Χανιά | Ζημιές σε ελαιόδεντρα στον δήμο Καντάνου – Σελίνου από τον χιονιά – Έσπασαν κλαδιά και δέντρα | Photos

Σπασμένα κλαδιά και σε κάποιες περιπτώσεις και ολόκληρα δέντρα άφησε στις ελαιοκαλλιέργειες, σε ορεινές περιοχές του δήμου Καντάνου – Σελίνου η κακοκαιρία “Ελπίδα”, με το χιόνι να καταστρέφει τις τσουνάτες ελιές που υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίες δεν είχαν ακόμα μαζευτεί, καθώς η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σε αυτή την ποικιλία δεν γίνεται με ράβδισμα, αλλά αφήνοντας τον καρπό να πέσει μόνος του στα δίχτυα που στρώνονται από κάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, οι καταστροφές εντοπίζονται σε περιοχές όπως οι Αχλαδιάκες, οι Αρμοί, η Λίμνη, ο Σφακός, η Κουλουρίδα, τα Καβαλλαριανά, το Ανισαράκι και αλλού.

Οι ζημιές είναι ανομοιόμορφες, καθώς, όπως ανέφεραν παραγωγοί, σε σημεία όπου φυσούσε ο άνεμος το χιόνι έπεφτε από τα κλαδιά και αυτά παρέμειναν άθικτα. Σε σημεία όμως όπου δεν είχε ισχυρούς ανέμους, το χιόνι μαζεύτηκε στα κλαδιά και πάρα πολλά από αυτά έσπασαν.

Το μέγεθος της ζημιάς δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί, εκφράζονται όμως φόβοι πως δεν θα είναι επαρκές για να υπάρξει αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι για να δοθεί αποζημίωση, θα πρέπει οι ζημιές να φτάνουν τουλάχιστον το 30% σε μια περιοχή. Όμως, λόγω της ανομοιομορφίας, μπορεί σε αυτή την περίπτωση οι συνολικές ζημιές να μην φτάσουν αυτό το ποσοστό, μεμονωμένοι παραγωγοί όμως να έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη καταστροφή και παρόλα αυτά να μην αποζημιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι ζητούν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ενώ έχει ήδη ειδοποιηθεί το γραφείο του οργανισμού στο Ηράκλειο.

Επίσης, σπασμένες ελιές εντοπίστηκαν και στα Καράνου του δήμου Πλατανιά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές στο Σέλινο: Και ζημιές στα Καράνου:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ