«Χαράτσι» 10% για όσους δεν συνταγογραφούν μέσω του προσωπικού γιατρού

χαράτσι-10-για-όσους-δεν-συνταγογραφο-1390123

«Χαράτσι» 10% θα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες που δεν θα αξιοποιήσουν το σύστημα του προσωπικού γιατρού για συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικά εξετάσεων. Η αμοιβή των προσωπικών γιατρών υπολογίζεται στις 60 χιλιάδες ετησίως μεσοσταθμικά.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οδηγό των Προσωπικό Γιατρό, ετοιμάζονται ήδη σύμφωνα με το news4health.gr. Πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν πως οι αποφάσεις θα είναι έτοιμες εντός του Ιουνίου.

Οι εγγραφές των πολιτών θα γίνουν σε βάθος εξαμήνου, ενώ θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή τους.

Ειδικότερα, όσοι θα κινούνται μέσω του συστήματος του Προσωπικού Γιατρού θα έχουν μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα και υπηρεσίες, ενώ όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και λαμβάνουν συνταγές και παραπεμπτικά εκτός του προσωπικού τους γιατρού θα έχουν αυξημένη συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αύξηση και σε εξετάσεις και σε φάρμακο θα είναι γύρω στο 10%! «Θέλουμε να το αγκαλιάσουν πολίτες και γιατροί, γιατί θα είναι πυλώνας επίλυσης παθογενειών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η αμοιβή των Προσωπικών Γιατρών

Μεταξύ των αποφάσεων συμπεριλαμβάνεται και αυτή για την αμοιβή όσων γιατρών εγγραφούν ως Προσωπικοί Ιατροί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη νέα εποχή», ο κάθε προσωπικός ιατρός θα λαμβάνει μεσοσταθμικά 60 χιλιάδες ευρώ το έτος.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ανάλογα με τους εγγεγραμμένους η πολιτεία θα «αγοράζει» ώρες από τους γιατρούς. Δηλαδή, ανάλογα τον αριθμό των εγγραμμένων, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει αντίστοιχες ώρες από την ημερήσια εργασία του Προσωπικού Ιατρού, με ανώτατο όριο τις 7 ώρες, αν σε αυτόν έχουν εγγραφεί 2 χιλιάδες άτομα.

«Δεν θα κάνουμε αυτό που γίνεται έως τώρα. Να πληρώνουμε μισθό σε ένα γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η πολιτεία θα παρακολουθεί τις διαδικασίες μέσω του συστήματος των ραντεβού, που θα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου οι πολίτες θα επισκέπτονται τον Προσωπικό τους Ιατρό.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook