Χανιά | Ζητούν την πρόσληψη απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

χανιά-ζητούν-την-πρόσληψη-απαραίτητο-589277

«Χιλιάδες βρέφη και νήπια πανελλαδικά δεν πήραν καν το voucher ενώ έκαναν αιτήσεις, γιατί δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη μοριοδότηση με βασικό… διαβατήριο το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων.

Όπως υποστηρίζει «η προσχολική , αγωγή από δικαίωμα και σύγχρονη ανάγκη που θα έπρεπε να καλύπτεται δωρεάν με κρατική ευθύνη για όλους».

Ακόμη, η παράταξη ζητά να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει:

«Η πρόσφατη παραδοχή από μεριάς της Κας Αντιδημάρχου Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων ότι περίπου 1000 βρέφη – παιδιά στον Δήμο μας θα μείνουν χωρίς καμία πρόσβαση στη προσχολική αγωγή (είτε μέσω δημόσιων δομών είτε μέσω «επιδοτούμενων» θέσεων στις ιδιωτικές δομές) αποτελεί επιβεβαίωση του Γολγοθά που χρόνια τώρα βιώνουν τα νέα ζευγάρια και του Δήμου μας.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους κατόχους voucher που τελικά δεν θα μπορέσουν  να το «εξαργυρώσουν». Χιλιάδες βρέφη και νήπια πανελλαδικά (περισσότερα από 83.000 – το 1/3 των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ) δεν πήραν καν το voucher ενώ έκαναν αιτήσεις, γιατί δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη μοριοδότηση με βασικό… διαβατήριο το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Η λογική του μικρότερου κακού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όταν θεωρούνται μη δικαιούχοι του προγράμματος οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες.

Δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες που ο λαός μας στενάζει από τα συνεχή χαράτσια και την δυσβάσταχτη φορολογία, να πετιούνται έξω από τους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς χιλιάδες παιδιά και βρέφη.

Η προσχολική, λοιπόν, αγωγή από δικαίωμα και σύγχρονη ανάγκη που θα έπρεπε να καλύπτεται δωρεάν με κρατική ευθύνη για όλους, βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε εμπόρευμα.

Όσοι γονείς πήραν το voucher και δεν μπορούν να το εξαργυρώσουν, μαζί με αυτούς που δεν το πήραν καν, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι για δίδακτρα σε ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις δηλώσεις της αντιδημάρχου, οι δημόσιοι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στον δήμο Χανίων μπορούν να απορροφήσουν μόλις το 26% των θέσεων που έχουν ανάγκη τα νέα ζευγάρια του Δήμου μας. Το υπόλοιπο 74% υποχρεώνεται να απευθυνθεί σε ιδιωτικό σταθμό, είτε μέσω voucher, είτε χωρίς αυτό.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα και της συνειδητής και χρόνιας υποστελέχωσης των δημοσίων δομών, πολιτική που ακολουθείται από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις , προκειμένου να μην μπορούν να καλύψουν οι δήμοι περισσότερες θέσεις και αυτές να διατίθενται στις ιδιωτικές δομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στον δήμο Χανίων για την ορθή λειτουργία των δομών προσχολικής αγωγής του ΔΟΚΟΙΠΠ απαιτούνται συνολικά 241 θέσεις μόνιμου προσωπικού, πρόσφατα η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στον εσωτερικό οργανισμό του ΔΟΚΟΙΠ να προβλεφθούν συνολικά μόλις 77 (!) οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού (το 32% των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων δομών)..

Είτε εμπόρευμα που πρέπει να ακριβοπληρώσει κάθε οικογένεια, είτε «εργαλείο» για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών, είτε προσοδοφόρα «επένδυση» για την οικονομία, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν την Προσχολική Αγωγή τόσο η κεντρική όσο και η τοπική διοίκηση θέτει στο περιθώριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε αυτές τις συνθήκες, η απάντηση των μαζικών οργανώσεων των εργαζομένων, σωματείων, συλλόγων και φορέων προς την τοπική και την κεντρική διοίκηση μπορεί να είναι μόνο μία: Η διεκδίκηση άμεσα να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που θα εξασφαλίζουν με την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, ενιαία, την κάλυψη των αναγκών προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις, γιατί αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα τους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook