Χανιά | Την αναβάθμιση της Λιμενικής Υπηρεσίας Γεωργιούπολης ζητάει ο Δήμαρχος Αποκορώνου

χανιά-την-αναβάθμιση-της-λιμενικής-υπ-1137199

Επίσκεψη στο γραφείο του Κεντρικού Λιμενάρχη Χανίων κου Βαλυράκη Εμμανουήλ πραγματοποίησε σήμερα  20 Νοεμβρίου 2020 , ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και τον ενημέρωσε σχετικά με το αίτημα που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κον Πλακιωτάκη Ιωάννη, για την αναβάθμιση της Λιμενικής Υπηρεσίας Γεωργιούπολης από Φυλάκιο σε Λιμενικό Σταθμό Γεωργιούπολης, ώστε να λειτουργεί σε ετήσια και 24ωρη βάση, προκειμένου να παρέχει την αναγκαία και απαραίτητη παροχή υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέδειξε τη ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ του συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας, ήτοι από την 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου από 8:00 έως 22:00 και από 1η Σεπτεμβρίου έως 31η Μαΐου  κατόπιν Ημερήσιας Διαταγής του Κεντρικού Λιμενάρχη Χανίων, που καταστά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ την αναβάθμιση του εν λόγω φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό.

Ζήτησε δε από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χανίων κον Βαλυράκη Εμμανουήλ, να στηρίξει το δίκαιο αίτημα στις προτάσεις  που θα του ζητηθούν να υποβάλει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τους ίδιους λόγους που επικαλείται, ήτοι:

Ο χώρος αρμοδιότητας της Λιμενικής Υπηρεσίας Γεωργιούπολης εκτείνεται από τον ποταμό Μουσέλα (όρια νομών Χανίων-Ρεθύμνου) έως το ακρωτήριο Δράπανο. Η απόσταση από την έδρα της προϊσταμένης Υπηρεσίας (Κ.Λ. Χανίων-Σούδας) είναι περίπου 35 χιλιόμετρα.

Εντός των ορίων του χώρου αρμοδιότητας του Λιμενικού Φυλακίου Γεωργιούπολης λειτουργούν πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών με συνολικό αριθμό κλινών περί τις 22.000.

Λειτουργούν επίσης 15 χώροι ναυαγοσωστών, καθώς υπάρχουν συχνά περιστατικά πνιγμών.

Δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής καθώς και καταδυτικό κέντρο και χωροθετείται το πρώτο καταδυτικό πάρκο στη χώρα στη θέση «Ομπρόσγιαλος» Τ.Κ. Κεφαλά.

Από τον λιμένα Γεωργιούπολης αποπλέουν Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφη για την πραγματοποίηση ημερήσιων εκδρομών, ενώ ελλιμενίζεται ικανός αριθμός Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών.

Τα φαινόμενα της παράνομης αλιείας και σταθμεύσεως στον αιγιαλό, είναι συχνά καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Τα περιστατικά ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με δυσμενέστατες συνέπειες στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής, είναι συχνά λόγω απουσίας εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Το Λιμενικό Φυλάκιο Γεωργιούπολης, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη διαταγή του ΥΝΑ, θα λειτουργεί ουσιαστικά υπό μορφή 12ωρης σκοπιάς τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ για τους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους θα λειτουργεί υπό μορφή 8ωρης σκοπιάς.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους πολίτες, την δραματική υποβάθμιση της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την κατάρρευση της πρόληψης παράνομων ενεργειών.

Η εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού αποτελούσε τον Κεντρικό Στόχο της εφαρμογής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στο Λιμενικό Σώμα.

Στην  συγκεκριμένη περίπτωση του τρόπου λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου, ο προαναφερθείς ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ δεν ισχύει, μιας  και το Λιμενικό Φυλάκιο Γεωργιούπολης στεγάζεται σε κτίριο το οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν, αναφορικά με τους λογαριασμούς ΝΕΡΟΥ Κ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ, από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ενώ η 12ωρη και η 8ωρη λειτουργία του, απαιτεί καθημερινή μετακίνηση υπηρεσιακού οχήματος από και προς την Κεντρική Υπηρεσία , κάτι που συνεπάγεται αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω υπέρμετρης κατανάλωσης καυσίμων, αύξησης φθορών στα χρησιμοποιούμενα οχήματα κ.λ.π.

Επιπροσθέτως, σημείωσε, ότι το Λιμενικό Φυλάκιο Γεωργιούπολη απασχολούσε 4 Άτομα τα οποία μοιράζουν τις υπηρεσίες τους σε Γεωργιούπολη και Σούδα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μηδαμινή ωφέλεια για την Κεντρική Υπηρεσία αναφορικά με την απασχόληση προσωπικού.

Κρίνουμε απαραίτητο να σας αναφέρουμε ότι ως Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και επιθυμούμε την ενίσχυση των δομών του Δήμου μας οι οποίες συμβάλλουν δραστικά και καταλυτικά με την παρουσία τους και την ενεργοποίησή τους.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook