Χανιά | Το πήλινο “Σφράγισμα του Ηγεμόνα” έγινε η πρώτη τοιχογραφία της πόλης | Photos + Video

Από ένα πήλινο εύρημα του 15ου αιώνα, σε μία κόλλα χαρτί. Από μία κόλλα χαρτί, σε έναν τεράστιο τοίχο!

Η πρώτη τοιχογραφία των Χανίων, είναι γεγονός! Και ήρθε για να φωτίσει μία γωνιά της πόλης που μέχρι σήμερα, περνούσε απαρατήρητη από τους περισσότερους.

Πρόκειται για το πρώτο mural στα Χανιά, σε έναν τοίχο 10 μέτρων και απεικονίζει το πήλινο “Σφράγισμα του Ηγεμόνα”, από την προϊστορική Κρήτη (15ου αιώνα π.Χ) και βρίσκεται στο Δημοτικό Parking “Κύδων”, στην οδό Περίδου.

“Το έργο έχει σκοπό έχει να εξωραΐσει τον χώρο και να στείλει κάποια μηνύματα για την ιστορία της πόλης, καθώς αποτυπώνει την μορφή ενός άνδρα ο οποίος στέκεται πάνω από τα κτίρια και την αρχαία Κυδωνία”. δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

“Ανυπομονούμε και ελπίζουμε να ζωγραφίσουμε κι άλλους τοίχους της πόλης με θεματολογία την Ελληνική Αρχαιολογία, είναι τόσο εκπληκτικές οι ιστορίες και είμαστε ενθουσιασμένοι που τις αναδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στους κατοίκους των Χανίων αλλά και στους επισκέπτες”, είπε ο αρτίστας, Steve O’Donnel.

Εκείνος με τους δύο συνεργάτες του, κατάφεραν να ζωγραφίσουν τον τοίχο σε τέσσερις ημέρες!

Το project ωστόσο δεν σταματά στον τοίχο…

“Αποφασίσαμε με το Δ.Σ της Κύδων να ξεκινήσουμε από το πάρκινγκ. Εδώ ακριβώς από κάτω υπάρχουν ρωμαϊκοί τάφοι και σε συνεργασία με την αρχαιολογία προσπαθούμε να τους αναδείξουμε, ο περιβάλλον χώρος θα γίνει χώρος πρασίνου και με το πρόγραμμα Horizon, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, θα προσθέσουμε στο parking κάθετους κήπους.” είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ A.E, Μιχάλης Καλογριδάκης.

Ανάλογες τοιχογραφίες αναμένεται να δούμε και σε άλλους τοίχους της πόλης, με σκοπό να γεμίσουν με χρώμα την καθημερινότητά μας!

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελπίζω να μην περασει απο κει ο “κυριος” Π.,μα εκει κοντα μενει,και σας τραβηξει καμια μήνυση οπως προπερσι στα κοπελακια…

 2. Μήνυση και Αυτόφωρο για το γκράφιτι “Σφράγισμα του Ηγεμόνα”

  Για το σχεδιασμό του γκράφιτι “Σφράγισμα του Ηγεμόνα” σε κτήριο δίπλα στο Δημοτικό Πάρκινγκ “ΚΥΔΩΝ” στα Χανιά, ο αρτίστας από το Δουβλίνο Steve O’Donnel μας λέει σε συνέντευξή του ότι συνεργάστηκε με δύο “ταλαντούχους καλλιτέχνες” με ονοματεπώνυμα Γιώργος και Γιώργος! Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται και τα ονοματεπώνυμά τους αλλά μέχρι εκεί και τίποτε άλλο. Γκραφιτάδες χωρίς κωδικά ονόματα στο γκράφιτι (tag)! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Ούτε και στο ολοκληρωμένο πλέον γκράφιτι έχουν αυτά αποτυπωθεί ως υπογραφές.

  Σε ιδιαίτερα εμφανές σημείο του γκράφιτι έχει αποτυπωθεί ένα λογότυπο “ομάδας” στην οποία φαίνεται πως εντάσσονται οι ανωτέρω, ως διαφημιστικό αυτής – προφανώς το επέτρεψε και αυτό ο κ. Δήμαρχος Χανίων. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων το επέτρεψε ομοίως; Είχε δώσει και αυτή σχετική έγγραφη έγκριση/άδεια για το σχεδιασμό του γκράφιτι; Αλήθεια, για το σχεδιασμό του σε κτήριο που στεγάζει οργανισμό κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας, τηρήθηκαν οι όροι συγκατάθεσης/παραχώρησης και οι εκ του Νόμου προϋποθέσεις;

  Η επιλογή “καλλιτεχνών του δρόμου” – γκραφιτάδων για τη σχεδίαση ενός μεγάλων διαστάσεων γκράφιτι-τοιχογραφίας με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ήταν νόμιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους στο γκράφιτι. Όποιος ήθελε να συμμετάσχει στο σχεδιασμό θα έπρεπε να δηλώνει το κωδικό όνομα – γκράφιτι υπογραφή – tag που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ακόμη στο γκράφιτι καθώς και ότι δεν έχει ποτέ σχεδιάσει γκράφιτι χωρίς άδεια επί δημόσιου, δημοτικού ή ιδιωτικού κτηρίου, γκράφιτι το οποίο να απεικόνιζε το κωδικό του όνομα ή την ομάδα γκράφιτι όπου ανήκε ή ανήκει ακόμη. Ούτε τα αυτονόητα δεν τηρήθηκαν δηλαδή. Το μόνο που τηρήθηκε ήταν η ύπαρξη φωτογράφου δίπλα στον κ. Δήμαρχο την ώρα που με το σπρέι στο χέρι σχεδίαζε και αυτός ένα τμήμα του γκράφιτι.

  Με ποια κριτήρια κ. Δήμαρχε έγινε η επιλογή του ξένου αρτίστα και των δύο Γιώργηδων; Ελέγχθηκε από πριν εάν έχουν βανδαλίσει με γκράφιτι δημόσια-δημοτικά κτήρια και δημοτική περιουσία στα Χανιά; Δεν αναρωτήθηκες κ. Δήμαρχε μήπως έτσι με ηθική αυτουργία σου ενδεχομένως “ξεπλένονται” και αναδεικνύονται από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων βάνδαλοι γκραφιτάδες που δρουν στην πόλη μας; Χωρίς να έχουν αποκαταστήσει ή αποζημιώσει το Δημόσιο, το Δήμο και τους ιδιώτες για τις φθορές που προκάλεσαν με γκράφιτι; Χωρίς να έχουν κριθεί ή έστω να έχουν ζητήσει δημόσια συγνώμη; Σε μια πόλη όπως τα Χανιά που λόγω της εφαρμογής του “Μοντέλου” έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα όπου το πρόβλημα των γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και 4 έτη και πλέον είναι υπό αυστηρό έλεγχο, η αναφερόμενη επιλογή φαντάζει μόνο ως φάρσα.

  Η Δημοτική Αρχή αρνείται εμπράκτως να υποστηρίξει το «Μοντέλο» και απεναντίας ενεργεί υποσκάπτοντας την εφαρμογή του, αρνείται να δημιουργήσει μια κουλτούρα νομιμότητας στην επόμενη γενιά των ντόπιων γκραφιτάδων, δηλαδή τη γνώση ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναδειχθούν ως καλλιτέχνες και να έχουν και χρηματικές απολαβές μέσω του γκράφιτι στα Χανιά εφόσον στη συνολική τους διαδρομή στην “τέχνη του δρόμου” έχουν παρεκκλίνει από τη νομιμότητα. Η μόνη εξήγηση για την άρνηση αυτή είναι το γεγονός ότι για τη Δημοτική Αρχή οι γκραφιτάδες είναι “χρήσιμοι” αφού με μοναδική αιτιολόγηση τους βανδαλισμούς με γκράφιτι εγκαθιστά εξωτερικές κάμερες ασφαλείας στα δημοτικά κτήρια όπως π.χ. στα σχολεία. Το λόγο πλέον έχουν οι Αρχές αφού έχει ήδη υποβληθεί σχετική Μήνυση εναντίον όλων όσων εμπλέκονται και μάλιστα εντός του χρονικού ορίου ισχύος του Αυτοφώρου.

  Θα ’λεγε κανείς, που να τα ξέρει αυτά ο εκ Κισσάμου ορμώμενος κ. Δήμαρχος Χανίων, αφού εκεί το μόνο που δυστυχώς υπάρχει ακόμη είναι το εμβληματικό γκράφιτι στο σχολικό συγκρότημα του ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου, για το περιεχόμενο του οποίου όποιος θέλει να ενημερωθεί ας googl-άρει: ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΙΣΑΜΟΥ.

  Συγχαρητήρια κ. Δήμαρχε Χανίων, άντε και εις κατώτερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ