Χανιώτης κάτοικος Ουτρέχτης: Νέκρωσε όλη η πόλη σε μία ώρα – Μας κλείδωσαν μέσα στο Πανεπιστήμιο – Τρία ελικόπτερα πετούσαν από πάνω μας

χανιώτης-κάτοικος-ουτρέχτης-νέκρωσε-830076

Ο Οδυσσέας Τσαφαράκης, Χανιώτης που μένει μόνιμα στην Ουτρέχτη και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο, μετέφερε στον SUPER FM 89,6 το κλίμα που επικρατεί στην Ολλανδική πόλη, μία μέρα μετά την δολοφονική επίθεση στον σταθμό του τραμ και ενώ τα κίνητρα του 37χρονου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.

«Περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη»

Όπως μας είπε, οι ρυθμοί σήμερα έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό: «Δεν υπάρχει κάποιος άλλος συναγερμός ή κάποιος φόβος. Απλά περιμένει ο κόσμος να μάθει τι συνέβη τελικά» ενώ εκτίμησε από την ενημέρωση που υπάρχει πως η επίθεση δεν έχει άρωμα τρομοκρατίας: «Δεν έχουν πει κάτι επίσημο αλλά απ’ ό,τι αφήνουν να εννοηθεί ήταν ένα άτομο με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Φαίνεται να ήταν μάλλον προσωπικό το θέμα. Απ’ όσα δηλαδή έχουμε μάθει μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είχε συνεργάτες αλλά μάλλον δρούσε μόνος του.»

Όπως εξήγησε, «το σημείο που έγινε η επίθεση είναι μια γειτονιά που μένουν πολλοί Μουσουλμάνοι, Ολλανδοί πολίτες δεύτερης γενιάς, όμως το τραμ έρχεται από τα προάστια όπου μένουν Ολλανδοί. Δηλαδή μια επίθεση με τέτοια (σσ τρομοκρατικά) χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν πάρα πολύ περίεργη γιατί αυτή τη γραμμή του τραμ τη χρησιμοποιούν όλοι οι πληθυσμοί. Δηλαδή θα ήταν περίεργο να χτυπήσει κάποιος εκεί για αντίποινα στη Νέα Ζηλανδία ή που πήρε έμπνευση από τη Νέα Ζηλανδία διότι θα είχε μεγάλες πιθανότητες να χτυπήσει ανθρώπους και από τους δύο πληθυσμούς. Γι’ αυτό κανείς δεν πίστεψε απ’ την αρχή εδώ ότι θα μπορούσε να είναι τρομοκρατικό χτύπημα σε εκείνο το σημείο.

«Στους δρόμους δεν περπατούσε ψυχή»

Ο κ. Τσαφαράκης, ζει μόλις 600 μέτρα από τη στάση του τραμ όπου έγινε το μακελειό, ωστόσο εκείνη την ώρα ήταν στην εργασία του, στο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης.

«Αλλά κι εδώ στο Πανεπιστήμιο ήρθε εντολή και μας κλείδωσαν μέσα όπως και σε όλα τα μεγάλα κτήρια της πόλης και γενικά στην πόλη δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Το google χτυπούσε διαρκώς ειδοποιήσεις. Τρία ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη και καταλάβαμε ότι υπήρχε και είχε ενεργοποιηθεί σχέδιο για να αποφευχθεί νέα επίθεση γιατί δεν ήξεραν αν υπήρχαν συνεργοί κλπ. Τελικά στις 5:30 το απόγευμα περίπου, μας ήρθε e-mail ότι μπορούμε να φύγουμε. Και τότε… παρέλυσαν όλοι οι δρόμοι από το μποτιλιάρισμα, γιατί πήγαν να φύγουν όλοι μαζί.» εξιστορεί και σχολιάζει: «Αυτό που μου έκανε εμένα τρομερή εντύπωση ήταν η ετοιμότητα και η άμεση δράση όλων των Αρχών. Σε μια ώρα είχε νεκρωθεί όλη η πόλη.».

Βρέθηκε επιστολή στο αυτοκίνητο του υπόπτου

Το σενάριο της τρομοκρατίας εξετάζεται «σοβαρά» την επομένη της επίθεσης με πυρά που σημειώθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές, διευκρινίζοντας πως βασίζονται κυρίως σε μια επιστολή η οποία βρέθηκε μέσα στο όχημα του κύριου υπόπτου.

Σε κοινή ανακοίνωση, η εισαγγελία και η τοπική αστυνομία διευκρίνισαν πως σ’ αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα σ’ αυτόν τον τουρκικής καταγωγής ύποπτο και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ, η οποία στοίχισε χθες, Δευτέρα, το πρωί τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ πέντε τραυματίσθηκαν.

Ο ύποπτος –ο 37χρονος τουρκικής καταγωγής Γκοκμέν Τανίς– συνελήφθη χθες έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας που διήρκεσε επτά ώρες και βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας θα οδηγηθεί την Πέμπτη ενώπιον δικαστή.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook