Χανιά | Το… τεφτέρι έχει επιστρέψει – Ζητούν μέχρι και ψωμί βερεσέ | Videos+Photos

Νοικοκύρηδες και καλοί πελάτες μέχρι χθες, άνεργοι σήμερα, ζητούν βερεσέ. Μπακάλης, μανάβης, χασάπης, βενζινάς. Αφήνουν απλήρωτο ακόμα και μισό κιλό ψωμί. “Θα πάρω τη σύνταξη και θα το πληρώσω”, λένε στον έκπληκτο φούρναρη. Όλοι φυσικά τους εξυπηρετούν. Άλλωστε δεν τους είναι άγνωστοι, ούτε έχουν και δεν πληρώνουν. Είναι χρόνια πελάτες αλλά οι συνθήκες τους έκαναν να μην έχουν χρήματα για τις βασικές τους ανάγκες.

Η κατάσταση είναι δραματική, είπαν στο zarpanews.gr γνωστοί Χανιώτες έμποροι τροφίμων, οι οποίοι έχουν βγάλει τα τεφτέρια και γράφουν… Όσο για τις τουριστικές περιοχές των Χανιών όπως η Αγία Μαρίνα, ο Πλατανιάς και το Γεράνι όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εποχιακοί υπάλληλοι, η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ.

Άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν για το ψωμί τους, λέει ο Χανιώτης αρτοποιός, Στέφανος Μαλαδάκης:

Η αγορά μπορεί να άνοιξε, αλλά στα μικρά καταστήματα που πουλάνε τα απαραίτητα είδη στις γειτονιές, το “κάνετε βερεσέ;” ζει και βασιλεύει. Ο παντοπώλης, Νίκος Καρατζάς, δίνει το στίγμα:
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παντοπώλης, Γρηγόρης Μαρινάκης:Βερεσέ ζητούν σε ό,τι κατάστημα μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και σε βενζινάδικα. Δείτε τι λέει ο βενζινοπώλης, Σταύρος Δασκαλάκης:
Και ο κρεοπώλης, Γιώργος Χατζάκης, επιβεβαιώνει την κατάσταση:Εντυπωσιακότερο όλων, το τεφτέρι του περιπτερά, Παναγιώτη Μπολανάκη, ο οποίος μάλιστα λέει πως υπάρχει πελάτης που του χρωστάει 412 ευρώ:
Η φτώχεια λοιπόν, είναι πια εδώ. Κι ας μη φαίνεται με την πρώτη ματιά.

zarpanews.gr – Ευτυχία Πενταράκη

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άννα μην κλαις.
  Μπέρτολντ Μπρεχτ.

  Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
  (Άννα μην κλαις)
  θα γυρέψουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη.
  Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή
  (Άννα μην κλαις)
  στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί
  Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
  (Άννα μην κλαις)
  Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.
  Ο στρατός ξεκινά
  (Άννα μην κλαις)
  Σαν γυρίσω ξανά
  θ’ ακολουθώ άλλες σημαίες.
  Ο στρατός ξεκινά

 2. Συγνώμη αλλά έχω κάποιες ενστάσεις, δεν είναι το ίδιο το βερεσέ του ηλικωμένου που αδυνατεί να πληρώσει το ψωμί του με το φέσι 412 ευρώ στον περιπτερά. Το περίπτερο δεν πουλάει είδη πρώτης ανάγκης απαραίτητα για την επιβίωση. Αν κάποιος ξοδεύει τόσα χρήματα για τσιγάρα, δηλαδή αέρα κοπανιστό μάλλον δεν είναι φτωχός απλά αεριτζής που εκμεταλλεύεται τον περιπτερά.. Οι φτωχοί προσπαθούν να κάνουν οικονομία και ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα, δεν μεταθέτουν τη φτώχεια τους σε άλλους να την πληρώνουν. Μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ