Χανιά | Ζητούν αντιπυρική ζώνη στην Αγία Ρουμέλη – Αυτοδιοικητικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

χανιά-ζητούν-αντιπυρική-ζώνη-στην-αγί-1354522

Επιστολή, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, απέστειλε στο zarpanews.gr o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης, Ιωάννης Τζατζιμάκης. Στην επιστολή, τονίζει ότι σχετικό αίτημα έχει γίνει από τον δήμο Σφακίων από το καλοκαίρι, αλλά απάντηση δεν έλαβε ποτέ.

Αναφέρει στην επιστολή:

«Ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση ο Δήμος Σφακίων, αναφορικά με το αίτημα του για την δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή από τον Αγιο Ιωάννη μέχρι και την Αγία Ρουμέλη και συγκεκριμένα στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Σχετικό αίτημα από τον Δήμο Σφακίων είχε υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο από τις 17 Αυγούστου 2021, δηλαδή εδώ και πέντε μήνες χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάποια απάντηση. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στην συγκεκριμένη περιοχή θα συμβάλει όχι μόνο στην προστασία από πυρκαγιά, αφού με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η πρόσβαση – διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά θα υπάρχει και δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλα οχήματα όταν θα παραστεί ανάγκη για συνδρομή σε δύσκολες καταστάσεις, όπως διασώσεις θεματα Υγείας για τους κατοίκους ειδικα την Χειμερινή περίοδο που η καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι ακραίες κλπ, “Επίσης συνιστώ στους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τη δέσμευση του υπουργού, διότι η περιοχή είναι εκτεθειμένη 100%, πριν να είναι πολύ αργά..”

Σχετικό έγγραφο είχε στείλει προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Βορίδη το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Σφακίων.

Για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών υπήρχε προ ημερών και σχετική αναφορά του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 50 εκατ. ευρώ για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών».

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Με το “Πρόγραμμα Προστασίας Δασών” προνοούμε θωρακίζοντας τα δάση μας από τον κίνδυνο μελλοντικών καταστροφικών πυρκαγιών. Επανασχεδιάζουμε την πολιτική πρόληψης και διαμορφώνουμε μία νέα εθνική δασική στρατηγική για τις επόμενες δεκαετίες».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «είναι χρέος μας να προστατέψουμε τη φυσική μας κληρονομιά από τις μεγάλες προκλήσεις τις κλιματικής κρίσης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων απαιτεί οργανωμένες ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Ελπίζουμε πως ειδικά η συγκεκριμένη περιοχή δεν θα μείνει εκτός αυτών των παρεμβάσεων καθώς είναι πλήρως εκτεθειμένη σε περιστατικά πυρκαγιών και όχι μονο με ότι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο των Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης

Ιωάννης Τζατζιμάκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook