Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: Αν δίναμε παραπάνω αύξηση, θα έμπαιναν λουκέτα στις επιχειρήσεις

χατζηδάκης-για-κατώτατο-μισθό-αν-δίνα-1206292
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Αν δίναμε μεγάλη αύξηση, αυτό που θα συνέβαινε είναι ότι σε αυτή την περίοδο της κρίσης, που έχουμε πολλές επιχειρήσεις με σωληνάκια, θα τους δίναμε μια σπρωξιά, θα τις κλείναμε και θα έμπαιναν στην ανεργία οι εργαζόμενοι», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε, η μία εναλλακτική ήταν να ακολουθηθούν οι εισηγήσεις της εργοδοτικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και να μην αυξηθεί ο μισθός, να μείνει παγωμένος, στο σημείο που είναι σήμερα.

«Η άλλη εναλλακτική θα ήταν να δώσουμε μια μεγάλη αύξηση όπως πρότεινε η ΓΣΕΕ. Στην πρώτη περίπτωση, αν τον παγώναμε τελείως θα τα ακούγαμε πολύ περισσότερο και δικαίως από τους εργαζόμενους. Αν δίναμε όμως μεγάλη αύξηση, σε αυτή την συγκυρία θα σήμαινε λουκέτα. Το 2020 έκλεισε στην πατρίδα μας λόγω της κρίσης του κορονοϊού με μια μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2%.

Επειδή όμως εμείς συνυπολογίζουμε και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας το 2021, μιλάνε οι προβλέψεις για ανάπτυξη μεσοσταθμικά 4%, πήγαμε σε μια συνετή αύξηση που στέλνει ένα μήνυμα στους εργαζομένους ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν, από την άλλη πλευρά δεν αποσταθεροποιεί τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες που είναι οι πιο ευάλωτες και με αυτόν τον τρόπο δεν θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας».

Του χρόνου με βάση τον νόμο θα ληφθεί η επόμενη απόφαση, «γιατί λαμβάνεται σε ετήσια βάση υπό κανονικές συνθήκες, από το υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση του Πρωθυπουργού και πιστεύω ότι του χρόνου τα νέα θα είναι πολύ πιο θετικά για τους εργαζόμενους, γιατί η οικονομία θα έχει βγει από την στενωπό και ταυτόχρονα θα υπάρχουν πολύ θετικότερες προοπτικές. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ανέβει στο επίπεδο της οικονομικής εμπιστοσύνης, χωρίς να σημαίνει ότι έχει ανέβει στο επίπεδο του εισοδήματος».

Ο κ. Χατζηδάκης, εκτίμησε, πως όσο άσχημα και να πάνε τα πράγματα με τον κορονοϊό, βασίμως μπορεί να πει κανείς ότι όλες οι πιθανότητες είναι προς την πλευρά του να εξελιχθούν θετικά τα πράγματα στην οικονομία.

420€-430€ περισσότερα σε σχέση με το 2019

«Εδώ δεν μιλάμε μόνο για αυτή την αύξηση, για να έχουμε όλη την εικόνα, πρέπει να πούμε πως όσο είναι κυβέρνηση η ΝΔ, οι εργαζόμενοι ήδη έχουν δει στην τσέπη τους περισσότερα λεφτά, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι πάρα πολλά, της τάξης του 1,6% και παράλληλα από τον αποπληθωρισμό που έγινε, αυτό ήταν συνέπεια του κορονοϊού, έχουν και από εκεί μια αύξηση του 1%. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο εργαζόμενος θα βάλει στην τσέπη του τον χρόνο 420€-430€ περισσότερα σε σχέση με το 2019, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλαξε η ζωή του εργαζόμενου. Προφανώς η αύξηση 2% δεν λύνει τα θέματα των εργαζομένων, και ο Πρωθυπουργός μίλησε τίμια και ειλικρινά για μια συμβολική αύξηση».

Αυξήσεις 43%-68% στις νέες επικουρικές συντάξεις- Καμία μείωση στις υπάρχουσες

Το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις θα εφαρμοστεί για τους νέους που θα μπουν στην αγορά εργασίας από 01/01/2022 και για όσους είναι κάτω από 35 ετών και θέλουν οι ίδιοι να μπουν στο καινούριο σύστημα, ξεκαθάρισε ο Υπ. Εργασίας.

«Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και των χωρών που εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα, Σουηδία, Δανία, οι νέοι που θα μπουν, υπολογίζεται ότι θα πάρουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το σημερινό σύστημα, από 43% μέχρι 68%».

Για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και δίκιο να έχει σε κάποια θέματα, με τις υπερβολές του, που φτάνουν σε επίπεδο παγκόσμιου ρεκόρ, στους χαρακτηρισμούς και στην αντιπολίτευση που κάνει, το δίκιο που μπορεί να έχει, το χάνει».

Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι δημιουργείται ένα κενό που σε βάθος 50ετίας είναι 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σε έναν προϋπολογισμό 67 δισ., όπου οι απευθείας ενισχύσεις για τις συντάξεις κάθε χρόνο είναι στα 15 δισ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει την κυβέρνηση γιατί μέσα σε έναν προϋπολογισμό 67 δισ. που δίνει 15 δισ. στις συντάξεις, αποφασίζει για τους νέους να δώσει 120 εκατ. ετησίως για να πάρουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43%-68%. Και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή αυτό να το καταψηφίσει στρεφόμενος στην πράξη, με την ανόητη επιλογή, την μυωπική που έχουν κάνει, εναντίον των νέων. Χωρίς να το καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτοντας από γκάφα σε γκάφα, με αυτή του την τοποθέτηση, στρέφεται εναντίον των νέων ανθρώπων».

Σε ερώτηση, τι θα γίνει, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συν τον πληθωρισμό. «Άρα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσουν και αυτό έρχεται να απαντήσει και στο άλλο μέγα επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δήθεν τζογάρει, επειδή ακολουθεί ένα σύστημα που διαδίδεται στον πλανήτη, κυρίως στις προηγμένες χώρες».

Τι αλλάζει με το νέο τηλεφωνικό κέντρο

«Ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής διαχρονικά στην Ελλάδα είναι ο πιο προβληματικός από πλευρά παραπόνων των πολιτών. Ενώ διατίθενται χρήματα, τα χρήματα αυτά το δημόσιο τα βγάζει από την μύτη των πολιτών, με διάφορες καθυστερήσεις, προβλήματα διαχειριστικά, ενημέρωσης, γι’ αυτό και επιχειρούμε να τα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά.

Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουμε αναβαθμίσει την συνεργασία του ΟΑΕΔ και κυρίως του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ και ήδη το τελευταίο δίμηνο έχουν εξυπηρετηθεί 44.000 συμπολίτες μας από τα ΚΕΠ. Παράλληλα προωθούμε άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικές που μπορείς να εξυπηρετηθείς από το σπίτι σου μέσω ενός υπολογιστή, ενός κινητού, χωρίς να χρειαστεί να πας από τον ΟΑΕΔ ή τον ΕΦΚΑ, με τις υπηρεσίες, MyEFKA Live, ΜyOAED Live, ενώ αναβαθμίζουμε τις ιστοσελίδες, κάνουμε ηλεκτρονικά ραντεβού και προχωρούμε και το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου που θα είναι σε επαγγελματική βάση δωρεάν, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, από την Πέμπτη, με την πρώτη φάση του λειτουργίας και από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία και με διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

30.000 συντάξεις θα απονέμονται τον μήνα

Το καλοκαίρι του 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν περίπου 190.000. Τον χειμώνα ήταν 155.000. τώρα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν γίνει 132.000. , καθώς προχωρούμε με 5-6 διαφορετικά μέτρα, θεωρούμε ότι από φθινόπωρο θα υπάρχει μια αισθητή αποκλιμάκωση των συντάξεων και ο στόχος μας είναι, να πάμε σε 30.000 τον μήνα, σε 3-4 μήνες και σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι δικηγόροι και λογιστές.

Πρόκειται όπως ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, να προχωρήσει και μια ακόμα ιδέα που αφορά στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης. Θα βρίσκονται μαζί σε ένα ενιαίο κέντρο στην Κηφισίας, το πράσινο κτήριο, υπάλληλοι από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία, για οικονομία χρόνου, ώστε ό,τι χρειαστεί ο πολίτης να βρίσκεται σε απόσταση γραφείου χωρίς να απαιτείται να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς τέλος.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook