Χανιά | Υπό κατασκευή τα μονοπάτια του Αποκόρωνα – Πότε θα μπορούν να περπατηθούν

χανιά-υπό-κατασκευή-τα-μονοπάτια-του-α-1298464

Τρεις μήνες μετά το τέλος των κοινοποιήσεων για τα χωριά του Αποκόρωνα και ενάμιση μήνα μετά την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Αποκόρωνας, ταξίδι στη φύση και την ιστορία», προσεχώς ξεκινάει ένας νέος κύκλος κοινοποιήσεων με αντικείμενο τα μονοπάτια του Αποκόρωνα. Το σκεπτικό είναι πως αφού «γνωρίσαμε» τα χωριά του Αποκόρωνα κατά τον ενάμιση χρόνο που πέρασε (Μάιος 2020-Ιούλιος 2021), ήρθε η ώρα και να τα περπατήσουμε -ιδεατά ή πραγματικά- και να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τις ποικίλες ομορφιές του Αποκόρωνα, φυσικές και μη!

Οι διαδρομές που θα παρουσιαστούν κατά τους επόμενους μήνες σχεδιάστηκαν από την Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση Paths of Greece (Μονοπάτια της Ελλάδας), σε εκτέλεση σχετικής απόφασης που λήφθηκε τον Απρίλιο του 2018. Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών στον Αποκόρωνα υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρύσες στις 6 Απριλίου 2019.

Ο Δήμος Αποκορώνου και η Περιφέρεια Κρήτης ενέκριναν τη σχετική πρόταση-μελέτη και ο Δήμος Αποκορώνου υπέγραψε σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου στις 22 Ιουνίου 2021, συνολικού προϋπολογισμού 238.600 ευρώ. Θέλοντας να «προετοιμάσουμε το έδαφος» για το μεγάλο και σημαντικό αυτό έργο που θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2022, κρίναμε σκόπιμο να του αφιερώσουμε τον επόμενο κύκλο εβδομαδιαίων κοινοποιήσεων. Τα σχετικά κείμενα θα συντάξει ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, Γιώργος Λιμαντζάκης, στηριζόμενος στο παραδοτέο υλικό, ενώ θα αξιοποιηθεί μέρος του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του Δήμου Αποκορώνου.

Το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών του Αποκόρωνα αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον Αποκόρωνα και τους ανθρώπους του. Αποτελείται από δώδεκα διαδρομές συνολικού μήκους άνω των 150 χιλιομέτρων και έχει σκοπό να προσφέρει ένα νέο βιώσιμο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, να κάνει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας πιο ορατές και προσιτές στον ντόπιο και τον ξένο επισκέπτη, να ευαισθητοποιήσει το ντόπιο και διεθνές κοινό σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξή του, με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν εξαρτάται τόσο από τη διάνοιξη ή συντήρηση των μονοπατιών αυτών, αλλά από την προβολή, εναλλαγή και τον συνδυασμό τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Στόχος δεν είναι ο πεζοπόρος να περπατήσει μια διαδρομή που ενώνει σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η ίδια η διαδρομή, το ίδιο το μονοπάτι να αποτελέσει τον πόλο έλξης ή την εμπειρία που θα κάνει τον πεζοπόρο να το απολαύσει και να ξαναέρθει.

Παρακαλώ σημειώστε ότι η κατασκευή των μονοπατιών είναι σε εξέλιξη και τα μονοπάτια δεν θα είναι προσβάσιμα και καθ’ όλα ασφαλή μέχρι την παράδοση του έργου το καλοκαίρι του 2022. Κατ’ επέκταση, δεν ενθαρρύνουμε και δεν συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να αρχίσουν να περπατούν τις διαδρομές που παρουσιάζονται, αλλά να εξοικειωθούν με αυτές και να τις εντάξουν στα μικρά και μεγάλα σχέδιά τους για το καλοκαίρι!

Ραντεβού σε δύο βδομάδες λοιπόν, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, για να «περπατήσουμε» μαζί το πρώτο κομμάτι της Διαδρομής 1, «Μεταξύ νερού κι αέρα», που συνδέει το φρούριο Ιτζεδίν με την αρχαία Απτέρα, μέσα από μια όμορφη διαδρομή στην κοιλάδα του Κοιλιάρη!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook