«Χάρη» των ΗΠΑ σε τουρκική τράπεζα – Άρση δίωξης από το εφετείο

χάρη-των-ηπα-σε-τουρκική-τράπεζα-άρ-992439

Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ εξέδωσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων με την οποία παύει η δίωξη της Τουρκικής τράπεζας Halkbank, ή οποία κατηγορείται για παραβίαση των όρων του εμπάργκο στο Ιράν, τουλάχιστον μέχρι οι δικαστές να αξιολογήσουν «άλλα αιτήματα» που έχει υποβάλλει η τράπεζα.

Η Halkbank είχε προηγουμένως επιδιώξει την απόρριψη της υπόθεσης, αρνούμενη να δηλώσει αν είναι ένοχη ή αθώα. Ένας δικαστής αρνήθηκε το αίτημα απόρριψης κι έτσι η τράπεζα προχώρησε σε έφεση. Τώρα ένα τριμελές δευτεροβάθμιο εφετείο θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η τράπεζα φυγοδικεί, και ζητούν από το δικαστήριο να την καταδικάσει σε προσβολή του δικαστηρίου και να επιβάλει πρόστιμα μέχρι να αρχίσει να απαντά στις κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν από τον Οκτώβριο επίσημα την Halkbank, η οποία ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, ότι παρείχε βοήθεια στο Ιράν εξασφαλίζοντας στην Τεχεράνη πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από πώληση πετρελαίου τα οποία παρέμεναν παγωμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Ένας ανώτερος σύμβουλος της τράπεζας έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση, ενώ ένα στέλεχος ομολόγησε την ενοχή του ως ενορχηστρωτής του σχεδίου.

Η υπόθεση έχει γίνει αγκάθι για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος πιέζει διαρκώς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να παρεμβαίνει για την εκτόνωση ή την παύση της δίωξης.

Το ύψος των προστίμων που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τόσο υψηλό που μπορεί να κλονίσει όχι μόνο την κρατική τουρκική τράπεζα και το καθεστώς Ερντογάν αλλά και το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook