Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 12.500 στρέμματα – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές στη χώρα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε, από χθες το βράδυ έως τώρα, σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν. “Από τέσσερα μέτωπα που είχαμε τη νύχτα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση.

Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις και ευελπιστούμε ότι μέσα στην ημέρα θα έχουμε τουλάχιστον οριοθετήσει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα”, είπε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Κοπέρνικος της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη.

Ως προς τις ζημιές, μια πρώτη εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί είναι ότι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Επίσης, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Κατά τη διάρκεια νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές που βρίσκονταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα ηλικιωμένα και με κινητικά προβλήματα.

Στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις-απομακρύνσεις πολιτών. Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών εστάλη ένα ακόμη μήνυμα μέσω του 112 στις 3.20 πμ για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι.

Αν και οι επιχειρήσεις έγιναν στον αστικό ιστό και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των κατοίκων που ακολουθήσαν τις οδηγίες, μας εξελίχθηκαν απολύτως ομαλά” συμπλήρωσε.

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ