Χανιά | Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας στο Viseu της Πορτογαλίας με το πρόγραμμα Erasmus | Photos

χανιά-το-γυμνάσιο-νέας-κυδωνίας-στο-viseu-τ-1701043

Στο Viseu Πορτογαλίας ταξίδεψαν καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας Χανίων από 1/5 έως και 5/5 στο πλαίσιο της έκτης και κινητικότητας του προγράμματος Erasmus +’’ The more you know the better you improve ” , στο οποίο συμμετέχουν και η Iταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Τουρκία. Οι δύο καθηγήτριες του Γυμνασίου, Αρτεμησία Ματσαμάκη, Μαθηματικός και Βενετία Δασκαλάκη, Φιλόλογος, με τρείς μαθήτριες, τη Λυδία-Μαρία Μπαλή, Ευαγγελία Τόππου και Ζωή Γιάντσου, έτυχαν, όπως και όλοι οι εταίροι, θερμής υποδοχής από τη διοργάνώτρια χώρα, την Πορτογαλία. Η θεματική της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν C6: “Porcelain Unicorn” – Humanidad a través de los médios. Ο συντονιστής του σχολείου υποδοχής ESCOLA SECUNDARIA ALVES MARTINS του προγράμματος και οι συνεργάτες του είχαν διοργανώσει ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε με τον καλύτερο τρόπο την υποδοχή όλων των εταίρων και την άρτια οργάνωση της κινητικότητας.

Την πρώτη ημέρα έγινε τελετή θερμής υποδοχής και ξενάγηση στο χώρο του σχολείου από τον Διευθυντή, το προσωπικό και τους μαθητές του και οι παρουσιάσεις των εργασιών κάθε χώρας. Η παρουσίαση των μαθητών του γυμνασίου μας πραγματικά ξεχώρισε με τον άρτιο σχεδιασμό της, την πρωτοτυπία της και την ευαισθησία με την οποία προσέγγισε το θέμα της κινητικότητας (Greece: Denigration of Human Values).

Μετά το μεσημεριανό φαγητό ακολούθησαν παιγνίδια με θέμα” One Popular Sport per country” και Διάλεξη από φοιτήτρια της Σχολής Φιλοξενίας, Dr Rui «who we are? the social media dilemma», όπου έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στην πανέμορφη πόλη του Viseu και στο ιστορικό της κέντρο. Ξεναγηθήκαμε στον Καθεδρικό ναό (Sé Catedral de Viseu), έναν εντυπωσιακό ναό γοτθικού ρυθμού που σε καθηλώνει, την Church of the Third of San Francisco, το Parque do Fontelo, ένα όμορφο πάρκο με πολλά μονοπάτια, δέντρα, πουλιά και παγώνια.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας ξεκίνησε με το εργαστήριο: «The 2010 short film Porcelain Unicorn – a lesson on human values»και τη διάλεξη: «The school as a promoter of human values».

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την πανέμορφη πόλη της Coimbra, που θεωρείται η τρίτη σημαντικότερη πόλη της Πορτογαλίας εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της Λισαβόνας και του Πόρτο. Αποτελεί το σημαντικότερο αστικό κέντρο του κεντρικού τμήματος της χώρας, την παλιά πρωτεύουσα στο δυτικό άκρο της Πορτογαλίας. Με ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στα εδάφη της που ιδρύθηκε το 1290 και στο οποίο ξεναγηθήκαμε (ROYAL PALACE and BIBLIOTECA JOANINA), δίνει στην πόλη μια ειδική και σπάνια ατμόσφαιρα, που μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ταξιδιωτικός θησαυρός. Έπειτα περπατήσαμε στην παλιά πόλη, δοκιμάσαμε παραδοσιακά γλυκά και θαυμάσαμε τις παραδοσιακές δημιουργίες σε ύφασμα, κεραμικό και φελλό.

Την τρίτη ημέρα, 4/5/23, επισκεφτήκαμε τα πιο εμβληματικά μέρη της πόλης Lamego, (Σχολή Φιλοξενίας και Διοίκησης ξενοδοχείου). Η πόλη είναι μια πολύ όμορφη πορτογαλική γωνιά που κοιμάται στις όχθες του πιο διάσημου ποταμού της χώρας, του Douro, και χαρακτηρίζεται ως τουριστικό μαργαριτάρι. Ξεναγηθήκαμε στον Καθεδρικός Ναό Λαμέγκο, το παραδοσιακό κάστρο, την Εκκλησία της Nossa Senhora dos Remédios, ένα κτήριο σε στυλ ροκοκό χτίστηκε τον 6ο αιώνα σε έναν λόφο, με τους μπαρόκ πύργους και πολλά στολίδια σε παράθυρα και πόρτες και παραδοσιακά πορτογαλικά πλακάκια. Με κρουαζιέρα στον ποταμό, θαυμάσαμε την πανέμορφη φύση, τους τεράστιους αμπελώνες και δοκιμάσαμε στα τοπικά οινοποιία παραδοσιακά κρασιά της Πορτογαλίας, ενώ το βράδυ διασκεδάσαμε στο Fado house στο Vizeu με παραδοσιακό φαγητό και μουσική.

Την τέταρτη ημέρα έγινε διάλεξη στο χώρο του σχολείου με θέμα: «Human rights – world retrospective» και η τελετή λήξης σε αρκετά φορτισμένο συγκινησιακό περιβάλλον.

Την επόμενη ακολουθήσαμε το δρόμο της επιστροφής μέσω Πόρτο, μιας από τις πιο όμορφες πόλεις της Πορτογαλίας, χωρίς υπερβολή. Μέχρι την άφιξή μας στο αεροδρόμιο, θαυμάσαμε τη χρωματιστή πόλη, που σου αφήνει την αυθεντική πορτογαλική γεύση. Τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα πορτογαλικά αζουλέζου (τα παραδοσιακά πλακίδια κάθε κτιρίου) μας έκλεψαν κυριολεκτικά την καρδιά.

Εν κατακλείδι, η παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη με την άρτια οργάνωση του προγράμματος, την ομορφιά της χώρας, τα φαγητά, την πολιτιστική κληρονομιά, τη φιλοξενία των Πορτογάλων, πρόσφεραν πολύ πλούσιες εμπειρίες τόσο σε εμάς, όσο και στους μαθητές μας. Οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και την Τέχνη ενός άλλου λαού της Ιβηρικής χερσονήσου. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες και δεσμούς, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με τους συμμαθητές τους, να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά. Επιπλέον, οι ανεπανάληπτες εμπειρίες και η συνεργασία των εκπαιδευτικών με συναδέλφους των άλλων χωρών ήταν ανεκτίμητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook