Χανιά | Τίμησαν τους αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη της Παναγιάς Κεραμειών | Photos

χανιά-τίμησαν-τους-αγωνιστές-που-έπεσ-770398

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τη μάχη των Κεραμείων, τη μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού και εφεδρικού ΕΛΑΣ και των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής, τον Νοέμβρη του 1944.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Μπάμπη Πετράκη εκ μέρους του ΔΣ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τον αντιπεριφερειάρχη Κυριάκο Κώτσογλου και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μαράκη. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν μαντινάδες που γράφτηκαν ειδικά για τη μάχη των Κεραμειών από τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Δρακώνας κ.Τσακιράκη.

Ακολούθησε ιστορική αφήγηση της μάχης και των προσωπικών ιστοριών των ηρώων από το Μιχάλη Κατσανεβάκη και η κεντρική ομιλία από το Στράτο Κουτρουλάκη στην οποία ανέφερε:

«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μπορούν όχι μόνο να διδάξουν και να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές, αλλά να αποδείξουν ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που φαίνεται ανίκητος. Οι ηρωικές αυτές σελίδες γράφτηκαν από έναν λαό που δεν έψαχνε και δεν περίμενε σωτήρες, που ήταν αποφασισμένος να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον τόπο του και σ’ αυτόν ακριβώς το σκοπό κατέθεσε τις πιο μεγάλες θυσίες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή….

Οι μαχητές του ΕΛΑΣ αλλά και οι άνθρωποι που πρόσφεραν με κίνδυνο της ζωής τους στην αντίσταση δεν ήταν γεννημένοι ήρωες αλλά καθημερινοί εργάτες και αγρότες. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν το λαό, είχαν ακλόνητη πίστη στην πάλη για μια κοινωνία που  πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή από την εκμετάλλευση και το πόλεμο, τη θεμελίωση νέων κοινωνικών σχέσεων όπου ο λαός θα είναι αφέντης στο τόπο του και στο πλούτο που παράγει….

Σήμερα η όξυνση των αντιθέσεων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια κ.α. σκιαγραφούν όλο και πιο έντονα την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε μια περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή ο λαός μας δεν πρέπει να παγιδεύεται στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει γεωστρατιγική αναβάθμιση με εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με πολεμικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, με αναβάθμιση στη περιοχή μας της βάσης της Σούδας. Η γεωστρατιγική αναβάθμιση που επιδιώκουν όλα τα αστικά κόμματα, η κυβέρνηση και οι επίδοξοι διάδοχοι της, είναι αναβάθμιση των κερδών των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών με νέους αγωγούς ενέργειας που θα περνάνε από τη χώρα, με μετατροπή της σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο. Αυτή δεν είναι αναβάθμιση του λαού. Ο λαός μας θα συνεχίσει να τους ακριβοπληρώνει την ενέργεια, να πληρώνει τεράστιους φόρους, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με τσακισμένα δικαιώματα ενώ η χώρα μπλέκεται σε πολύ μεγάλους και επικίνδυνους ανταγωνισμούς στη περιοχή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και τη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν.Χανίων, τους πολιτιστικούς συλλόγους Κεφαλά, Καθιανών και Δρακώνας, το δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων, από τη Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, τις Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο Χανίων.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ειδική έκθεση στο χώρο αφιερωμένη στους μαχητές της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στο νομό Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook