Χανιά | Το Ελαφονήσι όπως… δεν το έχετε ξαναδεί | Video

χανιά-το-ελαφονήσι-όπως-δεν-το-έχετε-1188716

Πρωτόγνωρες εικόνες στο Ελαφονήσι, με την έντονη άμπωτη που έχει επηρεάσει μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου να κατεβάζει αρκετούς πόντους τη στάθμη της θάλασσας στην αγαπημένη παραλία των Χανίων.

Αντίστοιχες εικόνες έχουν παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες της Κρήτης, με το Ελαφονήσι, ωστόσο, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του, να μετατρέπεται σε… σεληνιακό τοπίο λόγω της απουσίας του νερού.

Δείτε το βίντεο του Βαγγέλη Δεσποτάκη:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 1035hpa γεγονός που οδήγησε στο να τραβηχθεί η θάλασσα προς τα μέσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκας, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε προ ημερών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook