Χανιά | Το ψευτοδίλημμα του Πειραματικού Λυκείου

χανιά-το-ψευτοδίλημμα-του-πειραματικ-1772722

Αριστεία!;

Εδώ και 3 χρόνια στη μικρή μας πόλη λειτουργεί Πειραματικό Γυμνάσιο. Η συζήτηση που έγινε τότε για το θέμα αυτό ήταν μεγάλη. Την τρέχουσα σχολική χρονιά, μετά από τρία χρόνια φοίτησης, θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι μαθητές του σχολείου.

Το (ψευτο)δίλημμα που τίθεται είναι το ίδιο: ποιο Λύκειο της πόλης θα βαπτιστεί ως πειραματικό, ώστε οι απόφοιτοι ενός πειραματικού Γυμνασίου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σ’ ένα πειραματικό Λύκειο;

Στην πραγματικότητα, όμως, το ερώτημα είναι το εξής: ποιο σχολείο θα διαλυθεί ώστε να προωθηθεί η «αριστεία» τους;

Άσχετα αν κάποιος/α συμφωνεί με τον θεσμό των “πειραματικών” σχολείων, πιστεύω, ότι κανείς/ά δεν θα συμφωνήσει ότι για να φτιαχτεί ένα σχολείο χρειάζεται ένα άλλο να κλείσει. Ότι οι μαθητές/τριες που θα πήγαιναν στο εν λόγω σχολείο θα χρειαστεί να μεταφέρονται μακριά από το σπίτι τους κάθε μέρα, ότι οι γονείς θα αναγκαστούν να χάνουν επιπλέον χρόνο και να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα, ότι, στην ουσία, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα εκδιωχθούν από το επαγγελματικό τους περιβάλλον που, επί χρόνια, μόχθησαν για να δημιουργήσουν.

Τί πρέπει, λοιπόν, να γίνει;

Καταρχάς, αν η Διοίκηση, πραγματικά, επιθυμούσε διακαώς τη δημιουργία πειραματικού Λυκείου στα Χανιά έπρεπε να είχε φροντίσει 3 χρόνια τώρα να είχε βρει δίκαιη λύση. Να είχε προχωρήσει σε κατασκευή νέου σχολείου ώστε να πείσει για τις προθέσεις της. Δεν το έπραξε! Άφησε να περάσουν 3 χρόνια, χωρίς να κάνει τίποτα, για να έρθει, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή να θέσει το ζήτημα εκβιαστικά: αποφασίσαμε(κάποτε) και διατάσσουμε (τώρα)!

Υπάρχει λύση; Φυσικά! Ή βρίσκει άλλο χώρο για τη στέγαση του συγκεκριμένου σχολείου ή αν δεν επιθυμεί τη λύση αυτή, τότε, μπορεί στα επόμενα χρόνια να κατασκευάσει ένα νέο σχολείο. Το δίλημμα: “οι απόφοιτοι του πειραματικού Γυμνασίου που θα φοιτήσουν;” είναι προσχηματικό! Ας φοιτήσουν σ’ ένα από τα υπάρχοντα Λύκεια της πόλης, όπως χιλιάδες άλλοι/ες μαθητές/τριες. Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι οι απόφοιτοι ενός πειραματικού Γυμνασίου απαιτείται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πειραματικό Λύκειο;

Εκτός και αν κάποιοι/ες πιστεύουν στα Χανιά ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από κάποιους/ες άλλους/ες.

Γράφει ο Ρόδης Λοχαΐτης

3 thoughts on “Χανιά | Το ψευτοδίλημμα του Πειραματικού Λυκείου

  1. Έχετε δει το μαθητικό επίπεδο των παιδιών του πειραματικού στα Χανιά. Μονο απο τις πρωτείες τους στους μαθητικούς διαγωνισμούς λεει πολλά. Δεν είναι όπως λέτε όπως οι άλλες χιλιάδες άλλοι/ες μαθητές/τριες των χανίων. Δεν θα εγκλιματιστούν στα αλλα λύκεια αφου διασπαστούν αναγκαστικά.

  2. Ο κόσμος, είθισται από αρχαιοτάτων χρόνων, να προχωράει μπροστά να προσπαθεί για το καλύτερο. Εάν εσείς για κάποιο λόγο δεν το επιθυμείται ……..κάποιος λόγος θα υπάρχει!!!

  3. Σεβαστά τα επιχειρήματά σας.
    Δε θα διαφωνήσω.
    Μάλλον κάποια άλλη λύση πρέπει να βρεθεί.
    Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι η δημόσια τοποθέτηση μας θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη κοινωνική ενσυναισθηση ώστε να μην ευνοείται κανενα είδος κοινωνικης πόλωσης, διχασμου και στόχοποιησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook