Χανιά | Τους έχουν απλήρωτους, ενώ θέλουν να τους πληρώσουν – Σύγχρονη σκλαβιά για εργάτες γης

χανιά-τους-έχουν-απλήρωτους-ενώ-θέλου-945333

Στο πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής των εργατών που ήρθαν από το εξωτερικό για να δουλέψουν σε αγροτικές εργασίες, αναφέρεται ο Α.Σ. Βουκολιών, καθώς, με υπαιτιότητα του ελληνικού κράτους, όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πληρωθούν από τους παραγωγούς για την εργασία που τους προσέφεραν. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι μεν εργάτες θέλουν να πληρωθούν, οι δε αγρότες επίσης θέλουν να τους πληρώσουν, αλλά στη μέση μπαίνει το δημόσιο με δυσάρεστες συνέπειες:

«Ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι και αυτό που έχει προκύψει με τους μετακλητούς εργάτες γης που έχουν έρθει από τρίτες χώρες με συνοπτικές διαδικασίες και για τους οποίους έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής της εργασίας τους.

Οι πρώτοι εργάτες ήρθαν στις αρχές Οκτωβρίου και πληρώνονται με εργόσημο αφού είναι εργάτες γης. Για να πληρωθούν όμως με εργόσημο θα πρέπει πρώτα να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για την εξαργύρωση του εργόσημου από την τράπεζα. Έχει προταθεί μια κατά την γνώμη μας σωστή διαδικασία (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την αντιπεριφέρεια) ώστε να βγουν ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ χωρίς να

πάει κανείς από την ΔΟΥ και να τα στέλνει η ΑΑΔΕ στην αντιπεριφέρεια ώστε να μπορούν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Οι εργάτες είναι απλήρωτοι, αν τους πληρώσει ο αγρότης με μετρητά το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 φορές ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη και δεν θα μπορέσει επιπλέον να εμφανίσει και την σχετική δαπάνη στα έξοδα του. Έχουν τελειώσει πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους την δουλειά τους και δεν μπορούν να φύγουν αφού δεν έχουν πάρει την αμοιβή τους και προβλέπουμε να κάνουν γιορτές μακριά από τα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα και οι αγρότες που τους φιλοξενούν θέλουν να τους αποδεσμεύσουν και να γυρίσουν στην πατρίδα τους αφού δεν τους χρειάζονται άλλο και απαγορεύεται να εργασθούν σε άλλο εργοδότη. Η εκτίμηση παραγόντων του Υπουργείου είναι ότι είναι περίπου 30.000 εργάτες αυτής της κατηγορίας σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά έχουν γίνει 830 αιτήσεις . Εκτός των παραπάνω οι εργάτες αυτοί θα φορολογηθούν σαν κάτοικοι εξωτερικού οπότε δεν θα εισπραχθούν και οι αντίστοιχοι φόροι από το κράτος. Ζητάμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα αυτό από τους αρμόδιους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook