Γιώργος Τοπολιανάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κλείνουν και πάλι όπως τον Ιούνιο

γιώργος-τοπολιανάκης-οι-επιχειρήσει-802177

Για την επίδραση που είχε και έχει η πανδημία στον τουρισμό της χώρας μίλησαν ο κ. Γιώργος Τοπολιανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, και ο κ. Κωνσταντίνος Πρώιμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιοκτήτων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Χανίων στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη στο Zarpa Radio 89,6.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Τοπολιανάκης ανέλυσε το πλήγμα που βίωσαν οι μικροεπιχειρήσεις από την πανδημία και την έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης στήριξης από την κυβέρνηση.

Λουκέτα σε επιχειρήσεις

«Από τα τέλη Ιουνίου υπήρχαν δείγματα ότι κλείνουν επιχειρήσεις, Ιούλιο και Αύγουστο υπήρχε μια σταθεροποίηση, και αυτή την στιγμή υπάρχουν πάλι άνθρωποι που έχουν χειμερινά εμπορεύματα που δεν έχουν εξοφλήσει τις καλοκαιρινές οφειλές. Οι επιχειρήσεις κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη, δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία. Δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν όταν η πτώση του τζίρου είναι 40,50 και 60% όπως είδαμε το καλοκαίρι και το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό, και οι βοήθειες υπερβολικά μηδαμινές.» εξήγησε ο κ. Τοπολιανάκης.
Ανεπαρκής η στήριξη της κυβέρνησης
Ενώ συνέχισε εξηγώντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την στήριξη της κυβέρνησης  καθώς «Οτιδήποτε βγαίνει από την κυβέρνηση, βγαίνει με καθυστέρηση, θέλει κάτι πιο ρεαλιστικό ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθηθούν τώρα. Υπάρχουν προγράμματα που βγαίνουν σταδιακά, όταν όμως βγαίνει μια βοήθεια ανά δύο μήνες, η επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει τα έξοδα που βγαίνουν καθημερινά».
Χρειάζεται παράταση και καλύτερη οργάνωση η μείωση ενοικίου
Αναφερόμενος σε μια από τις προσπάθειες στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, ο κ. Τοπολιανάκης εξήγησε τις αστοχίες και τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την μείωση ενοικίου.
«Στις εμπορικές επιχειρήσεις η μείωση ενοικίου κράτησε ένα τρίμηνο, στις επιχειρήσεις εστίασης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει μέχρι το τέλος του 2020. Έπρεπε να επιδοτηθεί ξεκάθαρα το ποσοστό που χάνεται από το ενοίκιο, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ιδιοκτητών και επιχειρήσεων.» εξήγησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
Τίτλοι τέλους για τον βιομηχανικό τουρισμό;
Από την πλευρά του ο κ. Πρώιμος, Πρόεδρος ομοσπονδίας ιδιοκτήτων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Χανίων εξήγησε ότι κορονοϊός έπληξε το μοντέλο του βιομηχανικού τουρισμού, δηλαδή τα μεγάλα ξενοδοχεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
« Επειδή θεωρούμαστε προηγμένη χώρα της Ε.Ε και έχουμε μεγάλο μισθολογικό κόστος, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε τον βιομηχανικό τουρισμό που κάνει η Αίγυπτος, που έχει χαμηλό μισθολογικό κόστος. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πιο μοντέλο θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Αντιθέτως, σαν μικρά καταλύματα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το κόστος λειτουργίας. Οι περισσότεροι άνοιξαν προσπαθώντας κάτι να αξιοποιήσουν από αυτή την δύσκολη χρονιά, κάποιοι δεν άνοιξαν γιατί θεώρησαν ότι θα είναι χαμένος χρόνος.» δήλωσε ο κ. Πρώιμος.
zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook