Χανιά | Ξένα χρήματα «εξοικονομεί» το υπουργείο Παιδείας στην πλάτη των παιδιών με προβλήματα – Είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ

χανιά-ξένα-χρήματα-εξοικονομεί-το-υ-1128436

Ευρωπαϊκούς πόρους φέρεται να… εξοικονομεί το υπουργείο Παιδείας με το να μην προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για την παράλληλη στήριξη στα σχολεία, καθώς η δαπάνη για την πρόσληψή τους έχει προβλεφθεί σε Πράξη που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και μάλιστα η υλοποίησή της εγκρίθηκε στις 20 Αυγούστου του τρέχοντος έτους από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η σχετική Πράξη προβλέπει την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη και την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας τους (δείτε ΕΔΩ όλο το έγγραφο).

Είναι όμως γνωστό ότι στην παράλληλη στήριξη φέτος τα κενά είναι τεράστια, με παιδιά που έχουν προβλήματα ακοής, αναπηρίες ή βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να στερούνται την απαραίτητη βοήθεια, αν και τα προηγούμενα χρόνια αυτό δεν συνέβαινε.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ, γονείς και πρόεδροι συλλόγων γονέων διάφορων σχολείων, τονίζουν ότι η πολιτική των δύο εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ανά σχολείο ασκείται κατόπιν προφορικής εντολής, χωρίς καμία επίσημη αιτιολόγηση.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα στα Χανιά, το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου, όπου φέτος υπάρχουν έξι παιδιά με γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ, αλλά τοποθετήθηκε, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, μόλις ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Και αυτό την ώρα που στην Α’ τάξη φοιτούν δύο παιδιά, στη Β’ ένα, στη Γ’ δύο και στη Δ’ άλλο ένα. Που σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούσαν τέσσερα παιδιά που έχρηζαν παράλληλης στήριξης και οι ανάγκες τους καλύπτονταν πλήρως, έστω και αν ένας εκπαιδευτικός χρειαζόταν να αναλάβει δύο παιδιά ταυτόχρονα στην ίδια τάξη.

Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις των αναπληρωτών χρηματοδοτούνται από τρεις διαφορετικές πηγές. Τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΙΘ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (!) και το ΕΣΠΑ. Και αν οι πρώτες δύο πηγές χρηματοδότησης είναι… ελληνικής φύσεως, το ΕΣΠΑ είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ευρωπαϊκά χρήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το πρόβλημα έχει οικονομική αιτία.

Όποια και να είναι η αιτία όμως, θύματα είναι τα παιδιά. Παιδιά με προβλήματα, τα οποία δεν φαίνεται να λυπάται κανείς.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook