφιλή από τον καπνό, μεταξύ των νεότερων γενιών.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου -συμπεριλαμβανομένου του κόμματος ACT που κατέχει 10 έδρες στο κοινοβούλιο- έχουν προειδοποιήσει ότι η πολιτική θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη μαύρη αγορά προϊόντων καπνού και να «εξοντώσει» τα μικρά καταστήματα.

«Κανείς δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να καπνίζουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι θα καπνίσουν και η απαγόρευση θα προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του ACT Μπρουκ βαν Φέλντεν.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook