Χανιά | Τον αποκλεισμό του από το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Kαλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

χανιά-τον-αποκλεισμό-του-από-το-εργατι-810029

Τον αποκλεισμό τους ως σωματείο από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, δηλώνουν με ανακοίνωσή τους τα Μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.  Μάλιστα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

Ως παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών επιδιώκουμε εδώ και πολύ καιρό την ένταξη μας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, σε μια προσπάθεια συντονισμού με άλλα σωματεία της πόλης μας και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των εργαζομένων του σωματείου μας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας τα σωματεία εργαζομένων να αλληλεπιδρούν, να είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους και να βρίσκονται σε κοινούς αγώνες. Η αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων όταν προκύπτουν ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ένα πολύ βασικό όπλο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε κάθε κλάδο, στον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το σωματείο μας έχοντας ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες από το 2020, δεν έχει γίνει μέλος του Εργατικού Κέντρου Χανίων ακόμη.

Συγκεκριμένα τον Γενάρη του 2020 όταν πήγαμε να δηλώσουμε τους εκπροσώπους μας (όπως είχαν βγει από τις εκλογές του 2018 και όχι εν μία νυχτί) για να συμμετέχουμε εγκαίρως στο συνέδριο του Ε.Κ. που θα διεξαγόταν το Φλεβάρη, αφού στην αρχή κωλυσιεργούσαν, στη συνέχεια μας ζητούσαν κάθε βδομάδα νέα χαρτιά και στο τέλος καταλήξαμε να μας πουν ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο συνέδριο γιατί πλέον αργήσαμε (!!!) και είχαν κλείσει τους καταλόγους. Έτσι και τώρα, ενώ έχουμε κάνει την αίτηση μας από τον Ιούνιο του 2022, και ενώ υποχρεούνται σύμφωνα με το κατάστικτο τους να μας απαντήσουν εντός ενός μήνα, συνεχώς προκύπτουν ευφάνταστα και πέρα από κάθε λογική «κωλύματα» από τη Διοίκηση του Ε.Κ.Χ. για να μη μας δώσουν μια επίσημη απάντηση.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι/ες δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, καθώς το πραγματικό μας εισόδημά έχει συρρικνωθεί μέσα από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που ζούμε. Την ίδια στιγμή ως εργαζόμενοι/ες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) που διαλύει ό,τι δικαίωμα είχε απομείνει στο πέρασμα της δεκαετούς κρίσης, καταργώντας το 8ωρο, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και καταργώντας κάθε συνδικαλιστική ελευθερία.

Ένα νόμο που εκτός των παραπάνω, επιβάλει νέους όρους λειτουργίας στα εργατικά σωματεία αποσκοπώντας στην παρεμπόδιση της δράσης τους και στο σαμποτάρισμα της λειτουργίας τους βλ. 50+1 για απεργιακές αποφάσεις, ηλεκτρονικές εκλογές σωματείων και φακέλωμα εγγεγραμμένων εργαζομένων). Ένα νόμο που στοχεύει ξεκάθαρα στην αδρανοποίηση των σωματείων και τη στοχοποίηση των εργαζομένων που έχουν συνδικαλιστική δράση κ που πάει χέρι-χέρι με τη σιγή ιχθύος που έχει ρίξει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων εδώ και μια τριετία.

Το εργατικό κίνημα και το Σωματείο μας συγκεκριμένα δίνει εδώ και καιρό τις απαντήσεις του μέσα από αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και τη συμμετοχή στη μαζικότερη απεργία των τελευταίων ετών, η οποία φαίνεται να είναι μόνο η αρχή των αγώνων που έρχονται. Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει όλοι οι κλάδοι να βρεθούν, να συζητήσουν και να συντονίσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εργοδοσία και τις πολιτικές της κυβέρνησης που μας πλήττουν ολοένα και σφοδρότερα.

Για αυτό το λόγο καλούμε τη Διοίκηση του Ε.Κ.Χ. να σταματήσει να μας εμπαίζει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των δεδομένων συνθηκών. Το παράρτημα Χανίων του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δίνει αυτή τη στιγμή κάποιους πολύ σημαντικούς αγώνες (υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης σε τεχνικό γραφείο, υπόθεση συνθηκών εργασίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης), για αυτό και ζητάμε την άμεση στήριξη όλων των εργατικών σωματείων της πόλης μας και του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Καλούμε κάθε μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων να πάρει ξεκάθαρη θέση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο αναφορικά με την αίτηση εγγραφής μας στις δυνάμεις του Ε.Κ.Χ., λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη όσο και το ιστορικό του εργατικού κινήματος των Χανίων.

Η κατεύθυνση του εργατικού κινήματος είναι ζήτημα συζήτησης των σωματείων και εκεί πρέπει να τίθεται. Η προσπάθεια αποκλεισμού σωματείων εργαζομένων από τα δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια όργανα εκπροσώπησης του εργατικού κινήματος, με σκοπό τη διαμόρφωση συσχετισμών, συντείνει στην περαιτέρω απαξίωση των τελευταίων στα μάτια των εργαζομένων.

Όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, νίβουν τα χέρια της εργοδοσίας και της Κυβέρνησης!

Όλες/οι στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Χανίων,

Παρασκευή 25/11 στις 18:30, ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Κ.Χ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook