Χανιά | Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου κυττάρου ΧΥΤΥ της ΔΕΔΙΣΑ | Photos+Video

Ξεκίνησε και επίσημα η δοκιμαστική λειτουργία, για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ στην Κορακιά Ακρωτηρίου στα Χανιά, από το πρωί της Πέμπτης.

Ο νέος τόπος του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), τέθηκε σε λειτουργία με την ολοκλήρωση των έργων οριοθέτησης του ταμιευτήρα, ο οποίος είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.973.054,62 ευρώ και αποτέλεσε, έργο συνολικών προσπαθειών περίπου 10 ετών, της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Χανίων.

Τα πρώτα φορτηγά με υπολείμματα απορριμάτων άρχισαν να ξεφορτώνουν τα σκουπίδια εντός της νέα δομής, η οποία θα κινηθεί στα πρότυπα της προηγούμενης εγκατάστασης του ΧΥΤΥ που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία φόρτωσης, ακριβώς δίπλα από τον νέο. Το νέο κύτταρο υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει τη φόρτωσή του σε βάθος 20ετίας.

Το «παρών» στην έναρξη λειτουργίας του νέου κυττάρου ΧΥΤΥ στη ΔεΔιΣΑ, έδωσε το σύνολο της πολιτικής και διαχειριστικής ηγεσίας της επιχείρησης, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Κουτράκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης και λοιποί εκπρόσωποι και επιχειρησιακοί.

Ο κ. Σημανδηράκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισε πως: “Είναι μια πολύ σημαντική και κρίσιμη μέρα για τα Χανιά. Σήμερα ξεκινάει την λειτουργία της μια μεγάλη υποδομή  που άπτεται της διαχείρισης του περιβάλλοντος και είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων. Εδώ, στην έδρα της ΔΕΔΙΣΑ εγκαινιάζουμε τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής και την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του νέου κυττάρου, ενός έργου που αποτελεί πρότυπο σε εθνικό επίπεδο. Η ολοκλήρωσή του σημαίνει ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μετά την τελική επεξεργασία, με ασφάλεια για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια. Σημαντικό, όμως, είναι να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο τον Δήμο αλλά αφορά πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι με την δική τους δράση, κάνοντας ανακύκλωση, μπορούν να περιορίσουν τελικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων το οποίο καταλήγει σε ταφή και έτσι να παρατείνουν την λειτουργία του ΧΥΤΥ.”

Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το συγκεκριμένο έργο “τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια είχε στοχοθετηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο κρίσιμα έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών και διοικήσεων της ΔΕΔΙΣΑ” ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ευχαρίστησε τον κ. Κουτράκη, τον κ. Τσουπάκη, τον κ. Ηλιάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της “ΗΛΕΚΤΩΡ”, κ. Σοφιανό αλλά και τους εργαζομένους της ΔΕΔΙΣΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσουπάκης υπογράμμισε πως: “Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα γιατί μετά από πολύ καιρό ξεκινάει η πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμμάτων στο νέο υποκύτταρο. Είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται για τα Χανιά και που η πόλη το είχε ανάγκη.”

“Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα καθώς ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του ΧΥΤΥ και σηματοδοτεί το κλείσιμο του παλιού κυττάρου το όποιο έχει υπερκορεστεί.” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Κουτράκης ενώ έκανε μια τεχνική περιγραφή του έργου προσθέτοντας την εξέλιξη που αφορά στη συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό για συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Δαμιανάκης με την σειρά του δήλωσε πως: “Οποιοδήποτε έργο τέτοιου όγκου και τέτοιας σπουδαιότητας για τον Δήμο Χανίων προφανώς είναι μια τεράστια προστιθέμενη αξία για τον τόπο, για τα Χανιά και τους κατοίκους τους. Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τέτοια έργα αποτελούν μια πρόοδο που πρέπει επ’ αυτής να συνεχίσουμε.”

Τέλος, τόσο ο κ. Τσαπάκος όσο και ο κ. Σαρρής εξέφρασαν την υποστήριξη και την ικανοποίηση τους για το σημαντικό αυτό έργο. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νέο ΧΥΤΥ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.973.054,62 ευρώ με ΦΠΑ ενώ οι εργασίες προβλέπεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση και λειτουργία νέου χώρου βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ