Χανιώτες γιατροί εναντίον Πλεύρη: «Κίνδυνος για τους ασθενείς στα Επείγοντα» – Τι είναι η εφημερία τομέα που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας

χανιώτες-γιατροί-εναντίον-πλεύρη-κί-1682929

Αύξηση κινδύνου ιατρικού λάθους, περισσότερος χρόνος ενασχόλησης με τον κάθε ασθενή χωρίς λόγο, αλλά και εργασιακή εξάντληση των γιατρών. Αυτές θα είναι οι συνέπειες της εφαρμογής της λεγόμενης εφημερίας τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ, Κυριάκος Γραμματικόπουλος, ο οποίος εξήγησε τί σημαίνει πρακτικά η λειτουργία αυτή.

«Το κάνουν για να κόψουν ενεργές εφημερίες. Σημαίνει ότι στα επείγοντα θα εφημερεύουν και θα καλούνται να εξετάζουν έναν ασθενή, γιατροί που δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένοι στο πρόβλημα που έχει.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι δεν υπάρχει παθολόγος στα ΤΕΠ και εφημερεύω εγώ που είμαι καρδιολόγος. Μπορεί κάποια πράγματα, μια δύσπνοια, έναν πόνο στο στήθος να τον ελέγξω, αλλά δεν μπορώ να ελέγξω άλλα πράγματα, θα χρειαστώ βοήθεια. Θεωρητικά υπάρχει κάποιος σε ετοιμότητα, αλλά πρακτικά θα χάνεται χρόνος και αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τον ασθενή».

Στα Χανιά η εφημερία τομέα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, είπε ο κ. Γραμματικόπουλος, αλλά όταν αυτό συμβεί θα έχει συνέπειες και μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο και νέων παραιτήσεων γιατρών:

«Προς το παρόν αναμένεται να ισχύσει μόνο για τον παθολογικό τομέα, δεν έχουν αγγίξει τον χειρουργικό, ενώ ούτε και οι παιδίατροι θα εφημερεύουν γιατί δεν ασχολούνται με ενήλικες. Αλλά για μας αυτό σημαίνει περισσότερες εφημερίες και εξάντληση, ενώ και νομικά φέρουμε ευθύνη αν συμβεί κάτι, άσχετα αν υποχρεωνόμαστε να κάνουμε την εφημερία από τη διοίκηση.

Γι’ αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων για το ενδεχόμενο παραίτησης και κάποιοι πιθανόν να το κάνουν, γιατί δεν γίνεται να δουλεύεις έτσι«, τόνισε ο πρόεδρος των γιατρών.

Ο κ. Γραμματικόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι με την εφημερία τομέα, ουσιαστικά καταστρατηγείται η λογική με την οποία λειτουργούν τα επείγοντα περιστατικά:

«Στα Χανιά το πρόβλημα είναι τα ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ δημιουργήθηκαν για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει εξειδικευμένη και άμεση βοήθεια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Τώρα δεν θα είναι εξειδικευμένη και πολλές φορές θα είναι και με καθυστέρηση. Δεν υπάρχει ιατρική λογική σε αυτό«.

Στο μεταξύ, σχεδόν ως χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτηρίζει την εφαρμογή της εφημερίας τομέα και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων, Γιώργος Πετράκης. Η εφημερία τομέα, όπως τονίζει, σημαίνει πως ένας ασθενής που θα προσέλθει στα επείγοντα μπορεί να εξετάζεται από γιατρό που δεν έχει καμία εξειδίκευση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα ξεκάθαρο κίνδυνο για την υγεία του ασθενή, καθώς μπορεί να μην προκύψει σωστή διάγνωση ή να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση.

«Ένας οφθαλμίατρος θα κληθεί να εξετάσει έναν άρρωστο με κοιλιακό άλγος«, λέει ο κ. Πετράκης σε ανάρτησή του, χαρακτηρίζοντας «Ιατρική πολέμου σε καιρό ειρήνης» την κατάσταση αυτή και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η κ. Γκάγκα και ο κ. Πλεύρης παραδέχονται την ανεπάρκεια τους στην στήριξη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Τραγικές καταστάσεις και οι παράγοντες της κυβερνήσεως συνεχίζουν με την αρωγή και την ανοχή βεβαίως των μέσων επικοινωνίας να επιμένουν ότι όλα πάνε καλά», αναφέρει ο κ. Πετράκης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα παραιτήσεις γιατρών και πως οι εφημερίες το καλοκαίρι στο νοσοκομείο Χανίων απλά δεν θα μπορούν να καταρτιστούν, την ώρα που τα περιστατικά θα είναι αυξημένα όπως κάθε καλοκαίρι.

Ο κ. Πετράκης επισημαίνει ακόμα, ότι στόχος της ΝΔ είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να υπάρχει για τους πλούσιους και όχι όλους τους πολίτες, εξηγώντας έτσι την αιτία για αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

Δείτε την ανάρτηση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε μια κίνηση απόγνωσης και μετά από τέσσερα χρόνια απαξίωσης και διάλυσης του ΕΣΥ η κ. Γκάγκα και ο κ. Πλεύρης παραδέχονται την ανεπάρκεια τους στην στήριξη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Ενεργοποιούν σε όλα τα νοσοκομεία την εφημερία τομέα που αφορά και ειδικευμένους και ειδικευόμενους.

Συγκεκριμένα για να γίνει κατανοητό από το απλό κόσμο:

Οποιοσδήποτε γιατρός του χειρουργικού τομέα που για παράδειγμα μπορεί να είναι ένας οφθαλμίατρος θα κληθεί να εξετάσει έναν άρρωστο με κοιλιακό άλγος.

Ένας παθολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο και ένας ορθοπεδικός τον γυναικολόγο. Ιατρική συνεπώς πολέμου σε καιρό ειρήνης. Το καλοκαίρι που έλεγα ότι το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία καταρρέουν έλεγαν ότι υπάρχει σκοπιμότητα στα λόγια μου και προσπάθησαν να με αποδομήσουν.

Βέβαια τα χειρότερα δεν έχουν έρθει.

Το καλοκαίρι που έρχεται με την αυξημένη τουριστική κίνηση στον νομό, οι εφημερίες δεν θα μπορούν να καταρτιστούν. Η ενεργοποίηση της εφημερίας τομέα θα αναγκάσει πολλούς γιατρούς να παραιτηθούν και πολλούς ειδικευόμενους να μην έρθουν καθόλου.

Τραγικές καταστάσεις και οι παράγοντες της κυβερνήσεως συνεχίζουν με την αρωγή και την ανοχή βεβαίως των μέσων επικοινωνίας να επιμένουν ότι όλα πάνε καλά.

Μια θητεία ακόμα με την ίδια κυβέρνηση και είμαι σίγουρος ότι το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας θα αφορά τους λίγους και πλούσιους.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιώτες γιατροί εναντίον Πλεύρη: «Κίνδυνος για τους ασθενείς στα Επείγοντα» – Τι είναι η εφημερία τομέα που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας

  1. Παρακαλούμε τους Χανιώτες βουλευτές αλλά και όσους ζητούν την ψήφο μας για να γίνουν βουλευτές να μας ενημερώσουν για την θέση τους .
    Υγ . Πριν τις εκλογές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook