Σήμερα στα Χανιά η κηδεία του Μίνωα Ζομπανάκη

σήμερα-στα-χανιά-η-κηδεία-του-μίνωα-ζομ-789464

Σήμερα Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου στις 14:00 στις Καλύβες Αποκορώνου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του πρωτοπόρου τραπεζίτη και οικονομολόγου, Μίνωα Ζομπανάκη.

Τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους:

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος ΝΔ

Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας

Έφυγε από την ζωή ένας συντοπίτης μας «χωρίς σύνορα», ο Μίνως Ζομπανάκης.

Ξεκίνησε από το χωριό μας, τις Καλύβες Αποκορώνου και έφτασε να είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο διεθνές σύστημα χρηματαγορών. Ενδεικτικό στοιχείο για την κατανόηση της προσωπικότητάς του είναι η ρήση του ότι: «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή».

Ως Δήμαρχος Χανίων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μίνωα Ζομπανάκη.

Αποχαιρετάμε με υπερηφάνεια ένα άξιο τέκνο του τόπου μας.

Το Δ.Σ. Χανίων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μίνωα Ζομπανάκη.

Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει

  1. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
  2. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην κηδεία του εκλιπόντος που θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, στις Καλύβες Αποκορώνου.
  3. Να κατατεθεί αντί στεφάνου συμβολικό ποσό σε κοινωνικά ιδρύματα των Χανίων.
  4. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων και να δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Επιμελητήριο Χανίων

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά το άγγελμα του θανάτου του συμπατριώτη μας, διάσημου οικονομολόγου Μίνωα Ζομπανάκη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ένας Μεγάλος Χανιώτης Επιστήμονας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του έναν κόσμο τον οποίο εν πολλοίς συνδημιούργησε. Ο Μίνως Ζομπανάκης αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα στην επιστήμη της οικονομικής θεωρίας εφευρίσκοντας το περίφημο «επιτόκιο Libor», μεσω του οποιου τέθηκαν οι βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού και για το οποίο έγινε ένας από τους διασημότερους τραπεζίτες παγκοσμίως. Ήταν αυτός που έκανε την παγκόσμια ελίτ του τραπεζικού συστήματος να υποκλιθεί στη διανόησή του.

Το όνομα «Μίνως Ζομπανάκης» αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο  της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας, ενώ δικαίως κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως «θρύλο» του τραπεζικού συστήματος.

Η κληρονομιά που αφήνει στην ανθρωπότητα όσο και σε εμάς στα Χανιά, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, είναι βαριά. Θα μείνει ψηλά στις συνειδήσεις μας για την πορεία του, την ταπεινοφροσύνη του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακατείχε απέναντι στην ιστορία!»

Καλό ταξίδι!

Κίνημα Αλλαγής

Η ΝΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ σε έκτακτη συνεδρίαση της, την  24-12-2018  ανακοινώνει :

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη. Υπήρξε  οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και σε κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρωτοπόρος τραπεζίτης διεθνούς εμβέλειας αλλά και πραγματικός πατριώτης που ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάστηκε.

Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Δήμαρχος Πλατανιά – Ιωάννης Μαλανδράκης

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του διακεκριμένου Χανιώτη  Οικονομολόγου Μίνωα Ζομπανάκη, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, προς τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος.

Ο Μίνωας Ζομπανάκης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στον διεθνή χρηματοοικονομικό χώρο. Ήταν ο δημιουργός των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού και η χρηματοοικονομική του σκέψη διαμόρφωσε ένα καινούριο πλαίσιο οικονομικών συναλλαγών. Η αναγνώριση του υπήρξε παγκόσμια.

Τόσο οι  γενικότεροι οικονομολογικοί του προβληματισμοί, αλλά και ειδικότερα  η τοποθέτηση  του σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών  κεφαλαιαγορών , αποτελούν μια  βαρύνουσα  παρακαταθήκη της Οικονομολογικής του  επιστημονικής  προσφοράς .

Η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος του, το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα του και η διάθεση προσφοράς στον τόπο μας, αποτελούν αναπόσπαστο το μέρος της μνήμης μας  για αυτόν.

ΝΟΔΕ ΝΔ Χανίων

Από τις 22 Δεκεμβρίου, οι Καλύβες, ο  Αποκόρωνας, τα Χανιά, θρηνούν.

Έφυγε από τη ζωή ο Μίνως Ζομπανάκης. Ένας πνευματώδης, πρωτοπόρος, οραματιστής, διορατικός, εργατικός και περήφανος Κρητικός όπου με την ευφυΐα του, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος χρηματαγορών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook