Χανιά | Το έργο «Γοργώ» με την Σίσσυ Δαμουλάκη για τέσσερις παραστάσεις στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε

χανιά-το-έργο-γοργώ-με-την-σίσσυ-δαμ-1243663

Η θεατρική παράσταση «Γοργώ» παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις, 30 Ιουνίου και 1-2-3 Ιουλίου στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε στις 21.15 σε παραγωγή της Χανιώτικης ομάδας YouCa.

Το έργο αποτελεί μία δημιουργική πρόσληψη, βασισμένη στον αρχαιοελληνικό μύθο της Γοργούς (ή συνηθέστερα Μέδουσας). Η γυναίκα αυτή αναδύεται στο σήμερα, επικοινωνεί το τραυματικό της βίωμα και ζητά από το κοινό να την ακούσει με προσοχή όλα όσα αποσιωπήθηκαν από τις αφηγήσεις της κλασικής και ύστερης γραμματείας. Σε αυτήν την διαφορετική εκδοχή του μύθου, αποκαλύπτεται μία γυναίκα που σπάει την σιωπή της, μιλάει ανοιχτά για τα στρεβλωμένα πρότυπα που κυριαρχούν για την θηλυκότητα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Γοργώ ή Μέδουσα, ή μία γυναίκα με πολλά πρόσωπα και ονόματα, βιώματα και όνειρα, αγωνίζεται σε ένα μονόλογο σε 3 πράξεις για την δικαίωση της και το δικαίωμα στην ζωή με αξιοπρέπεια και την προσωπική ταυτότητα.

Σημείωμα Συγγραφέα

Ο αρχαιοελληνικός μύθος της Μέδουσας πιο επίκαιρος από ποτέ, έρχεται να μας υπενθυμίσει την μακρά ιστορία της έμφυλης βίας. Απειλές βίας, επιθέσεις, σεξουαλικές κακοποιήσεις, χαστούκια, κλωτσιές, προσβολές, εκφοβισμοί, παρενοχλήσεις, ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα, βιασμοί και δολοφονίες που διαπράχθηκαν

σε βάρος των γυναικών ανά τους αιώνες, όπως και οι κυρώσεις για τους θύτες πνίγηκαν από την επίσημη ιστορική καταγραφή.

Σήμερα, είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να φανερωθούν οι υποφωτισμένες, σχεδόν αόρατες μαρτυρίες κάθε γυναίκας που πόνεσε, πλήχθηκε σεξουαλικά, σωματικά, ταπεινώθηκε συναισθηματικά και υπονομεύτηκε η αξιοπρέπεια της. Η φωνή της Μέδουσας – πλάι με την έτερη, εαυτή της την Γοργώ – πιο θαρραλέα από ποτέ, φανερώνει την αλήθεια

της μέσα από ένα δραματικό μονόλογο, με στόχο η ομολογία της από δραματική πράξη να μετασχηματιστεί σε πράξη ζωής από τον κάθε θεατή.

Σήμερα, το 2021, είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η ιστορική μνήμη και ο δημόσιος λόγος να

ορθώσουν το ανάστημα, να ομολογήσουν την αλήθεια και να διαρρήξουν αυτή την ιδιότυπη συνωμοσία της σιωπής.

Αικατερίνη Σχοινοπλοκάκη, 24-01-2021

Οι συντελεστές:

Για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας συνεργάστηκαν

  • Έρευνα / πρωτότυπο κείμενο : Αικατερίνη Σχοινοπλοκάκη
  • Διασκευή /Σκηνοθεσία : Αθηνά Μαθιουδάκη
  • Επιμέλεια κίνησης: Βασιλική Ντουντουλάκη
  • Οργάνωση παραγωγής/ Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Μικέλα Παπαδουλάκη
  • Sound design: Κώστας Κοκολάκης
  • Ερμηνεία : Θεοδοσία (Σίσσυ) Δαμουλάκη

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον Προμαχώνα Σαν Σαλβαντόρ στις 30 Ιουνίου και 1-2-3 Ιουλίου 2021 καθώς και σε άλλα μέρη της Κρήτης κατά τη διάρκεια της περιοδείας της το καλοκαίρι.

Την παράσταση έχουν υποστηρίξει επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Ο Δήμος Χανίων η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, και η Atheaton Films κατά τη διαδικτυακή της προβολή τον Δεκέμβριο του 2020.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Τηλ. Κρατήσεων: 6974479895

Παραγωγή : YouCA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook