Χανιά | Ξεκινούν εμβολιασμοί για ηλικιωμένους – Ποιοι πρέπει να περάσουν από φαρμακείο και ποιοι όχι

χανιά-ξεκινούν-εμβολιασμοί-για-ηλικι-1161863

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται άτυπα οι ασφαλισμένοι άνω των 85 ετών που από την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Εκείνους που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και εκείνους που δεν έχουν εγγραφεί. Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό τους, μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης:

«Από Δευτέρα μόνο όσοι είναι άνω των 85 ετών θα μπορούν να  κλείσουν ραντεβού, καθώς τα εμβόλια έρχονται με κάποιον σταθερό ρυθμό. Όσοι έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο κινητό που θα κληθούν όμως να επιβεβαιώσουν. Αυτοί δεν χρειάζεται να πάνε πουθενά, αν το ραντεβού τους βολεύει. Αν όμως το ραντεβού δεν τους ικανοποιεί, είτε επειδή μένουν σε άλλη περιοχή, είτε επειδή η ώρα δεν είναι κατάλληλη, τότε θα πρέπει αυτοί, όπως και όλοι όσοι δεν έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση, να προσέλθουν στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ για να κανονίσουν το ραντεβού τους», είπε ο κ. Κατσαράκης.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν τον ΑΜΚΑ τους μαζί τους και τότε ο φαρμακοποιός θα μπορεί να τον εξυπηρετήσει:

«Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει το ΑΜΚΑ του και ο φαρμακοποιός θα μπορέσει να δει αν είναι επιλέξιμος ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος και αν υπάρχει ραντεβού διαθέσιμο, γιατί  τα ραντεβού είναι κλεισμένα απ’ το σύστημα, δεν τα κλείνουμε εμείς. Επιβεβαιώνουμε ένα υπάρχον ραντεβού. Θα μπορεί να τροποποιηθεί το ραντεβού βέβαια, με τη χρήση ενός διαφορετικού ΤΚ ή άλλης  ζώνης ώρας και μετά να επιβεβαιωθεί. Εμείς πάντως συνιστούμε να μη γίνονται τροποποιήσεις στα ραντεβού όσο είναι δυνατόν, γιατί είναι κλεισμένα ανά δέκα λεπτά σε τέσσερις ζώνες ώρες – πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ – και οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει καθυστερήσεις, δηλαδή το ραντεβού θα μεταφέρεται σε άλλη ημέρα.»

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εξήγησε ότι η επιβεβαίωση αυτή δεν είναι απλά ένα τυπικό:

«Η επιβεβαίωση γίνεται με την εκτύπωση ενός αποδεικτικού εγγράφου στο φαρμακείο που περιέχει ένα QR code με το οποίο χαρτί θα πρέπει να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο ο ασφαλισμένος. Δεν θα πηγαίνει μόνος του με το βιβλιάριό του, πρέπει να έχει το αποδεικτικό, το οποίο θα παίρνει στο κινητό του με ηλεκτρονικό τρόπο αν είναι στην άυλη συνταγογράφηση, ή εγγράφως από το φαρμακείο αν δεν είναι», είπε ο κ. Κατσαράκης.

«Το πότε ακριβώς θα εμβολιάζονται οι ασφαλισμένοι, θα το γνωρίζουμε τη Δευτέρα, όταν και θα ξεκινήσουν να εκδίδονται τα ραντεβού από το σύστημα. Στα Χανιά υπάρχουν επτά εμβολιαστικά κέντρα στον νομό, εντός πόλης είναι η ΤΟΜΥ στο παλιό νοσοκομείο και το παλιό ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ στη Λεωφόρο Σούδας. Επίσης το αγροτικό ιατρείο Ταυρωνίτη και τα κέντρα υγείας Βάμου, Κισσάμου, Κανδάνου και εκεί θα προσέρχονται οι ασφαλισμένοι», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Ξεκινούν εμβολιασμοί για ηλικιωμένους – Ποιοι πρέπει να περάσουν από φαρμακείο και ποιοι όχι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook