Χανιά | Το Γυμνάσιο Πλατανιά στο πρόγραμμα Erasmus +

χανιά-το-γυμνάσιο-πλατανιά-στο-πρόγρα-983982

Στο πλαίσιο του Erasmus + KA2 υλοποιήθηκε στον Πλατανιά η 3η Διεθνής Συνάντηση του προγράμματος Environment and Sustainability: Understand, Care, Act! στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Πλατανιά.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

Τέλος Οκτωβρίου του 2019 και συγκεκριμένα το διάστημα 21-25/10/2019 το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να διοργανώσει την 3η Διεθνή Συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο “Environment and Sustainability- Understand, Care, Act!” και Κωδικό 2018-1-DE03-KA229-047188 στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι. Φιλοξενήθηκαν 25 μαθητές 6 εκπαιδευτικοί και μία συνοδός μαθητή από Γερμανία, Ισπανία και Ρουμανία.

Οι ημέρες των εργασιών ήταν τρεις και εξελίχθηκαν ως εξής:

H 1η ημέρα εργασιών της συνάντησης ξεκίνησε με παρουσιάσεις όλων των ομάδων πάνω στην ειδική θεματολογία της συνάντησης που ήταν “Φαγητό και Περιβάλλον”. Ενημερωθήκαμε για προβλήματα στην τροφική αλυσίδα λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής, για τη χρήση λιπασμάτων και επιβλαβών ουσιών, για την υπερκατανάλωση κρέατος, τη χρήση του φοινικέλαιου, την απώλεια εποχικότητας, την εξαφάνιση των ενδημικών ειδών κ.α., ενώ προτάθηκαν λύσεις. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια ανακύκλωσης του τηγανέλαιου όπου παράξαμε σαπούνι και βιοντίζελ, ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν κήπο στο σχολείο τους αλλά είδαν και μια πρόταση επαναχρησιμοποίησης ενός παλιού θρανίου ως παρτέρι για αρωματικά φυτά.  Η ημέρα έκλεισε με ένα κυνήγι θησαυρού σε ομάδες, στην παλιά πόλη των Χανίων, ακολουθώντας μια ψηφιακή διαδρομή που δημιουργήθηκε σε ειδική εφαρμογή εκμεταλλευόμενοι την άνεση των παιδιών με την τεχνολογία και τα κινητά.

Η 2η ημέρα περιελάμβανε εκδρομή στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων και τα Φαλάσαρνα. Ξεκινήσαμε από το Βοτανικό Πάρκο, όπου είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε ένα υπέροχο εκπαιδευτικό και δημιουργικό πρωινό. Ενημερωθήκαμε για την κρητική διατροφή, τα αρωματικά φυτά και βότανα και ετοιμάσαμε τζατζίκι και ντολμαδάκια με τη βοήθεια του σεφ του πάρκου το οποίο στη συνέχεια γευτήκαμε. Περπατήσαμε στο μονοπάτι του πάρκου και νιώσαμε τη φύση. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τα Φαλάσαρνα όπου ξεναγηθήκαμε σε τοπικό θερμοκήπιο και ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια της ντομάτας ενώ ο καιρός επέτρεψε να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας στην πανέμορφη παραλία στα Φαλάσαρνα.

Η 3η ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στην Αρχαία Απτέρα και στη συνέχεια επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου. Εκεί παρακολουθήσαμε από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου πρόγραμμα για την ελιά, γευτήκαμε ελιές και τοπικά προϊόντα, ενώ πραγματοποιήσαμε εργαστήρια πηλού, δημιουργίας κεραλοιφής και παραγωγής λαδιού. Το απόγευμα συναντηθήκαμε μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στην παραλία των Αγίων Αποστόλων όπου αποχαιρετιστήκαμε και δώσαμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Μάιο στο Τσελε της Γερμανίας.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook