Χάρης Θεοχάρης: Ο μόνος που πραγματικά μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό, δεν είναι ο υπουργός, αλλά ο τουρίστας

χάρης-θεοχάρης-ο-μόνος-που-πραγματικά-1069026

Για το άνοιγμα της χώρας στον Τουρισμό και τις κλίνες Covid μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον Superfm 89.6 και στον Δημήτρη Παππά ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ο οποίος τόνισε ότι “Το σημαντικό δεν είναι να τα σχεδιάσεις όλα τέλεια, το σημαντικό είναι να έχεις τα αντανακλαστικά να τα διορθώνεις ακριβώς εκείνη τη στιγμή που χρειάζεται, στο φτερό.”

Συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοχάρης είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει με θέληση με όρεξη, περιμέναμε πολύ αυτή τη στιγμή από τις αρχές του μήνα».

«Φέτος είναι μια χρονιά δυναμική δεν υπάρχει περίπτωση κανένας σχεδιασμός να μπει σε ράγες, και να πηγαίνει τρένο, δεν γίνεται αυτό, άμα το έλεγα θα κοροιδευα τον κόσμο, να το παίξω θεός; δεν είμαι .»

Ο Υπουργός τόνισε ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες: «Περάσαμε διαφορετικά κύματα, τα μηνύματα πριν από 2 μήνες ήταν πολύ εχθρικά όχι για την χώρα μας, αλλά γιατί οι αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες έλεγαν ξεχάστε τις διακοπές, μην περιμένετε να πετάξετε φέτος, γινόταν ένας χαμός, θυμάστε ότι ακόμα και η πρόεδρος της Ε.Ε κυρία Φον ντερ Λάιεν, είχε πει ότι φέτος δεν θα πάμε διακοπές.

Άρα παλεύαμε με ένα τέτοιο κύμα αντίθετο. Τώρα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, ο κόσμος φαίνεται ότι έχει όρεξη, ότι θέλει να ταξιδέψει και βλέπω με μεγάλη χαρά τους πρώτους τουρίστες στα Χανιά.»

Υπογράμμισε δε ότι «Αυτός θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, και από το τρόπο που θα διαχειριστούμε την κατάσταση, ώστε να μην δημιουργηθούν ζητήματα, και να μην υπάρξει φόβος. Γιατί αν κρατήσουμε τον έλεγχο και ανοίξουμε με ασφάλεια,τότε όλο και περισσότερο θα μας εμπιστεύονται για να έρθουν στην χώρα μας.

Ο Ιούλιος θα είναι κρίσιμος μήνας και γιατί αυτή ακριβώς η αλλαγή θα επιτρέψει σε περισσότερο κόσμο να εμπιστευτεί και να έρθει, άρα θα επιτρέψει σε περισσότερους ξενοδόχους να πάρουν την απόφαση να ανοίξουν. Εγώ θεωρώ ότι μέσα σ’αυτό τον μήνα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτά.»

Υπάρχει όρεξη, υπάρχει θέληση,ο κόσμος θέλει να έρθει, αυτό σε κάποιο βαθμό είναι και από τις προωθητικές ενέργειες, σε άλλο βαθμό είναι επειδή ο κόσμος έχει κλειστεί όλους αυτούς τους μήνες.

Σχετικά με την πτήση με τους Σουηδούς που έφτασαν στην Ρόδο παρά την απαγόρευση απευθείας πτήσεων ο κύριος Θεοχάρης δήλωσε ότι:

«Δεν στράβωσε καμία δουλειά (με τους Σουηδούς). Να μην ανησυχεί ο κόσμος ούτε για την αυτή τη πτήση, και να μην ανησυχεί γενικώς, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ελεγχόμενα.

Για την συγκεκριμένη πτήση λόγω της απόφασης που ήταν σχετικά τελευταία στιγμής και επειδή είχε δημοσιογράφους μέσα, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αναστάτωση που θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα της χώρας και δεδομένου ότι το ήθελε και η πρεσβεία της Σουηδίας που μας πήρε τηλέφωνο, δώσαμε ειδική άδεια. Έγινε πλήρης έλεγχος στους επιβάτες, 100% τεστ.»

Ακόμη όσον αφορά την Σουηδία είπε ότι «αποφασίστηκε να περιμένουμε τις απευθείας πτήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν θέλουμε να το διευκολύνουμε, άρα αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι αριθμοί δεν θα μπορέσουν να έρθουν. Υπάρχουν και επιχειρησιακά θέματα, εάν πρέπει να τεστάρεις πάρα πολλούς και αρχίζουν και έρχονται πάρα πολλοί πρέπει να έχεις τους ανθρώπους, τα τέστ, να παίρνεις τα δείγματα όλα αυτά. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη επιχειρησιακή δυσκολία. Θέλεις λοιπόν εκεί που η επικινδυνότητα είναι λίγο μεγαλύτερη να το καθυστερήσεις λίγο, καμιά δεκαριά μέρες να βελτιωθούν λίγο. Γιατί έτσι μειώνεται η πίεση σε όλους μας να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση».

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε με σιγουριά ότι «Και αν πλακώσει πολύς κόσμος και πάλι τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, το επιχειρησιακό μας πλάνο είναι πλήρως ανεπτυγμένο, υπάρχουν τα ξενοδοχεία απομόνωσης, υπάρχουν οι δομές που είναι ενισχυμένες σε προσωπικό και υλικά, υπάρχουν τα σημεία που γίνονται τα τεστ, οι κλίνες Covid, οι μονάδες εντατικής θεραπείας ειδικά για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαχείρισης της όλης κατάστασης. Να είστε σίγουροι.»

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία Covid, ο υπουργός δήλωσε ότι μόνο στην Κρήτη είχαμε αντιδράσεις, εξηγώντας ότι καταλαβαίνει μεν το φόβο ωστόσο θέλησε να διαβεβαιώσει πως όλα γίνονται με τις οδηγίες των ειδικών, ό,τι αποφασίστηκε για τα ξενοδοχεία Covid έχει περάσει πρώτα από την υγειονομική επιτροπή και υπάρχει πρακτικό της Επιτροπής όπου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι ότι αυτές είναι οι προδιαγραφές, και αυτοί είναι οι κανόνες»

«εμπιστευτείτε τους ειδικούς όπως τους έχουμε εμπιστευτεί όλους αυτούς τους μήνες, μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους, δεν χρειάζεται τώρα να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις αποφάσεις.»

Επιπλέον αναφορικά με τα ξενοδοχεία Covid ο υπουργός εξήγησε ότι αν παρείχαν πεντάστερα υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί αγορά για «Τουρισμό θετικών στον κορονοϊό»

«Κι αυτός που έρχεται στο δίστερο, θα λέει να έρθω στην Ελλάδα να είμαι θετικός, να με πάρουν στο 5στερο, να μην πληρώσω 14 μέρες και να κάνω διακοπές. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που κάθε παραθυράκι που βρίσκουν μπορούν να το εκμεταλλευτούν.»

Ενώ τόνισε ότι «Αυτοί οι οποίοι είναι στα πεντάστερα, μπορούν με τα δωμάτια απομόνωσης να μείνουν στο ίδιο το ξενοδοχείο απομονωμένοι γιατί πολλά από αυτά έχουν λίγο πιο απομακρυσμένους χώρους και θα μπορούν έτσι να έχουν ακριβώς την εμπειρία που έχουν πληρώσει και θα ήθελαν να έχουν.

Ακόμη σχετικά με το γεωγραφικό ζήτημα των ξενοδοχείων δήλωσε ότι» το υπουργείο δεν είπε όχι σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο που να είναι κοντά σε νοσοκομείο.Το υπουργείο έκανε μια πρόσκληση, αν η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να είναι κάποιο άλλο το ξενοδοχείο ας συνεννοηθεί, ας το κλείσει, ας κάνει μια αίτηση για να είναι αυτό το ξενοδοχείο απομόνωσης και εμείς δεν θα έχουμε αντίρρηση.»

«Αυτή την στιγμή αυτός που δίνει το ξενοδοχείο covid, κάνει μια υπηρεσία προς όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, προστατεύοντας τους από πιθανά προβλήματα της φήμης του ξενοδοχείου και όλα αυτά.

Σχετικά με την κριτική για τα χρήματα που θα λάβουν τα ξενοδοχεία Covid ο κύριος Θεοχάρης εξήγησε αρχικά ότι υπολογίζουν στην χειρότερη πληρότητα 3% σε αυτά τα ξενοδοχεία.

«Άν είναι πάνω από 3% γεμάτο τότε θα έχει πρόβλημα ο προορισμός, θα πρέπει να πάμε σε άλλου είδους λογικές. «

Με γρήγορους υπολογισμούς ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι με βάση το παρόν πλάνο  «Πληρώνουμε 366 ευρώ για τα 3 δωμάτια που είναι γεμάτα. Εμείς δίνουμε 15 ευρώ για τα 100 δωμάτια που είναι άδεια. 1500 την ίδια μέρα. Και και 3 δωμάτια που είναι γεμάτα άλλα 35 άλλα 100 ευρώ άρα 1605.» Ενώ τόνισε ότι το οικονομικό ζήτημα με τα ξενοδοχεία θεωρείται λυμμένο.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό από εδώ και πέρα, το τέλος της σεζόν και τα σχέδια για το 2021, ο υπουργός τόνισε ότι :

«Ο σκοπός μας είναι να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Η προσπάθεια μας θα είναι να τελειώσουμε με δύναμη και με φόρα το τέλος της χρονιάς, άρα η πολυπόθητη επέκταση της σεζόν,αυτό είναι το επόμενο βήμα. Η προσπάθεια μας λοιπόν να σπρώξουμε όλους να κρατήσουν τις πτήσεις τους περισσότερο και να φέρουμε κόσμο. Εμείς τουλάχιστον να ξεκινήσουμε τα προγράμματα και τις προωθητικές ενέργειες κατευθείαν, να τελειώσουμε Δεκέμβρη να αρχίσουμε Γενάρη. Δηλαδή να μην έχουμε κανένα κενό.»

Σχετικά με το εταιρείες όπως η Frapport και τα τέλη που μπορεί να επιβάλλουν δήλωσε «Φυσικά και μπορούμε να πιέσουμε ως υπουργείο, ο καθένας όμως παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει, δεν είναι αποφάσεις δηλαδή όλα των υπουργείων και των υπουργών.»

Κλείνοντας ο κύριος Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «Αυτή τη στιγμή ζω και αναπνέω για να μπορούν να βρουν όλοι οι οι εργαζόμενοι του τουρισμού δουλειά, αυτοί είναι που χρειάζονται και η μεγαλύτερη στήριξη που μπορώ να προσφέρω είναι να παρακινήσω και να φέρω όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί ο μόνος που πραγματικά μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό, δεν είναι ούτε ο υπουργός α ούτε ο υπουργός β, είναι ο τουρίστας, αυτός ο οποίος πληρώνει το εισιτήριο του, πληρώνει το δωμάτιο του, πληρώνει το φαγητό του, πληρώνει για να περάσει όμορφα στην Κρήτη.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook