Χανιώτισσα εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής: «Αυτά τα παιδιά δεν είναι για λύπηση ή στεναχώρια»

χανιώτισσα-εκπαιδευτικός-ειδικής-αγ-1158600
Η κα Πρωτοπαπαδάκη

Για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χανίων, μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, το πρωί του Σαββάτου, η Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο εργαστήρι.

Πρόκειται για δημόσιο σχολικό ίδρυμα ειδικής αγωγής, με την κα Πρωτοπαπαδάκη να το παρουσιάζει εν συντομία:

«Το σχολείο έχει 35 μαθητές, παλαιότερα είχαμε φτάσει και τους 45. Τα παιδιά που έχουμε έχουν κατά κύριο λόγο αυτισμό, αλλά υπάρχουν κι άλλα με νοητική υστέρηση και άλλες πολλαπλές αναπηρίες. Η διάρκεια φοίτησης είναι 6 χρόνια, αλλά πολλές φορές γίνεται μεγαλύτερη, καθώς δεν υπάρχει άλλη δομή μετά το ΕΕΕΕΚ, οπότε είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους μαθητές όσο περισσότερο γίνεται, και μερικές φορές φτάνουμε να έχουμε μαθητές 24-25 ετών», δήλωσε η εκπαιδευτικός.

Η κα Πρωτοπαπαδάκη αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου:

«Επειδή έχουμε τον χαρακτηρισμό της επαγγελματικής κατάρτισης έχουμε εργαστήρια, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αντιστοιχία με το πρόγραμμα του κανονικού Γυμνασίου σε αυτά τα παιδιά. Κάνουμε όμως γλώσσα, μαθηματικά, γίνονται τα βασικά μαθήματα. Πολύ σημαντική είναι η γυμναστική. Εξειδίκευση παρέχεται σε χειροτεχνία, κηπουρική, μαγειρική. Έχουμε ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην στήριξη των παιδιών. Είναι απόλυτα ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΕΕΕΚ.»

Όσο για το ποιοι είναι οι πρακτικοί στόχοι που θέτει το Εργαστήριο για τους μαθητές του, η κα Πρωτοπαπαδάκη απάντησε πως:

«Κύριος στόχος είναι να μάθουν πράγματα τα παιδιά. Και εγώ πιστεύω ότι επίσης πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, διότι οι ίδιοι και οι γονείς τους βιώνουν μεγάλη απομόνωση. Δεν αποδέχεται η κοινωνία μας εύκολα το διαφορετικό. Το όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο στους εφήβους, όχι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο μόνιμου εγκλεισμού. Άλλωστε δεν είναι για λύπηση ή στεναχώρια, τα παιδιά αυτά έχουν δικαιώματα ως πολίτες αυτής της χώρας«, επισήμανε η Χανιώτισσα καθηγήτρια.

Το δώρο των μαθητών του ΕΕΕΕΚ στο zarpanews.gr

Το ΕΕΕΕΚ, ως ειδικό σχολείο, δεν έκλεισε με την καραντίνα. Η κα Πρωτοπαπαδάκη αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε να λειτουργεί τις ημέρες της πανδημίας:

«Λειτουργήσαμε στην καραντίνα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ζούμε έναν εγκλεισμό ενδοσχολικό. Συστεγαζόμαστε με το παλιό Πολυκλαδικό στο Ακρωτήρι και από εκεί που υπήρχαν εκατοντάδες παιδιά με τα οποία αλληλεπιδρούσαν τα δικά μας παιδιά, ξαφνικά μείναμε μόνοι μας. Είναι όμως καλύτερα έτσι, από το να κλείναμε τελείως. Οι εκπαιδευτικοί φοράμε τις μάσκες μας, αποστάσεις όμως δεν είναι εφικτό να κρατήσουμε σε αυτή τη δουλειά. Χρησιμοποιούμε συνεχώς αντισηπτικά και προσπαθούμε να λειτουργούμε συντηρητικά και με τις υπόλοιπες επαφές μας εκτός σχολείου.»

Όσο για το τι αποκομίζει από την, αναμφισβήτητα ιδιαίτερη και λεπτή δουλειά της, η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός συγκίνησε με την απάντησή της:

«Το συμπέρασμα μου από όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι εγώ θέλω να περνώ τη μέρα μου με αυτούς τους ανθρώπους, μου κάνουν τη μέρα μου καλύτερη. Για μένα είναι ξεκάθαρο. Έχω περάσει και από τα κανονικά σχολεία και είναι πολύ διαφορετικό να δουλεύεις σε σχολείο ειδικής αγωγής. Θεωρώ ότι αυτά τα πλάσματα σε βοηθούν να γίνεσαι ο ίδιος, καλύτερης ποιότητας άνθρωπος. Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον διευθυντή του σχολείου μας, τον Νεκτάριο Λιλικάκη, για την καθοδήγηση που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το σχολείο έχει εξελιχθεί και είναι αυτό που είναι, χάρη στο όραμα του διευθυντή μας και ειδική αγωγή χωρίς όραμα δεν γίνεται. Ήταν τύχη για μένα.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook