Χιλιάδες χριστιανοί στη Βηθλεέμ, μήνυμα από Πάπα – Επιστροφή στην Αγία Γη ενός κομματιού ξύλου της φάτνης του Ιησού

χιλιάδες-χριστιανοί-στη-βηθλεέμ-μήνυ-973100

Χριστιανοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν την Τρίτη κοντά στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Ιησού σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, δίνοντας το έναυσμα των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να απευθύνει το μήνυμά του για τα Χριστούγεννα από το Βατικανό σε περίπου 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς ανά τον κόσμο.

Στη Βηθλεέμ, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο Παλαιστίνιοι και ξένοι παρακολούθησαν το πρωί, σε εορταστική ατμόσφαιρα, την παρέλαση των προσκόπων ντυμένων στα μπλε, τα κίτρινα και τα μπεζ υπό τον ήχο του ζουρνά και του τύμπανου, περιμετρικά της πλατείας της Φάτνης, απέναντι από τη Βασιλική της Γεννήσεως.

«Ο Ναός της Γεννήσεως είναι υπέροχος και κάνει πραγματικό αυτό που μαθαίνουμε στη Βίβλο. Όλα έχουν τόση σημασία και τόση βαρύτητα εδώ», είπε με ενθουσιασμό η Λανίντα, μια Αμερικανίδα που επισκέφθηκε οικογενειακώς τη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα.

Μέσα στη Βασιλική, πιστοί που ταξίδεψαν μέχρι την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Τανζανία, τη Νιγηρία, περίμεναν υπομονετικά για να επισκεφτούν το ακριβές σημείο της γέννησης του Ιησού.

‘Οταν στις 17.00 τοπική ώρα οι πύλες της Βασιλικής της Γεννήσεως έκλεισαν, εκατοντάδες πιστοί περίμεναν ακόμη να επισκεφτούν το σπήλαιο της Γέννησης του Ιησού, που ήταν γεμάτο από προσκυνητές. Καθώς νύχτωνε στη Βηθλεέμ, οι χώροι περιμετρικά του ναού άδειασαν αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι και μερικοί τουρίστες συνέχισαν να φωτογραφίζονται μπροστά από το έλατο ύψους 15 μέτρων που δεσπόζει στην πλατεία της Φάτνης, η οποία ήδη είναι φωτογραφημένη σε κάθε σημείο της.

«Ελπίδα»

Φέτος οι εορτασμοί σηματοδοτήθηκαν από την επιστροφή στην Αγία Γη ενός πρώτου κομματιού ξύλου της φάτνης του Ιησού, που έφθασε στην Ιερουσαλήμ, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα τέλη Νοεμβρίου μεγαλοπρεπώς στη Βηθλεέμ έπειτα από 1.300 χρόνια στην Ευρώπη.

«Είναι σπουδαίο γιατί είναι ένα ξύλινο κομμάτι της αυθεντικής φάτνης της Βηθλεέμ, που είχε εγκαταλείψει την Αγία Γη γύρω στο έτος 640», σύμφωνα με τον Φύλακα της Αγίας Γης Φραντσέσκο Πατόν.

Ο αποστολικός διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που έφθασε το πρωί στη Βηθλεέμ, θα χοροστατήσει της μεσονύχτιας λειτουργίας στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στη Βασιλική της Γεννήσεως. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να παραστεί.

Μερικοί Χριστιανοί της Λωρίδας της Γάζας θα παραστούν επίσης αλλά αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί το Ισραήλ έδωσε λιγότερες άδειες εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Κάθε Παλαιστίνιος που θέλει να μεταβεί από τη Γάζα στη Δυτική ‘Οχθη, κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, πρέπει να διασχίσει το ισραηλινό έδαφος και να πάρει άδεια από τις ισραηλινές αρχές.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιτράπηκε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για τον λόγο αυτό από τους 950 που είχαν ζητήσει άδεια, σύμφωνα με τον Ουάντι ‘Αμπου Νάσαρ, εκπρόσωπο των Εκκλησιών της Αγίας Γης.

Τουρισμός σε άνοδο

Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί των Χριστουγέννων αμαυρώθηκαν από τις εντάσεις.

Το 2017, η μονομερής απόφαση που έλαβε μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε προκαλέσει σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως στη Βηθλεέμ, πόλη την οποία χωρίζει από την Ιερουσαλήμ το τείχος που ανέγειραν οι ισραηλινές αρχές.

Οι εορτασμοί του 2015 έγιναν με φόντο τις αντιισραηλινή βία που συγκλόνισε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων σε τρεις μήνες.

Έπειτα από χρόνια μειωμένης επισκεψιμότητας λόγω των επιπτώσεων της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η Βηθλεέμ γνωρίζει το 2019 μεγάλη αυξηση στο αριθμό των επισκεπτών, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους υπεύθυνους, αρμόδιους για τον τουρισμό.

Στην πλατεία της Φάτνης, η Παλαιστίνια υπουργός Ρούλα Μαάγιαχ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν φέτος τη Βηθλεέμ.

Αλλού στον κόσμο, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄παραδέχτηκε στην καθιερωμένη ομιλία της για τα Χριστούγεννα ότι το 2019 ήταν «γεμάτο δυσκολίες» για τη χώρα, ανάμεσα σε σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια και το Brexit.

Στη Γαλλία, η απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων δυσχέρανε τις μετακινήσεις πολλών ταξιδιωτών, ορισμένοι από τους οποίους δεν μπόρεσαν να πάνε στην οικογένειά τους έγκαιρα για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Στο Χονγκ Κονγκ, ταραχές ξέσπασαν μέσα σε εμπορικό κέντρο μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και αστυνομιών της μονάδας καταστολής. Οι διαδηλωτές είχαν καλέσει σε συγκεντρώσεις αστραπή κατά τη διάρκεια των εορτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook