Χανιά | Το Γυμνάσιο Πλατανιά στο νησί της Σικελίας – Εκπαιδευτική εκδρομή του Erasmus+ | Photos

χανιά-το-γυμνάσιο-πλατανιά-στο-νησί-τη-1573226

Το Γυμνάσιο Πλατανιά στο όμορφο νησί της Σικελίας! Δείτε το κείμενο που έστειλαν μαθητές και δασκάλες:

Η σχολική χρονιά μας ξεκίνησε με την 1η Διεθνή συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Climate Change- Meet the challenge και κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077204_2 μετά από δύο χρόνια δυσκολιών και προβλημάτων που δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μετακινήσεων νωρίτερα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Instituto Comprensivo Terzo του Milazo της Σικελίας, το διάστημα 25/9/2022 έως 1/10/2022 με τη συμμετοχή τριών εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά.

Μαθητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν σε δραστηριότητες σχετικές με την Κλιματική Αλλαγή και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν όμορφο τόπο γεμάτο ιστορία που είχε σχέση και με την Ελλάδα των Αρχαίων χρόνων.

Την πρώτη μέρα φιλοξενηθήκαμε στο δημοτικό κτίριο του Milazzo Palacio d’Amico. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα της δημοτικής αρχής και των εκπροσώπων του ιταλικού σχολείου, οι ομάδες των χωρών παρουσιάστηκαν και στη συνέχεια ενημερώθηκαν για θέματα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό ήρθε η ώρα τα παιδιά να ανακαλύψουν ιδιαίτερα φυτά και οργανισμούς της περιοχής μέσα από μια δραστηριότητα που στόχευε να φέρει τις ομάδες πιο κοντά και ταυτόχρονα να γνωριστούν οι μαθητές των διαφορετικών σχολείων.

Η ημέρα έληξε με μια παραθαλάσσια βόλτα και αναγνώριση των φυτών με τη χρήση ειδικής εφαρμογής στο κινητό μας.

Τη επόμενη μέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στην προστατευόμενη περιοχή Marinello με το εύθραυστο οικοσύστημα και τις προστατευόμενες λίμνες. Περπατήσαμε και μάθαμε για το ιδιαίτερο αυτό σημείο που έχει δημιουργηθεί από φυσικά φαινόμενα και ρεύματα αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις στην παράκτια περιοχή.

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο Τίνταρι, που υπήρξε μια από τις ελληνικές αποικίες στη Σικελία, χτισμένο στην κορυφή του επιβλητικού βράχου πάνω από την προστατευόμενη περιοχή.

Ξεναγηθήκαμε στα ερείπια της αρχαίας πόλης και στο αρχαιοελληνικό θέατρο, το τρίτο σε μέγεθος μετά των Συρακουσών και της Ταορμίνας στη Σικελία. Θαυμάσαμε την υπέροχη θέα και τα νησιά του Αιόλου και επισκεφθήκαμε την κτισμένη στο χείλος του λόφου, βασιλική του Τίνταρι.

Την τρίτη ημέρα τύχαμε θερμής υποδοχής από τους ιταλούς μαθητές του σχολείου στον αύλειο χώρο. Συμμετείχαμε σε δραστηριότητες και παιχνίδια με θέμα την κλιματική αλλαγή ενώ γευτήκαμε διάφορα τοπικά εδέσματα.

Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Θάλασσας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο του Milazzo από όπου θαυμάσαμε την όμορφη θέα της πόλης από ψηλά. Μάθαμε την ιστορία της φάλαινας που ζούσε στον κόλπο του Milazzo και δυστυχώς υπήρξε θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης και των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Ξεναγηθήκαμε στο κάστρο μαθαίνοντας την ιστορία του και θαυμάσαμε την έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ακρωτήρι του Milazzo που δημιουργήθηκε από Ιταλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μια ακόμη μέρα γεμάτη γνώση και όμορφες εικόνες.

Την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε την προστατευόμενη περιοχή του Capo Milazzo.

Ενημερώθηκαμε για την ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα του ακρωτηρίου, την μοναδικότητα του σημείου λόγω του κοραλλιογενούς υφάλου, μάθαμε τους μύθους της περιοχής και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα.

Τελικό σημείο της περιήγησης ήταν η πισίνα της Αφροδίτης που όμως λόγω του ανέμου δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε υποβρυχίως κομμάτι του υφάλου.

Την πέμπτη και τελευταία μέρα επισκεφθήκαμε το στενό της Μεσσίνας, όπου η Τυρρηνική θάλασσα ενώνεται με το Ιόνιο πέλαγος. Το υποβρύχιο βουνό που υπάρχει στην περιοχή σε συνδυασμό με τη διαφορετική σύσταση σε αλάτι των δύο θαλασσών δημιουργούν ένα φαινόμενο ιδιαίτερο με τα νερά να αλλάζουν φορά ανά έξι ώρες και σαράντα λεπτά, με μισάωρο διαλείμματα, και επτά δίνες που κάνουν το πέρασμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ναυτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μυθολογία αναφέρεται ότι στο στενό της Μεσσίνας οι ταξιδιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν δύο φοβερά τέρατα, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Η ξενάγηση από τον οργανισμό Horcynus orca ήταν εξαιρετική, ενώ στο μουσείο οι μαθητές επισκέφτηκαν τη διαδραστική έκθεση όπου με έναν τρόπο διασκεδαστικό γνώρισαν οργανισμούς που συναντά κανείς στο στενό της Μεσσίνας ακόμη και στο βάθος της αβύσσου.

Παράλληλα ξεναγηθήκαμε στην έκθεση μοντέρνας τέχνης που φιλοξενείται στο κτίριο. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την πόλη της Μεσσίνας και συγκεκριμένα τον καθεδρικό ναό με την ιδιαίτερη πρόσοψη, το καμπαναριό με κινούμενα αγάλματα και το αστρονομικό ρολόι.

Το βράδυ γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συναντηθήκαμε στο χώρο του σχολείου σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ όπου δώσαμε ραντεβού στην επόμενη συνάντησή μας στην Ισπανία στις αρχές Νοεμβρίου!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook