Cheesecake crème brûlée
Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τη βάση
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 20 γρ. βούτυρο, για τη φόρμα
Για την κρέμα
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 750 γρ. τυρί κρέμα
- 10 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη σύνθεση
- 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Βάζουμε το βούτυρο στη τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα μπισκότα, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε για να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα ποτήρι με ίσια βάση.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το τυρί κρέμα και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, για να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Περιμένουμε να απορροφηθεί ο ένας για να βάλουμε τον επόμενο. Ιδανικά σταματάμε το μίξερ και μαζεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου.
- Ρίχνουμε αργά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα.
Για τη σύνθεση
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε το βούτυρο στο εσωτερικό της φόρμας (περιμετρικά) που έχουμε τη βάση και βάζουμε προσεκτικά την κρέμα.
- Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του cheesecake και την καίμε με ένα φλόγιστρο.
- Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η καμένη ζάχαρη και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com