Χανιά | Υπογραφή σύμβασης στο Δήμο Αποκορώνου για την αποκατάσταση οδικού δικτύου μετά από τις θεομηνίες του 2020

χανιά-υπογραφή-σύμβασης-στο-δήμο-αποκ-1447491

Υπογράφηκε σήμερα 18 Μαϊου 2022 στο Δημαρχείο Αποκορώνου η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Αποκατάσταση οδικού δικτύου Δήμου Αποκορώνου μετά τη Θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2020” Υπόεργο 2: “Αποκατάσταση οδικού δικτύου στις Δ.Ε.Αρμένων, Βάμου & Φρε του Δήμου Αποκορώνου μετά τη Θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2020” μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του ανάδοχου εργολάβου Χριστοδουλάκη Νικολάου, προϋπολογισμού 500.000,00 € συμπ. Φ.Π.Α.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και περιλαμβάνει την επισκευή τεσσάρων δημοτικών οδών των οποίων οι συνθήκες κυκλοφορίας επιδεινώθηκαν από την θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου του 2020 και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Αυτές είναι:

Α) Τμήμα της δημοτικής οδού από τον οικισμό Πρόβαρμα προς τον οικισμό Σαμωνά μήκους 2.300 μ. (ξεκινώντας από τον οικισμό Πρόβαρμα) και εμβαδού 12.052 τ.μ. περίπου (εικόνα 1). Το τμήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό λόγω της κυκλοφορίας του καθώς εξυπηρετεί τον πληθυσμό όλων των ορεινών οικισμών της Δ.Ε. Αρμένων (ακόμη και των Κεραμιών) που θέλουν να κατευθυνθούν προς την εθνική οδό και

Β) τρία τμήματα εκ των βασικότερων δημοτικών οδών εντός του σχεδίου πόλεως (εικόνα 2) συνολικού μήκους 810 μ. και εμβαδού 5.285 τ.μ. περίπου. Οι οδοί επιλέχθηκαν να αποκατασταθούν με προτεραιότητα γιατί είναι εκ των βασικότερων του οικισμού Καλυβών καθώς βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού, οδηγούν από και προς την κεντρική πλατεία, τον κόμβο προς εθνική οδό και διέρχονται έμπροσθεν του δημοτικού σχολείου, του Νηπιαγωγείου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και της παιδικής χαράς του οικισμού.

Από την αυτοψία μετά την θεομηνία της 10 ης Νοεμβρίου που είχε πραγματοποιηθεί από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εντοπίστηκαν φθορές τοπικά στο οδόστρωμα, οι οποίες αφορούν κυρίως την ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας των οδών. Επιπρόσθετα, λόγω διέλευσης δικτύων κοινής ωφέλειας, η ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας εμφανίζει τμηματικά καθιζήσεις, οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης.

Επιπλέον, η οδός από τον οικισμό Πρόβαρμα προς τον οικισμό Σαμωνά, τμηματικά χρήζει καθαρισμό στην χωμάτινη τάφρο, η οποία χρησιμοποιείται για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ιδιαίτερα στις καμπύλες της οδού, το χωμάτινο έρεισμα έχει υποστεί αλλοιώσεις από τα όμβρια ύδατα και κρίνεται απαραίτητη η αποκατάστασή του.

Η παρούσα εργολαβία αφορά στην αποκατάσταση των φθορών και την συντήρηση των οδών έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

• Επισκευή – αποκατάσταση τοπικών φθορών του οδοστρώματος (επούλωση λάκκων και τοπικών καθιζήσεων και διαβρώσεων), τμηματικός καθαρισμός και προσθήκη βάσης οδοστρωσίας μεταβλητού πάχους και τμηματική εφαρμογή ασφαλτικής στρώσης μεταβλητού πάχους, αφού πρώτα εφαρμοστεί συγκολλητική επάλειψη στα παραπάνω σημεία.

• Εφαρμογή συγκολλητικής επάλειψης και ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος των εξεταζόμενων οδών για την απομείωση των κινδύνων των χρηστών των οδών.

• Καθαρισμός ερεισμάτων οδού και τοπικά στρώση αυτών με σκυρόδεμα για την αποφυγή αλλοιώσεων των ερεισμάτων από την απορροή των όμβριων υδάτων.

• Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας μήκους περίπου 300μ στον δρόμο Πρόβαρμα Σαμωνά.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης,δήλωσε ότι διεκδικούμε και πετυχαίνουμε χρηματοδοτήσεις για ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στα όρια του Δήμου μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook