Χάος με την έκπτωση του 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών – Ποιοι έχασαν την έκπτωση, ποιοι θα έχουν και πρόστιμο

χάος-με-την-έκπτωση-του-25-επί-των-ασφαλι-1007751

Χάος και ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ σχετικά με τους δικαιούχους της έκπτωσης 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Μάλιστα, ενώ χθες το απόγευμα η ΑΑΔΕ έδωσε παράταση μέχρι την 21η Απριλίου για την πληρωμή των φόρων του Μαρτίου διασφαλίζοντας την έκπτωση του 25%, λόγω καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου, το υπ. Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν παρέτειναν την προθεσμία, αλλά με νέα απόφαση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση κόβονταν οριστικά από την έκπτωση, όσοι δεν πλήρωσαν μέχρι χθες (10 Απριλίου) τις εισφορές του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, οι επιτηδευματίες που έχουν ενταχθεί στη λίστα των ΚΑΔ και δικαιούνται μέτρα στήριξης, έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν μετά την 31η Αυγούστου τις εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Αν τις πληρώσουν εμπρόθεσμα έχουν έκπτωση 25%.

Για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, η αρχική καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή τους ήταν η 31η Μαρτίου η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 10 Απριλίου (χθες).

Όσοι πλήρωσαν μέχρι και χθες έχουν κατοχυρώσει την έκπτωση του 25%, αλλά εφόσον είχαν πληρώσει και τις εισφορές για τον μήνα Ιανουάριο ή τις πλήρωσαν και τις δύο μαζί, ταυτόχρονα μέχρι και χθες.

Οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, απώλεσαν τη δυνατότητα έκπτωσης του 25%, για τη συγκεκριμένη δόση.

Μπορούν όμως να λάβουν έκπτωση 25%, επί των εισφορών που αναλογούν στον μήνα Μάρτιο, για τις οποίες, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Απριλίου.

Ωστόσο, για να κατοχυρώσουν την έκπτωση επ΄ αυτών, θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου τις εκκρεμείς εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου (και ενδεχομένως του Ιανουαρίου εάν εκκρεμούν) στο σύνολό τους (100%) και κατόπιν θα αποκτήσουν δικαίωμα έκπτωσης 25% επί των εισφορών του Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πληττόμενες επιχειρήσεις, η απόφαση προβλέπει ότι όσοι πληρώσουν μέχρι 30 Απριλίου τις εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου, θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Θα έχουν, όμως, τη δυνατότητα να λάβουν έκπτωση 25% στη δόση του Μαρτίου, εφόσον καταβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

Η απόφαση του κ. Βρούτση εφαρμόζεται και στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ όπως επίσης και στις γυναίκες, οι οποίες δικαιούνται μείωση στο ασφάλιστρο ΕΦΚΑ κατά 50% κατά το 12μηνο που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας.

Εναλλακτικά μπορούν να μην πληρώσουν καμία δόση εμπρόθεσμα και να μεταφερθούν όλες μετά την 31η Αυγούστου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε χθες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι την 31η Αυγούστου, δεν θα γίνονται κατασχέσεις.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ, κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις και προσθέτει ότι μέχρι 31 Αυγούστου αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο τονίζει ότι οι ήδη επιβεβλημένες κατασχέσεις και υποθήκες, διατηρούνται και δεν αίρονται.

sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook