Χανιώτισσα μαθήτρια πήρε το 1ο βραβείο στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό – Τι λέει για το βιβλίο της

χανιώτισσα-μαθήτρια-πήρε-το-1ο-βραβείο-1421923

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αλικιανού Χανίων, Ειρήνη Κασσάρα, με αφορμή το πρώτο βραβείο στον Παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέσμου φιλολόγων Χανίων. Η τελετή βράβευσης των μαθητών που διακρίθηκαν στον εν λόγω διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο λιμάνι των Χανίων (Δείτε ΕΔΩ). Το διήγημα της Ειρήνης που ξεχώρισε ανάμεσα σε πάνω από διακόσιες συμμετοχές έχει τον τίτλο «Η λέξη «.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Ειρήνη Κασσάρα δήλωσε τη χαρά αλλά και την περηφάνια της για την πρωτιά της στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Μάλιστα, όπως είπε, από την αρχή αισθανόταν σίγουρη για το διήγημα της και περίμενε κάποια διάκριση. Παρ’ ολ’ αυτά η νίκη της ήταν μεγάλη έκπληξη για αυτή και για την οικογένεια της.

Μέσα από το διήγημά της προσπάθησε να περάσει πολλά μηνύματα για την σύγχρονη κοινωνία. Σε έναν κόσμο που όλοι οι άνθρωποι «φοράνε» ταμπέλες με μια λέξη η οποία υποτίθεται ότι τους χαρακτηρίζει (η λέξη αυτή τους έχει δοθεί από τους υπόλοιπους ανθρώπους) ένα κορίτσι προσπαθεί να κάνει καλή εντύπωση για να πάρει μία καλή λέξη. Για αυτό το διήγημα ονομάστηκε «Η ΛΕΞΗ» . Σύντομα όμως βλέπει ότι οι άνθρωποι με κακές λέξεις δεν αντιμετωπίζονται σωστά κι αυτό την προβληματίζει. Έτσι ανακαλύπτει ότι στην πίσω μεριά της ταμπέλας υπάρχει και μία άλλη λέξη. Η μια είναι πώς την βλέπουν οι άλλοι, η δεύτερη πώς βλέπει αυτή τον εαυτό της. Βλέπουμε λοιπόν ότι όλοι βάζουμε ταμπέλα στους άλλους και τους αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με αυτή τη λάθος εικόνα. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν πλέον να ανακαλύψουν τον εαυτό τους αλλά περιμένουν από τους άλλους να τους πουν ποιοί είναι. Τέλος βλέπουμε ότι δεν αρκεί μόνο μια λέξη για να περιγράψουμε έναν άνθρωπο!

Η Ειρήνη Κασσαρα είπε ότι άρχισε να γράφει μικρές ιστορίες και να τις εικονογραφεί από την τρίτη περίπου δημοτικού. Συνήθιζε να δείχνει με περηφάνεια τα ποιήματα και τις ιστορίες της στις δασκάλες και στους γονείς της οι οποίοι την ενθάρρυναν να συνεχίσει το γράψιμο. Ως πηγή έμπνευσης έχει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω της. Προσπαθεί να αποτυπώνει στο χαρτί εικόνες από την πραγματικότητα. Όσον αφορά το μέλλον της δεν είναι απολύτως σίγουρη ακόμα. Ως στόχο έχει τη Νομική Σχολή και αργότερα να γίνει δικαστής γιατί προσπαθεί να εφαρμόζει το δίκαιο στη ζωή της και δεν αντέχει την αδικία. Παράλληλα θέλει να συνεχίσει να γράφει γιατί έτσι εκφράζεται και χαλαρώνει. Θεωρεί ότι κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εκφράζεται έτσι. Για αυτό δηλώνει ότι αν προκύψει πότε κάποια ευκαιρία να εκδώσει βιβλίο σίγουρα θα την αρπάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Κοκοτσάκη Ανδρονίκη είναι καθηγήτρια της Ειρήνης στο Γελ Αλικιανού Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook