Χανιά | Ξερίζωσαν φοίνικα πολλών δεκαετιών – Πού θα μεταφερθεί | Photos

χανιά-ξερίζωσαν-φοίνικα-πολλών-δεκαε-1209813

Έναν φοίνικα μεγάλης ηλικίας ξερίζωσαν το πρωί της Τετάρτης συνεργεία του Δήμου Χανίων στον Κόκκινο Πύργο Σούδας. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστρια στο zarpanews.gr, έσκαψαν γύρω από το δέντρο και με γερανό το τράβηξαν προς τα πάνω. Στη συνέχεια, ο φοίνικας φορτώθηκε σε μια πλατφόρμα και απομακρύνθηκε.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες, καθώς ο φοίνικας βρισκόταν στο σημείο επί πολλές δεκαετίες και δεν ήταν κατανοητό γιατί αποφασίστηκε να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με αναγνώστρια που επικοινώνησε με το zarpanews.gr, ο φοίνικας είναι ηλικίας πάνω από ενός αιώνα και βρισκόταν στο σημείο πολύ πριν στρωθεί ο δρόμος… γύρω από αυτόν. Εξέφρασε μάλιστα το ερώτημα, αν ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη να μεταφερθεί, γιατί να μην παρέμενε στη Σούδα, σε άλλο σημείο.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλη Τσουπάκη, ο οποίος δήλωσε ότι πράγματι το δέντρο αποφασίστηκε να μεταφερθεί:

«Ο φοίνικας βρισκόταν ακριβώς στη μέση δρόμου και υπήρχε ζήτημα οδικής ασφάλειας. Επίσης, έτσι όπως ήταν ασφαλτωμένος από πάνω, αυτό τον εμπόδιζε να αναπτυχθεί σωστά. Και δεν τον ξεριζώσαμε απλά για να τον πετάξουμε. Η υπηρεσία πρασίνου εκπόνησε μελέτη για να δούμε πού μπορεί να μεταφερθεί για να έχει τις συνθήκες που χρειάζεται για να ζήσει.»

Ο κ. Τσουπάκης εξήγησε ότι και στον Δήμο ήθελαν αρχικά να μεταφέρουν τον φοίνικα σε άλλο σημείο στη Σούδα: «Σκεφτήκαμε να τον βάζαμε στο παλιό δημαρχείο, ή στην πλατεία που φτιάχνουμε. Αλλά η μελέτη έδειξε ότι εκεί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες εδάφους για να ζήσει και να αναπτυχθεί το δέντρο σωστά. Ο φοίνικας θα μεταφυτευτεί στους Αγίους Αποστόλους, καθώς εκεί οι συνθήκες είναι καλές.»

Όσο για τον δρόμο, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ασφαλτοστρωθεί, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που κάνει ο Δήμος Χανίων το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την πόλη.

zarpanews.gr

5 thoughts on “Χανιά | Ξερίζωσαν φοίνικα πολλών δεκαετιών – Πού θα μεταφερθεί | Photos

  1. καλαααααα
    υπηρεσια πρασινου του δημου = κοψτα ολα !!! δειτε τα δεντρα στην Ηρ.Πολυτεχνειου και στα δικαστηρια!

    κριμα γιατι στο τελος θα λεμε οτι μας φταει η κλιματικη αλλαγη!!

    τωρα ο φοινικας στους αγιους αποστολους σημαινει παει για ξεραμα! ουτε ενας δεν εχει μεινει εκει!!! τους φαγανε τα σκαθαρια!!

    αντε καλα τσιμεντα

  2. ήθελα και να ήξερα ποιος φωστήρας πολίτης προτιμούσε τον φοίνικα στην μέση του δρόμου, δημιουργώντας προβλήματα οδικής ασφάλειας. κάτι τέτοιες επιλογές κάνουμε και μετα απλά θρηνούμε που σκοτωνόμαστε στο δρόμο. πολύ σωστή η απόφαση να απομακρυνθεί ο φοίνικας και να μεταφερθεί σε περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξή του.
    Εσύ ο μπααααμ, γεωπόνος είσαι και ξέρεις για τα δέντρα στην ηρώων πολυτεχνείου?
    Είπαμε να κρίνουμε όλες τις αποφάσεις της διοίκησης, αλλά μην της θεωρούμε όλες στραβές. Για όσους περνούσαν από το σημείο, ξέρουν ότι ο φοίνικας ήταν στην μέση του δρόμου, και εμπόδιζε την ασφαλή διέλευση πεζών και αυτοκινήτων. Πολύ σωστα, έπρεξε ο δήμος και αποφάσισε την ελεγχόμενη απομάκρυνση του φοίνικα και όχι απλά την εκρίζωσή του. Σε αυτό μπράβο τους, παρόλο που η ελεγχόμενη απομάκρυνση είναι πολύ πιο ακριβή. Βεβαία να πουμε ότι το φυτό άξιζε να ζήσει γιατι ηταν πολύ όμορφο!

    1. ΜΟΥΣΚ4ΡΕ ΕΒΓΑ ΩΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΒΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ «ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΤΑΙ» Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ!! ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!! ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ!!

      ΚΑΙ ΝΑΙ ΡΕ Μ@Λ@Κ@ ΕΙΜΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ!!! ΑΝΤΕ Γ4ΜΗΣ0Υ!!!!

    2. ρε φιλε ποιος πεζος περνουσε εκει????

      θα μας τρελανεις???

      καλα σε ποια πολη ζεις??? κοιτα γυρω σου!!

      ελεγχομενη απομακρυνση εννοεις οτι δεν το κοψανε αλλα τον ξεριζωσανε!! και ρε φιλε περιβαλλον που ευνοει την αναπτυξη φοινικα ειναι οι αγιοι αποστολοι????? καλαααααααα καμια τυχη σε αυτη τη ρημαδα την πολη!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook