Χανιά | Τίμησαν τους αγωνιστές που τσάκισαν τους Ναζί στα Μεσκλά | Photos

χανιά-τίμησαν-τους-αγωνιστές-που-τσάκ-990122

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο χωριό Μεσκλά Κυδωνίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με τους φορείς του χωριού των Μεσκλών (Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, το Εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο αγροτικός συλλογος, ο αγροτικός συνεταιρισμός, το τοπικό συμβούλιο και ο τοπικός ΤΟΕΒ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο από την εξόντωση, την 1η Ιανουαρίου του 1944 του Χιτλεροφασιστικού τάγματος του Σούμπερτ που ήταν υπεύθυνο για το ολοκαύτωμα δεκάδων χωριών στο νησί μας την περίοδο της κατοχής.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Πλατανιά κος Μαλανδράκης Γιάννης, καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών-Ζούρβας κος Δημητρουλάκης Γιάννης.

Ξεχωριστό τόνο έδωσε με τα ριζίτικα που απάγγειλε η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου που αφιερώθηκαν στους αγωνιστές κατοίκου του χωριού, στους αντάρτες του ΕΛΑΣ που έδωσαν την μάχη υπεράσπισης της πατρίδας.

Το ιστορικό των γεγονότων διάβασε το μέλος του Δ.Σ Παναγιώτης Αλέκος και αναφέρθηκε στην ίδρυση στα Μεσκλά της πρώτης αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ τον Ιούλιο του 1943, στην εξόντωση της ομάδας του Σούμπερτ τον Ιανουάριο 1944,στην συμβολή των κατοίκων του χωριού στο πλάι των ανταρτών, στο ανταρτοδικείο που στήθηκε στο χωριό.

Την πολιτική ομιλία εκ μέρους του Δ.Σ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε ο Σπύρος Αγριμάκης, ο οποίος σημείωσε: «Με την σημερινή μας εκδήλωση αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό, τους Ναζιστές κατακτητές αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους την περίοδο της τριπλής κατοχής της πατρίδας μας. Οι νέες γενιές υποκλινόμαστε στους τακτικούς και εφεδρικούς αντάρτες του ΕΛΑΣ των Μεσκλών, συνολικά της Κρήτης, τους αγωνιστές που έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας. Παίρνουμε δύναμη από την ιστορία των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων που μετέτρεψαν τις Μαδάρες των Χανίων σε άπαρτα κάστρα.

Διδασκόμαστε από την ιστορία των απλών κατοίκων που ακόμα και με τα γεωργικά εργαλεία στο χέρι διακινδύνεψαν την ίδια τους την ζωή ώστε να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους κατακτητές. Η ιστορία διδάσκει. Ένας λαός χωρίς να μελετάει και να μαθαίνει από την ιστορία του είναι καταδικασμένος να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.»

(….)Η ιστορία της χώρας μας αποδεικνύει ότι ποτέ στην χώρα δεν υπήρχε η λεγόμενη «εθνική» ομοψυχία. Το Τάγμα του Σούμπερτ αποτελούνταν από Έλληνες και οι μαρτυρίες των κατοίκων των χωριών που κατέκαψε λένε ότι οι δοσίλογοι ήταν χειρότεροι από τους Γερμανούς.. Και σήμερα υπάρχει στην πατρίδα μας οργάνωση που νοσταλγεί αποδεδειγμένα τον Χίτλερ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πώς άραγε να ερμηνευτεί η δήλωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκου που δήλωνε σε προεκλογική ομιλία: « Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945,οι εθνικοσοσιαλιστές,οι εθνικιστές, οι φασίστες». Πώς να χαρακτηριστεί η φωτογραφία του πρώην υποψήφιου Βουλευτή Χανίων Βλαμάκη να ποζάρει όλο χαρά μπροστά στους φούρνους του Αουσβιτς. Και δεν είναι μόνον ιδεολογικές οι σχέσεις που έχουν οι χρυσαυγίτες με τους Γερμανούς ναζί. Στον υπολογιστή του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, υπάρχουν – και περιλαμβάνονται στη δικογραφία – μια σειρά φωτογραφιών από τη συνάντησή του με τον Βέλγο αξιωματικό των WaffenSS Λεόν Ντεγκρέλ καθώς και μια αποκαλυπτική επιστολή.

Η επιστολή προς τον ναζιστή στρατηγό Ντεγκρέλ

«Θα ήθελα Αξιοσέβαστε Στρατηγέ να σας διαβεβαιώσω για την σταθερή, αληθινή και ακλόνητη πίστη εμού και των συναγωνιστών μου (που ανήκουν στο Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα – «Χρυσή Αυγή») στην αιώνια μορφή του FUHRERADOLFHITLER και στα ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας»

Ας δούμε τι πιστεύουν οι Χρυσαυγίτες για την μάχη της Κρήτης, παραθέτοντας κείμενο που βρίσκεται στην δικογραφία για την δίκη της Ναζιστικής Οργάνωσης: «Οι αφελείς Κρήτες, εύκολα έπεσαν θύματα στον Δούρειο ίππο του αντιγερμανισμού. Ήδη, από τις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων, αναφέρονται περιστατικά εκτελέσεως αιχμαλώτων Γερμανών αλεξιπτωτιστών από τους «οπλαρχηγούς» και τους εκ του ασφαλούς πάντοτε, πολέμαρχους μαχαιροβγάλτες».

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στις σημερινές συνθήκες, όπου οι σύγχρονοι νοσταλγοί του Χίτλερ όχι απλά δεν τιμωρούνται από την αστική δικαιοσύνη, αλλά πριν ένα μήνα υπήρχε εισήγηση από την εισαγγελέα στην δίκη της Χρυσής Αυγής για αθώωση της ηγεσίας των Ναζιστών από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό που δεν κατάφερε λοιπον η αστική δικαιοσύνη 6 χρόνια τώρα να τιμωρηθούν οι φιλοναζιστές, το κατάφεραν οι κάτοικοι των Μεσκλών 66 χρόνια πριν σε άλλες συνθήκες βέβαια, το έκαναν όμως. Το ανταρτοδικείο που στήθηκε στο χωριό μέσα σε μια μέρα έκανε τους Σουμπερίτες να ομολογήσουν τα εγκλήματα τους.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα διδάγματα της εθνικής αντίστασης του τιτάνιου αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ,στην παραποίηση της ιστορίας που στοχεύει η ΕΕ και τα επιτελεία της και ταυτίζουν τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, τον θύτη με το θύμα.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με αναφορά στον πατριωτισμό και από πού πηγάζει αυτός.

(…)Χαλάνε τόσο μελάνι, επενδύουν τόσο χρήμα για να ξαναγράψουν την ιστορία γιατί ξέρουν ότι το γερασμένο σύστημα τους έχει φάει τα ψωμιά του. Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 99% του πλούτου. Γιατί αντικειμενικά το σύστημα που υπερασπίζουν φέρνει μαθηματικά την οικονομική κρίση, την φτώχεια ,τους πολέμους και την προσφυγιά. Και οι συνθήκες στο σήμερα μπορεί να μην ακριβώς ίδιες αλλά έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Μετά το ξέσπασμα της Παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που εκφράστηκε στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία με την εργατική τάξη να χάνει πάνω από το 45% του εισοδήματος της, έρχονται να επενδύσουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Και ο πλούτος που συσσωρεύουν δεν τους φτάνει. Οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών μεγαλώνουν και εκφράζονται στην περιοχή μας. Η τεράστια συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στον χώρο της Ν.Α Μεσογείου δείχνει τις προθέσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών που έχουν αντικειμενικό σκοπό να μοιράσουν τα κέρδη. Στην μοιρασιά δεν θέλουν να είναι αμέτοχοι οι Έλληνες βιομήχανοι, πετρελαιάδες και εφοπλιστές. Ούτε θα είναι. Ο πόλεμος τους ετοιμάζεται να σκοτώσει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους. Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν τα κελεύσματα για εθνική ομοψυχία. Όλοι θα έχουν γνώμη για το πώς θα είναι καλύτερο να υπερασπίσουμε την πατρίδα. Ο λαός μας όμως πρέπει να θυμάται. Τις κρίσιμες στιγμές να σκεφτεί τους παππούδες μας.

Είναι άλλη η δική μας πατρίδα ,άλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών. Ποτέ τους δεν μπήκαν μπροστά ,ούτε θα μπούν για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στην καλύτερη οι εκμεταλλευτές θα περιμένουν από τις σουίτες τους στο εξωτερικό την έκβαση ενός θερμού επεισοδίου δίνοντας εντολές στις κυβερνήσεις. Δεν πήγανε ούτε θα πάνε τα παιδιά τους στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Πάνω στους νεκρούς θα ξανάρθουν σαν σωτήρες να ξαναεπενδύσουν. Έτσι έγινε στον Παγκόσμιο Πόλεμο και το μεγαλύτερο δίδαγμα ίσως της περιόδου της εθνικής αντίστασης ,του τιτάνιου αγώνα του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ, μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.

Δεν διστάζει να πάρει τις επιχειρήσεις του σε άλλη χώρα για φθηνότερη φορολογία, δεν διστάζει να κάνει μπίζνες με τον «αντίπαλο». Η Fordκαι ηGMέφτιαχναν τα τανκς του Χίτλερ που σκότωναν αμερικάνους στρατιώτες. Ο αμερικανός εργάτης δηλαδή στον Β΄Παγόσμιο πόλεμο με την δουλειά του εξασφάλιζε κέρδη για εταιρείες που κατασκεύαζαν τα τανκς που σκότωναν τον γιο του στο μέτωπο. Δεν διστάζει να επιλέγει συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντα της κερδοφορίας του που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν διστάζουν να λένε σήμερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα που μας προσφέρει η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο ΝΑΤΟ που δεν ξέρει αν το Αιγαίο είναι εληνικό ή όχι, αλλά το θεωρεί κοινή επιχειρησιακή ζώνη Ελλάδας –Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ που έχει μέλος του την Τουρκία που αμφισβητεί ευθέως τα σύνορα της χώρας μας.

Πατριωτισμός ήταν και θα είναι το δίκιο του λαού. Ο λαός πάντα έμπαινε μπροστά να υπερασπίσει τον πλούτο αυτής της χώρας, το σπίτι του, την γή του. Ο αγώνας του ΕΛΑΣ, της δρακογενιάς της αντίστασης και του ΔΣΕ έμεινε τότε ημιτελής. Μπορεί να νικήθηκαν οι Ναζί εισβολείς, αλλά ο διακαής πόθος του λαού να ζήσει αφέντης στον τόπο του παραμένει ανεκπλήρωτος. Μελετώντας την ιστορία οι νέες γενιές πρέπει να τον ολοκληρώσουμε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook