Χανιά | «Το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του» – Πολλά τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

χανιά-το-υπουργείο-να-αναλάβει-τις-ευ-1316208

Με πολλά κενά συνεχίζεται η σχολική χρονιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά.

Παρά το γεγονός, ότι ολοκληρώθηκε και η τέταρτη φάση προσλήψεων, υπάρχουν ακόμα θέσεις που παραμένουν ακάλυπτες και κυρίως αφορούν στο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Αντώνης Τσαλαπάκης, πάνω από 65 μαθητές είναι χωρίς παράλληλη στήριξη.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Περιμέναμε ακόμα και την τελευταία στιγμή το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει στην πρόληψη όσων εκπαιδευτικών χρειάζονται οι σχολικές μας μονάδες. Είναι αποτέλεσμα μια απόφασης του υπουργείου που δε στέλνει παραπάνω εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στις σχολικές μονάδες ακόμα κι αν οι ανάγκες σύμφωνα με τις γνωματεύσεις που έχει δώσει το αρμόδιο όργανο το ΚΕΔΑΣΥ κρίνει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και καθοδήγηση.

«Αυτό στο οποίο αντιδρούμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι στο ότι οι μαθητές έχουν γνωματεύσεις για παράλληλη στήριξη 24 ωρών, δηλαδή ένας μαθητής χρειάζεται έναν εκπαιδευτικό όλη την ημέρα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων επιλέγει να μοιράζει τους εκπαιδευτικούς σε παραπάνω από έναν μαθητή, που σημαίνει ότι το κάθε παιδί παίρνει 8 -12 ώρες υποστήριξη.»»

Στην καθημερινότητα, μια τάξη αντιμετωπίζει δυσκολίες σχετικά με το πρόγραμμα, αφού ο δάσκαλος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές που έχουν ανάγκη.  «Είναι χρέος μας και ευθύνη μας να το κάνουμε, να δίνουμε περισσότερο χρόνο σε αυτά τα παιδιά, αφήνοντας ωστόσο τους διδακτικούς στόχους πίσω. Εμείς θέλουμε όλο το προσωπικό να είναι στη θέση του, ώστε το σχολείο να λειτουργεί ομαλά.»

«Πάνω από 25 τα κενά στην ειδική αγωγή»

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσαλαπάκης για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία προκύπτουν τα εξής:

6 κενά εκπαιδευτικών σε τμήματα ένταξης

4 νηπιαγωγοί

2 καθηγητές αγγλικής γλώσσας

2 γυμναστές

4 καθηγητές εικαστικών

1 καθηγητή πληροφορικής

2 καθηγητές μουσικής

3 καθηγητές θεατρικής αγωγής

Για την παράλληλη στήριξη:

40 δάσκαλοι παράλληλης στήριξης

9 νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης

Ενώ έχουν σταλεί περίπου 15 νέες γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ.

Την ίδια ώρα, κενά παραμένουν και στις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών λόγω ασθένειας ή εγκυμοσύνης με τον Τσαλαπάκη να επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού από τη μία τάξη στην άλλη, εν μέσω πανδημίας: «Στις σχολικές μας μονάδες έχουμε τεράστιο πρόβλημα, σε περίπτωση άδειας εκπαιδευτικού, ο οποίος δε μπορεί να καλυφθεί και κάτι τέτοιο διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των μαθημάτων και πόσο μάλλον σε μια περίοδο που τα κρούσματα covid αυξάνονται και δεν γίνεται ο εκπαιδευτικός να μπαίνει από τη μια τάξη στην άλλη και να ανακατεύονται οι μαθητές για να καλύψουμε το συνάδελφο που λείπει εκείνη τη μέρα και αδυνατεί η κυβέρνηση να το καλύψει. Δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος δάσκαλος αυτή τη στιγμή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να σταλεί σε σχολική μονάδα προκειμένου να καλύψει κενό που τυχόν δημιουργηθεί.»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Χανίων άφησε αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας τα πολυάριθμα τμήματα σχολείων: «Για μας τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, να παρθούν μέτρα και όχι να στοιβαζόμαστε σε τμήματα των 25 μαθητών, χωρίς να παίρνει απόφαση το υπουργείο να χωρίσει τις τάξεις αυτές.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | «Το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του» – Πολλά τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

  1. Γέμισαν τα καφέ δασκάλους και δασκάλους δεν έχουμε… Άμα ήτανε όλα ιδιωτικά θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Και των δασκάλων και των γονιών και του υπουργείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook